Elektrības ģenerators  kad noder un kā izvēlēties? Aktuālie padomi

Elektrības ģenerators kad noder un kā izvēlēties?

Otrdiena, 27 aprīlī, 2021

Mūsdienu dzīve nav iedomājama bez elektroenerģijas un tās sniegtajām privilēģijām. Kad mājās pēkšņi pazūd elektrība, visi sadzīves darbi apstājas. Glābiņš šādās situācijās ir elektrības ģeneratori – kompaktas elektrostacijas, kas ir pietiekami jaudīgas, lai parūpētos par autonomu elektroapgādi mājām, vasarnīcām, būvlaukumiem (elektroinstrumentiem) utt. Kamēr elektroenerģijas padeve tiks atjaunota, ģenerators uzturēs svarīgāko iekārtu (ledusskapja, ūdens vai apkures sistēmas sūkņa, spuldžu) darbu, pasargājot no neērtībām un pat zaudējumiem, piemēram, ražotnēs, kur katra dīkstāves stunda var izmaksāt prāvu naudas summu. Un tas nav vienīgais gadījums, kad ģenerators nāks palīgā. Lūk, daži argumenti elektroģeneratora iegādei:

  • Jums ir privātmāja/vasarnīca, kur periodiski notiek elektrības traucējumi. Tas var nopietni apdraudēt autonomās apkures darbu, padarīt par neiespējamu ūdens padevi, nerunājot par to, ka paliksiet bez apgaismojuma utt.;

  • nepieciešams nodrošināt nepārtrauktu ražošanas/būvniecības procesu uzņēmumos, izvairoties no elektropadeves traucējumu radītajiem riskiem – dīkstāvēm, ražošanas iekārtu bojājumiem utt.;

  • nepieciešams veikt remonta, būvniecības vai montāžas darbus vietās, kur nav iespējams pieslēgties elektrotīklam;

  • Jūs bieži dodaties pārgājienos pie dabas krūts, taču nevēlaties atteikties no dažām ērtībām.

Ja vismaz viens no minētajiem punktiem Jums atbilst, strāvas ģenerators noteikti kļūs par vērtīgu ieguldījumu. Jāņem vērā, ka iekārta mājsaimniecības vajadzībām un, piemēram, ražošanas ceham, atšķirsies gan tehnisko parametru, gan cenas ziņā. Tādēļ apskatīsim detalizētāk, kādi mēdz būt ģeneratoru veidi un kā to izvēlēties, atkarībā no plānotā pielietojuma.  

Ģeneratoru veidi

Populārākie ir benzīna un dīzeļa ģeneratori. Benzīna modeļi atraduši visplašāko pielietojumu, pateicoties pieejamai cenai un vienkāršai ekspluatācijai (tie ir kompaktāki un vieglāki). Jārēķinās vien, ka šādam modelim ir ierobežots resurss – maksimāls darba laiks ir 12 stundas. Līdz ar ko izmantot to ilgstošai nepārtrauktai elektroapgādei nesanāks. Taču kā rezerves vai avārijas variants tas teicami tiks galā ar saimniecības vai ražotnes elektroiekārtu darba pagaidu uzturēšanu. Turklāt darbosies klusi un nesagādās problēmas apkopē.

 

Dīzeļa ģeneratorus savukārt var izmantot gan kā avārijas, gan kā galveno elektroenerģijas avotu. To galvenā priekšrocība ir ļoti ilgs nepārtrauktas lietošanas laiks. Ja paredzama intensīva un ilgstoša ģeneratora lietošana – virs 8 stundām katru dienu, - tā ir īstā izvēle. Īpaši ņemot vērā degvielas ekonomiskāku patēriņu - līdz pat 30% mazāku, salīdzinot ar benzīna modeļiem. Ekonomija būs īpaši jūtama iekārtām ar jaudu virs 10kW. Jārēķinās vien ar lielākiem sākotnējiem ieguldījumiem. Ja salīdzināt dīzeļa un benzīna ģeneratorus ar vienādu jaudu, pirmā cena būs ievērojami augstāka, taču, kā jau minēts, arī resurss būs divtik lielāks.

 

Jāpiemin vēl tāds ģeneratoru veids kā invertorie (benzīna inventorie vai dīzeļa inventorie). Tā ir kompakta, viegla kastīte, kuru nereti var ieraudzīt zvejniekiem un dabas mīļiem. To bez problēmām var ielikt automašīnas bagāžniekā, jo tieši tāds arī ir to invertorā elektroģeneratora uzdevums – kalpot par mobilu elektropadeves avotu. Šīs iekārtas nodrošina ideālu strāvas kvalitāti un ļauj pa taisno (bez stabilizatora) pieslēgt tām dažādas ierīces – arī datoru, telefona lādētāju u.tml. Varēsiet uzlādēt savas mīļākās ierīces pat meža vidū. Ērti? Ir gan!

 

Tātad, ja nepieciešams strāvas ģenerators intensīvai un ilgstošai darbībai, lietderīgi izvēlēties dīzeļa modeli, savukārt periodiskai lietošanai – benzīna. Tiem, kas meklē viskompaktāko iekārtu, ko vajadzības gadījumā paķert līdzi, - ideāli derēs invertorais modelis.

elektribas generators

Svarīgākais tehniskais parametrs - jauda

Jaudas izvēle ir cieši saistīta ar to, cik daudz elektroiekārtu gribēsiet pieslēgt ģeneratoram. Jo vairāk, jo jaudīgāks modelis būs nepieciešams. Parasti šo parametru aprēķina, saskaitot visu pie ģeneratora pieslēdzamo iekārtu elektroenerģijas patēriņu kW (šo informāciju parasti var atrast uz pašas iekārtas, tās pasē vai arī internetā) un pieliekot šim skaitlim vēl 10-20% rezervi (lai visam simtprocentīgi pietiktu vai arī gadījumam, ja nākotnē vajadzēs pieslēgt vel kādu iekārtu). Var arī pieturēties pie vispārējiem aprēķiniem. Tie nosaka, ka ģeneratori:

  • ar jaudu līdz 3 kW tiks galā ar nelielas vasarnīcas vai mājas apgaismojumu, ledusskapja, kā arī ūdens sūkņa darbības uzturēšanu;

  • no 3 līdz 5 kW būs lielisks pirkums viduvējai privātmājai, vasarnīcai un būvniecības vajadzībām. Jaudas pietiks ne vien apgaismojumam un svarīgākajai sadzīves tehnikai (ledusskapim, elektriskajai tējkannai, televizoram), bet arī dārza sūknim, elektroinstrumentiem u.tml.;

  • no 5 līdz 10 kW noderēs lielākam sadzīves iekārtu skaitam + dārza tehnikai, elektroinstrumentiem un citiem jaudīgākiem agregātiem. Tāda stacija jau var apgādāt ar elektroenerģiju ne vien māju, bet arī biroja telpas, viduvēja lieluma veikalu utt.;

  • virs 10 kW – profesionālās klases elektrostacijas. Tādu iekārtu pērk uzņēmumu vajadzībām – ražošanas cehiem, darbnīcām utt. Tā teicami var tikt galā arī ar vairāku vasarnīcu vai lielas savrupmājas elektroapgādi, un būs absolūti neaizvietojams palīgs remonta un montāžas darbu veikšanai vietās, kur elektrotīkls nav pieejams. 

Kam vēl vajadzētu pievērst uzmanību?

Fāzēm. Sadzīvei parasti tiek iegādāti vienfāzes ģeneratori (220 V), pie kuriem attiecīgi tiek pieslēgtas vienfāzes iekārtas (ledusskapis, televizors, spuldzes utt.). Ja nepieciešams pieslēgt trīsfāžu iekārtas (380 V), attiecīgi jāiegādājas trīsfāžu elektrostacija. Jāņem vērā, ja pieslēgsiet tai vienfāžu iekārtas, nepieciešams vienmērīgi sadalīt slodzi starp fāzēm, lai starpība nepārsniegtu 20-25%. Pretējā gadījumā ģenerators var sabojāties.

 

Degvielas tvertnes tilpumam. Ja paredzēts intensīvi lietot ģeneratoru, centieties izvēlēties modeli ar lielāku tvertni. Ja lietosiet neregulāri un neilgus laika brīžus, nav vērts pārmaksāt par apjomīgu degviela tvertni.

 

Izmēriem un svaram. Šis parametrs nav tik būtisks, ja neplānojat mainīt ģeneratora atrašanās vietu. Taču, ja to vajadzēs pārvietot (remontdarbiem ārā, pārgājieniem), vieglāka un kompaktāka ierīce (īpaši invertorie modeļi) būs priekšrocība. Ja lietosiet iekārtu ārā, pievērsiet uzmanību arī konstrukcijas virspusei, - cik droši tā aizsargā ģeneratoru no nelabvēlīgiem laikapstākļiem.

 

Cenai. Tā būs cieši saistīta ar izvelēto ģeneratora veidu un minētajiem tehniskajiem raksturojumiem. Tādēļ svarīgi apsvērt, kas no tā visa ir nepieciešams tieši Jums, lai nepārmaksātu par lieku jaudu un funkcionalitāti. Vēl viens veids ietaupīt – iegādāties elektrostaciju interneta veikalā 220.lv! Tieši te par izdevīgām cenām pieejami gan benzīna, gan dīzeļa, gan kompaktie invertorie elektrības ģeneratori. Plašs piedāvājums, tostarp no pasaulē atzītajiem ražotājiem Hecht, Fieldmann, Könner&Söhnen, Makita utt., ļaus piemeklēt tieši Jums vajadzīgo parametru iekārtu. Izvēlieties, pasūtiet un jau tuvākajā laikā saņemiet savā īpašumā kvalitatīvu ģeneratoru. Tas būs ilgtermiņa ieguldījums, kas pasargās no visām ķibelēm, kas var rasties, ja pēkšņi pazūd elektrība! 

Antoņina Zalāne @pigu_latvia
https://www.m.buvbaze.lv/pigu_latvia/
4 gadi 1 mēnesis 9 dienu portālā
Bija online 30 aprīlī 11:45
Meklētājs būvniecības nozarē