9 veidi kā ekonomēt privātmājā Aktuālie padomi

9 veidi kā ekonomēt privātmājā

Piektdiena, 29 jūlijā, 2016

Privātmājas dzīvot vēlētos lielākā daļa cilvēku, taču privātmājas ir lieli izdevumi uzturēšanai un remontam. Jāmaksā par elektroenerģiju, ūdeni, gāzi lielākas summas nekā, ja dzīvotu dzīvoklī.

Tāpēc mēs vēlamies dalīties ar padomiem par ekonomiskākiem veidiem, kā uzturēt māju.

1. Sienu siltināšana 1. Ieteicamāks variants un efektīvākais un lētākais ir ārējās sienas siltināšana. Var izmantot (minerālvati vai putupolistirols) un tad uzklāt  stiegrojošo režģi un tālāk jau pamata un dekoratīvā apmetuma slāni.

2. Logu nomaiņa Logi un durvis uz balkonu ir vājas vietas jebkurā mājā. Ja ir uzstādīti vecie koka logi, tad caur tiem iziet 70% siltuma. Tāpēc obligāti jāuzstāda mūsdienīgi PVC logi.  Divu slāņu, kas pasargās no caurvēja.

3. Jumta siltināšana Ja jums slikti nosiltināts jumts, tad arī caur to pazaudē lielu daļu siltuma. Pēc vairuma profesionālu celtnieku, domām, labākaiskā siltināt jumtu ar mineralvates plātņiem.

4. Apkures katla izvēle  Apkures katla izvēle jāveic atbildīgi, tad turpmāk samazināsiet izmaksas. Ja iegādāties pārāk jaudīgu katlu, tad viņš būs sadedzinās kurināmo bez īpaša efekta. Nepieciešams apmēram 1.-1.2 jaudu uz 10 kvadrātmetru platību mājās. Centieties atrast modeli ar automātisko regulēšanas pogu, lai varat regulēt.

5. Apkures sistēmu optimizācija Ļoti ērti uzstādītregulējumos radiotārus —pateicoties tiem visas telpas var sadalīt siltuma daudzumu. Šāds veids ieteicams dzīvokļiem, kas atrodas  sākot no otrā stāva vai, ja ir sarežģīta,  apkures sistēmā (ja uzstādīta siltā grīda, uz katrā  istabā ir dažāda lieluma radiatorus. Ar regulējumo pogu varat izveidot un uzturēt jebkuru temperatūru no 6 līdz 26 grādiem. Ja atsevišķi telpas tukšas, tad tās var samazināt temperatūru, bet visās pārējos saglabājot komfortu, samazināt siltuma patēriņu līdz pat 20%.

6. Mainām spuldzītes Saskaņā ar statistikas datiem, vismaz ceturtā daļa elektroenerģijas aiziet apgaismotās telpās, lielākā daļa enerģijas aiziet bez vakjadzības. Mūsdienu eletriski-efektīvo spuldzīšu uzstādīšana palīdzēs ietaupīt. Ja spilgtumu spuldzītei samazinām, tad tērējam 5 reižu mazāk enerģijas, un spuldzītes kalpošanas laiks palielinās par 10-15 reizēm.

7. Efektīva elektriska sadzīves tehnika Visvairāk elektrības aiziet sadzīves tehnikā,( ledusskapji, tējkanna). Tāpēc iegādājoties iekārtu pievērsiet uzmanību energoefektivitātes klasei. Šobrīd tādas ir septiņas grupas: no A līdz G (A — pavisam ekonomiska).

8. Gaisa kondicionētāji Kondicionieru jauda, kas sastāda 700-1200 kw, kas padara tos par vienu no lielākajiem elektrības tērētājiem. Tāpēc izvēloties kondicionieru priekšroku dodiet  A klases modeļiem ar siltuma sūkņa funkciju, kas ļauj tiem strādāt gan ar gaisa dzesēšanu, gan ūdens uzsildīšanu.

9. Neaizmirstam par gazes skaitītājiem Ja jūsu mājoklis pieslēgts pie gāzes maģistrāles un centralizētas apkures un ūdens sistēmām, lai taupītu obligāti ielieciet skaitītājus, jo tad jāmaksā tikai par faktiski noterētajiem resursiem, tā samazinot izmaksas par komunālajiem pakalpojumiem.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 26 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē