Praktiskie padomi, izvēloties gaismas slēdžus Актуальные советы

Praktiskie padomi, izvēloties gaismas slēdžus

Вторник, 18 июля, 2017

Ja tuvākajā laikā mājoklī plānots veikt remontdarbus, aktuāls jautājums ir ne tikai par piemērotu tapešu vai sadzīves tehnikas iegādi, bet arī dažādu elektroinstalāciju, tajā skaitā arī gaismas slēdžu izvēli. Kā zināt, kad slēdžu nomaiņai jāpiesaista elektriķis un vai tos vispār var nomainīt pašrocīgi? Kā izvēlēties mājas interjeram atbilstošāko slēdzi? Speciālisti piedāvā praktiskus ieteikumus, kas palīdzēs atbildēt uz šiem jautājumiem.

Gaismas slēdži – interjera dizaina elements

Ikviena dāma zina – ja kurpes ir ne tikai skaistas, bet arī ērtas un kalpo divas vai pat trīs sezonas pēc kārtas, tā ir liela vērtība. To pašu var attiecināt arī uz uzticamiem un augstas kvalitātes gaismas slēdžiem, kas kalpo gadiem ilgi un vēl aizvien ir moderni. 

Kad runa ir par dažādām elektroinstalācijām, tajā skaitā – gaismas slēdžiem un rozetēm, sieviešu un vīriešu skatījums atšķiras. Ja vīrieši visbiežāk nolemj mainīt rozetes un gaismas slēdžus, kad tie pārstāj pildīt savas funkcijas, tad sievietēm instalācijas vizuālais izskats ir tikpat svarīgs kā drošība un praktiskais pielietojums. Dāmu vidū valda uzskats, ka gaismas slēdži nolietojas gluži tāpat kā apģērbs un mēbeles – tie salūzt, izbalē, nodzeltē, kļūst grūti iztīrāmi, nav mainīti ilgu laika posmu un ir vecmodīgi.

''Mūsdienās ražotie gaismas slēdži ne tikai pilda praktiskas funkcijas, bet arī papildina mājas interjeru,'' norāda automatizēto ēku vadības sistēmu centra JUNG pārstāvniecības Austrumeiropā vadītājs Raimunds Skurdenis. Mūsdienās iespējams izvēlēties visdažādāko krāsu un tekstūru gaismas slēdžus, pielāgojot tos mājokļa interjeram, kā arī aktuālajām modes tendencēm. Uz gaismas slēdžiem iespējams uzdrukāt arī paša gleznotu zīmējumu, mākslinieka gleznu, sava bērna zīmējumu vai pat mīļāko animācijas filmas varoni no bērnu dienām. Kas attiecas uz krāsām, pētījumos pierādīts – sievietēm krāsu izjūta ir izteiktāka nekā vīriešiem, līdz ar to viņām dažādu toņu baltais nav viena un tā pati krāsa. Tas attiecas arī uz krāsām interjerā – piemēram, ja profesionālu speciālistu nosūtīsi uz būvniecības preču veikalu pēc slēdža konkrētā krāsu tonī, tev vajadzēs precizēt krāsas spektru - vai krāsa ir pieklusināta, bagātīga, dzeltenīgā tonī vai zilganā.

Kad būsi izvēlējies īsto krāsu toni un dizainu, elektriķis parūpēsies par slēdžu praktisko pusi – tā funkcionalitāti, izturību un iespēju iegādāties vairākus modeļus vienlaicīgi. 

Viens no labas kvalitātes indikatoriem - ražotājvalsts

Lai izvēlētos produktu, kas ir ne tikai glīts, bet ir arī augstas kvalitātes, ieteicams konsultēties ar pārdevēju. ''Labas kvalitātes indikators nereti ir ražotājvalsts, piemēram, Vācija, kas pazīstama ar labas kvalitātes produktiem, kuri kalpo ilgtermiņā,'' stāsta „Baltijas Elektro Sabiedrības” pārstāve Līva Brazovska. Viņa arī piebilst, ka, lai gan mūsdienās daudzi rauc degunu un uzskata, ka par kvalitatīvām precēm tiek pārmaksāts, tomēr arī cena ir viens no kvalitātes rādītājiem.

Lai gan ikdienā mums nepieciešamas vairākas elektrības rozetes, tomēr bieži vien mājoklī to nav nemaz tik daudz. Pieredzējuši elektriķi remonta laikā iesaka izvietot kontaktligzdas teju uz visām istabas sienām, vienā augstumā un pēc iespējas vairāk, arī tad, ja pagaidām tās nav iecerēts izmantot. Iemesls ir pavisam vienkāršs – laika gaitā mēbeles mēdzam pārbīdīt, mainot arī istabas iekārtojumu un vajadzību pēc elektrības rozetēm. Savukārt kontaktligzdu pārinstalēšana ir visai sarežģīts process – tikai speciālists spēj noteikt uzstādīšanas iespējas un elektrības padeves atrašanās vietas. Alternatīvs risinājums tam ir kontaktligzdas, kas satur divas, trīs rozetes un pat vairāk. Šādā veidā vairākas ierīces būs pieslēgtas tiešā kontaktā pie sienas, un nebūs nepieciešamības pēc neskaitāmiem pagarinātājiem, kas vizuāli bojā skatu uz rūpīgi iekārtoto māju un uzkrāj putekļus. Mūsdienās kontaktligzdas ieteicams izvietot maksimāli zemu, tādējādi samazinot to redzamību arī tad, ja vienā istabā iebūvētas 16 rozetes.

Skaists rāmis – tikai neliela gaismas slēdža daļa

''Iegādājoties gaismas slēdžus un kontaktligzdas, jāņem vērā fakts, ka to mehānismi var atšķirties no tiem, ko redzi uz sienas, un tie nav patstāvīgi. Gaismas slēdzis sastāv no sienas iekšpusē iemontētas daļas, paša slēdža, rāmja un montējamās daļas,'' stāsta Skurdenis. Ja detaļas savā starpā iespējams savienot, tad vari iejusties interjera dizainera ādā, kombinējot dažādu krāsu rāmjus ar slēdžiem, piemēram, baltu slēdzi savienojot ar melnu vai gaiši pelēku rāmi. 

Rozetēm piemīt vēl viena īpašība: dažādu ražotāju kontaktligzdu virsējo daļu ir iespējams vienkārši nomainīt, nemainot rozetes iekšējo mehānismu vai sienā iebūvēto daļu. Ja neesi mierā ar slēdža krāsu, dizainu vai vienkārši vēlies slēdzi personalizēt, to iespējams izdarīt pavisam vienkārši, ja vien kontaktligzdu ražotājs ir tas pats, kas veidojis iekšējo mehānismu.

Ņem vērā, ka, izvēloties četrdaļīgu rozeti četru atsevišķu rozešu vietā, ietaupīsi ne tikai vietu, bet arī naudu. Iegādājoties gaismas slēdzi, rūpīgi pārbaudi, cik detaļas ir iekļautas komplektā – viena, divas vai trīs pogas. Slēdžus veido ne tikai ārēji glīts rāmītis, bet arī iekšējā daļa, kas ir iemontēta sienās un kuras mehānisms ir savienots ar elektrības padeves vadiem – montēt šādus mehānismus drīkst tikai speciālists, kuram ir atbilstošas zināšanas un specifiski darbarīki elektrības kontaktligzdu un slēdžu ierīkošanai.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 лет 1 месяц 25 дней на портале
Был онлайн 24 марта в 19:56
Строительный поисковик