Kā izvēlēties piemērotāko apgaismojumu darba galdam? Актуальные советы

Kā izvēlēties piemērotāko apgaismojumu darba galdam?

Пятница, 27 августа, 2021

Straujiem soļiem tuvojas rudens, kad tumsa iestājas ātrāk nekā to gribētos un arvien vairāk izmantojam mākslīgo apgaismojumu. Mākslīgais apgaismojums ir īpaši svarīgs darba vai mācību vietas zonā. Elektrum Energoefektivitātes centra speciāliste Anna Luīze Blodone sniedz ieteikumus, kā izvēlēties piemērotāko apgaismojumu tieši jūsu vajadzībām, tāpat arī par sagaidāmām izmaiņām spuldžu energomarķējumā.

Kam pievērst uzmanību spuldzes izvēlē?
Primārais faktors, kas ietekmē spuldzes elektrības patēriņu, ir tās veids. Ja kādreiz mājokļus izgaismojām ar kvēldiega spuldzēm, kuras ne vien izstaroja gaismu, bet arī ievērojamu siltuma daudzumu, tad šobrīd efektīvākais risinājums ir LED spuldzes. Tās patērē par 90% mazāk elektrības nekā kvēlspuldzes, turklāt tirgū ir pieejams pietiekoši plašs LED spuldžu piedāvājums dažāda veida spuldžu aizstāšanai.


Viens no svarīgākajiem parametriem, izvēloties LED spuldzi, ir izstarotās gaismas daudzums, kuru mēra lūmenos (lm). Lūmeni norāda, cik spoža ir spuldze jeb cik daudz gaismas tā izstaro. Piemēram, ja galda lampā savulaik lietojāt 60 vatu kvēlspuldzi, to aizvietot iespējams ar LED spuldzi, kurai ir aptuveni 800 lūmenu gaismas plūsma. Atcerieties – jo vairāk lūmenu, jo spožāka spuldze.


Vēl viens svarīgs kritērijs ir gaismas krāsa, ko mēra Kelvina grādos (K). Ja mazāk Kelvina grādu, gaisma dzeltenāka, ja vairāk – zilganāka. Dzīvojamās telpās un guļamistabā iesakām izvēlēties spuldzes ar dzeltenīgu nokrāsu (2700–3200 K). Savukārt darba vietas un virtuves izgaismošanai iesakām izvēlēties spuldzes ar baltāku krāsu (3200–4000 K). Gaismas krāsa spēj psiholoģiski ietekmēt cilvēka darba ražīgumu – baltāka gaisma sniedz enerģiju un veicina koncentrēšanos, savukārt dzeltenīgā gaisma atslābina un rada miera sajūtu.


Ir pieejamas arī spuldzes, kuru gaismas krāsu ir iespējams pārslēgt ar standarta gaismas slēdzi, piemēram, no dzeltenīgas uz baltāku. Šādas spuldzes ir piemērotas telpām, kuras vienlaikus pilda gan atpūtas, gan arī mācību vai darba telpas funkciju. Tāpat ražotāji piedāvā LED spuldzes, kuru gaismas intensitāti ar parastā gaismas slēdža palīdzību var mainīt no 100% uz 30%, tādējādi iegūstot pieklusinātu noskaņu. Un to visu var paveikt ar parasto apgaismojuma slēdzi – nav nepieciešams vilkt instalācijas vadus vai uzstādīt dimmeri. Atliek tikai ieskrūvēt spuldzi lampā, un telpa iegūst divas dažādas noskaņas.


Tāpat arī ir pieejamas modernākas spuldzes, kuru gaismas krāsu un intensitāti var mainīt, izmantojot viedtālruņa lietotni, piemēram, Philips Hue Ambiance. Šīm spuldzēm nepastāv gaismas krāsu ierobežojums, to varat izvēlēties pēc sirds patikas, kaut vai zaļu. Piemērotākās spuldzes jūsu mājoklim meklējiet elektrumveikals.lv

Sagaidāmas izmaiņas spuldžu marķējumā
Līdz šim augstākā energoefektivitātes klase spuldzēm bija A+++, bet no 2021. gada 1. septembra tām tiek ieviests jauns energomarķējums. Būtiskākā izmaiņa jaunajā energomarķējumā ir vienotā A–G energoefektivitātes klašu skala visām elektroierīču grupām – veļas mašīnām, televizoriem, spuldzēm u. c. ierīcēm.


Tāpat arī jaunajā marķējumā ir izvietots QR kods uz Eiropas Komisijas marķējumu datubāzi (EPREL). To noskenējot, iegūsiet detalizētāku informāciju par spuldzi.
Jāpiebilst, ka jauno spuldžu marķējumu nevarēsiet ieraudzīt tik drīz, jo tam obligāti jābūt izvietotam uz produktiem, kas tirgū pieejami tikai no 2021. gada, tādējādi līdz pat 2023. gada 28. februārim ir paredzēts pārejas periods, kura laikā tirdzniecības vietās vēl varēsiet sastapt arī iepriekšējo energomarķējumu.


Jaunajā spuldžu energomarķējumā ir norādīti trīs parametri:

1. Spuldzes ražotājs un modelis.


2. Spuldzes energoefektivitātes klase, kas apzīmēta ar melno bultu.


3. Spuldzes elektrības patēriņš 1000 darbības stundās.


Salīdzinājumā ar iepriekšējo spuldžu energomarķējumu izmaiņas nav ievērojamas – energoefektivitātes klašu skala no A līdz G, nevis A+++ līdz D, un papildu pievienots QR kods.

Kā izgaismot darba vietu?
Darba vietas apgaismojums ir ļoti būtisks faktors, kas, nepiemēroti izvēlēts, var nogurdināt redzi, savukārt, pareizi un pārdomāti izvēlēts, var uzlabot darba spējas.


Darba vietu vai mācību zonu iesakām iekārtot gaišā, saulainā vietā. Lai maksimāli izmantotu saules gaismu, galdu novietojiet loga tuvumā, tikai atcerieties, ka šādā gadījumā jāparūpējas, lai logs ir aprīkots ar žalūzijām vai aizkariem jeb iespēju kontrolēt saules gaismas daudzumu telpā.


Darba vai mācību vietas izgaismošanai nepietiks tikai ar telpas vispārējo apgaismojumu, tamdēļ iesakām izvēlēties arī galda lampu, kas spilgtāk izgaismo darba virsmu. Galda lampai ir piemērota LED spuldze ar aptuveni 800 lūmeniem un gaismas krāsas temperatūru 3200–4000 K, kas atbilst baltai gaismai.


Kad darba vietai ir izvēlēta piemērota spuldze, jāparūpējas arī par galda lampu un tās novietojumu. Ja plānojat jaunas lampas iegādi, iesakām izvēlēties lampu ar regulējamu augstumu. Svarīgi, lai galda lampa izgaismo visu galda virsmu. Tādā veidā acīm neveidosies diskomforts, ja būs nepieciešams “pārslēgties” no neizgaismotās vietas uz izgaismoto.


Ja esat labrocis, galda lampu novietojiet kreisajā pusē, lai rakstīšanas brīdī nekristu ēna. Savukārt kreiļiem lampa jānovieto labajā pusē. Tāpat galda lampas augstums jānoregulē tā, lai gaisma tiešā veidā nespīdētu acīs, bet gan uz darba virsmas. Ja nepieciešams veikt sīkākus, rūpīgākus darbus, galda lampu var noregulēt tuvāk galda virsmai, lai spilgtāk izgaismotu konkrēto vietu.


Atcerieties, ka strādājot vai mācoties ieteicams ieslēgt gan telpas apgaismojumu, gan arī galda lampu, lai nenodarītu pāri redzei. Savukārt pārtraucot darbu pie rakstāmgalda, sākumā ieteicams izslēgt galda lampu un tikai tad griestu lampu, lai neapžilbinātu acis.


Uzziniet vēl citus Elektrum Energoefektivitātes centra speciālistu ieteikumus, kā kļūt draudzīgākiem videi un maciņam, maksājot mazāk par energorsursiem! Tāpat arī iespējams sazināties ar speciālistiem un saņemt bezmaksas konsultāciju energoefektivitātē!

Ilze Balcerbule @user_3213148
https://www.m.buvbaze.lv/user_3213148/
5 лет 8 месяцев 22 дня на портале
Был онлайн 16 часов назад
Строительный поисковик