Salaspils: Mēs paspēsim izglābt savu māju no sabrukšanas Новости

Salaspils: Mēs paspēsim izglābt savu māju no sabrukšanas

Среда, 11 января, 2017

Māja Daugavas ielā 2 ir uzcelta 1971. gadā, bet nodota ekspluatācijā 1986. gadā. Māja ir specprojekts - bez balkoniem un ar caurstaigājamu vannas istabu. Tajā ir 120 dzīvokļi, kopējā platība - 6055,3 m2. Šobrīd nams Daugavas ielā 2 ir ceļā renovāciju. Kādēļ tā nepieciešama un kā līdz tam nonāca, stāsta mājas pārstāve Olga Brūvere:

“Mājā Daugavas 2 dzīvoju no 1971. gada. Pārcēlāmies no Aizkraukles. Vecāki būvēja HES. No bērnības atmiņā palikušas saulainas, pavasarīgas dienas, kad ļoti daudz iedzīvotāju nāca uz talkām, piedalījās arī bērni.

Kopām teritoriju, mazgājām kāpņu telpas. Tādi pasākumi vienoja cilvēkus. Mēs pazinām savus kaimiņus, un attieksme pret savu māju un apkārtējo teritoriju bija savādāka - necēlās roka lauzt un bojāt to, ko tu pats stādīji vai savedi kārtībā.

Mājai iepriekš bija trīs apsaimniekotāji, kuriem šis darbs ne pārāk labi padevās - apsaimniekošanas rezultātā auga parādnieku skaits un iedzīvotāju neapmierinātība.

Rēķinos mēs redzējām tikai parāda pieaugumu un skaidrojumus, ka nav iespējas veikt nekādus remontus, jo neveidojas uzkrājumi. Pēdējais apsaimniekotājs “Rīgas namu pārvaldnieks” ļoti negribēja nodot māju apsaimniekošanai biedrībai. Cīņa ilga četrus gadus. Pārņēmām māju 2013. gada jūlijā. Bija šaubas - vai būsim spējīgi pārdzīvot ziemu un apmaksāt visus pakalpojumus.

Zinājām, ka māja ir bēdīgā stāvoklī, bet nevarējām iedomāties, cik bēdīgā. Fiziski nepaspējām iesniegt projektu pirmajā ES programmā par mājas renovāciju - tā beidzās 2013. gada 31. jūlijā.

Gribu pateikties iedzīvotājiem par disciplinēto maksāšanu. Mēs ne tikai varējām apmaksāt visus saņemtos pakalpojumus, bet arī veidot uzkrājumus. Uzsākām dažādus remonta darbus - izremontējām daļu kāpņu telpu, nomainījām pastkastītes (dažas bija tik briesmīgā stāvoklī, ka nebija iespējams pat ievietot rēķinus), savedām kārtībā ūdens padeves sistēmu, elektrību pagrabos, uzstādījām apgaismojumu kāpņu telpās ar sensoriem, uzlikām dzīvokļos skaitītājus ar radiomoduļiem, kārtīgāk strādājām ar parādniekiem

. Vēlos pateikt lielu paldies Salaspils sociālajam dienestam, ar kuru cieši sadarbojāmies, lai palīdzētu iedzīvotājiem, kas nonākuši grūtībās. Parādnieki ir, bet ar vienu daļu strādājam kopā ar Sociālo dienestu, lai uzlabotu situāciju, tomēr daļa nemaksātāju diemžēl nodota tiesai, daļa – LZTI (Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītājiem). Diemžēl būs arī zaudēti parādi, ja parādniekiem atzīs maksātnespēju, jo mēs esam nenodrošinātie kreditori. Tāpēc gribu atzīmēt, ka tikai divas finanšu sektora struktūras strādā ar mums godīgi – tie ir “Altum” un SIA “Pillar”, kuri pēc dzīvokļa pārņemšanas noslēdz līgumu un maksā komunālos maksājumus līdz tā pārdošanai. 

Kopš ēkas nodošanas ekspluatācijā 1986. gadā tās norobežojošajām konstrukcijām un inženiertehniskajām sistēmām nav veikti būtiski uzlabojumi. Vairākās vietās ir manāma apmetuma drupšana, vērojama arī ķieģeļu drupšana. Vietām tā bija tik intensīva, ka atsegušās metāla konstrukcijas. Viena no kāpņu telpu norobežojošajām konstrukcijām ir stikla bloki, kur atsevišķās vietās ir izveidojušies caurumi, pa kuriem spēcīga lietus laikā ūdens iekļūst kāpņu telpās. Vairāku dzīvokļu īpašnieki sūdzas, ka mitrums iekļūst notiek arī dzīvokļos caur nekvalitatīvi iebūvētiem logiem.

Mājai ir ļoti daudz plaisu. Lūdzām apsekot māju RTU inženierzinātņu doktoram A. Ūdrim. Viņš ieteica uzlikt ģipša marķierus uz plaisām. To arī izdarījām, un nu pēc šiem marķieriem skaidri redzam, ka ēka turpina brukt.

Šobrīd mūsu māja vēl ir pusceļā uz renovāciju. Janvāra beigās saņemsim projektu,  gaidīsim aptuvenās izmaksas un tad rīkosim kopsapulci. Kā jebkurā mājā, iedzīvotāji ir dažādi noskaņoti - gan "par", gan "pret".

"Par" balso cilvēki, kuri saprot, ka kalpošanas laiks ēkai jau beidzas, un ir jāveic visi darbi - rekonstrukcija, siltināšana, stāvvadu remonti. Viņi apzinās, ka sen jau bija laiks kaut ko darīt lietas labā, tāpēc pašvaldības un “Salaspils Siltuma” piedāvātais kompleksais risinājums ar ES fondu atbalstu ir vērā ņemams. "Pret" balso cilvēki, kuri uzskata, ka neko nevajag darīt - tāpat ir labi, ka pilnībā pietiekoši ir veikt remontu savā dzīvoklī, bet par pārējo parūpēsies kāds cits, atrunājas ar neuzticēšanos visiem - mājas pārstāvjiem, pašvaldības institūcijām, celtniekiem, jo domā, ka visi ir korumpēti un domā tikai par savu labumu. Bet māja pa to laiku turpina brukt.

Pateicoties atbalstam no pašvaldības un “Salaspils siltuma”, biedrības administrācijai bija nepieciešams tikai paskaidrot dzīvokļu īpašniekiem situāciju ar mājas tehnisko stāvokli, sasaukt kopsapulci un sagatavot balsošanas protokolu.

Ja nebūtu ES fondu atbalsta (pat līdz 50%) un pašvaldības speciālistu tehniskā un finansiālā atbalsta, mums ietu daudz grūtāk.

Pēc iecerētajiem renovācijas darbiem dzīvokļu īpašnieki saņems praktiski jaunu māju. Lai cik liela summa būtu jāiegulda renovācijā, tas ir daudz izdevīgāk, nekā iegādāties dzīvokli jaunbūvē.

Lielu paldies gribu teikt pašvaldībai par tālredzīgu piedāvājumu pilsētas iedzīvotājiem un finansiālo atbalstu energoaudita un projekta izstrādei un “Salaspils Siltuma” darbiniekiem, kuri organizē mājas renovācijas projektu ar profesionālu pieeju.”

Pašvaldība savukārt novēl biedrībai veiksmīgu projekta gaitu un cer, ka drīz novadā būs vēl viena jauna un skaista māja, kas kalpos par paraugu citiem. Paldies Olgai Brūverei!

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 лет 1 месяц 25 дней на портале
Был онлайн 24 марта в 19:56
Строительный поисковик