Emaljas un krāsas apsildes baterijām Remonts

Emaljas un krāsas apsildes baterijām

Trešdiena, 16 decembrī, 2015

  Visām emaljām un radiatoru krāsām ir viens mērķis: tām jāaizsargā metāla virsmas pret rūsu, nodzeltēšanu un noslāņošanos augstas temperatūras iedarbībā.

Eiropas radiatoru krāsu «siltuma standarts»  — līdz 140-180 grādiem. Bet arī tā nav robeža — ir arī tādi, kuri iztur līdz 600 grādiem. Bet mūsu centrālapkures sistēmām ir piemēroti laku un krāsu materiāli, kuri normāli iztur virsmas temperatūru 60-80 grādi pēc Celsija.

Tādēļ radiatoru un konvektoru krāsošanai dzīvokļos bieži izmanto parastās alkīda emaljas un ierastās eļļas krāsas. Šis variants ir pieņemams, bet ne visos gadījumos. Ko iesākt, ja jākrāso caurules vannas istabā, kur ir paaugstināts mitrums, un arī temperatūra «uz robežas»?

Šo pašu jautājumu uzdod, ja jāatjauno ūdens apsildes katlu, kamīnu režģu utt. ārējais izskats. Tādos gadījumos parasti lieto vai nu kompleksās sistēmas (kurās obligāti ietilpst antikorozijas gruntējums), vai arī speciāli laku un krāsu materiāli.

Radiatoru krāsu un emalju uzklāšanas kārtība: Ja jums remonts jāveic ziemas laikā, kad centrālapkures sistēma ir ieslēgta, tad pirmais, par ko jums jāpārliecinās — uzklāšanas temperatūras nosacījumi.

Daudzām emaljām un krāsām iesaka krāsot radiatorus tikai tad, ja sistēma ir atslēgta. Bet ņemot to vērā, jūs riskējat saņemt dzeltenīgu segumu (ja krāsosiet ar baltu krāsu), turklāt ne īpaši līdzenu un gludu (krāsa pārāk ātri un nevienmērīgi nožūst, nepaspējot «izplūst» vienmērīgā slānī). Virsmai jābūt tīrai, sausai, bez putekļu vai tauku pēdām.

Nenokrāsotie radiatori jāattauko, viegli jāapstrādā ar smilšpapīru un, notīrot putekļus, jāpārklāj ar antikorozijas gruntējuma kārtu (parasti ražotāji ekspluatācijas instrukcijās iesaka gruntējumu, kurš ir visvairāk piemērots šai krāsai).

Ja radiators iepriekš bija krāsots, bet lakas un krāsas slānis ir slikts (ieplaisājis, noslāņojies utt.), tas jānoņem un tālāk jārīkojas kā ar nekrāsotu radiatoru. Bet ja vecais krāsas slānis ir izturīgs un jūs neapmierina vienīgi tā krāsa, tad tikai viegli jāapstrādā virsma ar smilšpapīru, kamēr tā kļūst matēta un tad tā jānomazgā ar jebkādu mazgāšanas līdzekli, lai noņemtu tauku traipus un putekļus. Radiatorus krāso ar otu 1-2 slāņos.

Starp citu, par otu jāparūpējas jau iepriekš — atkarībā no tā, kāds ir radiators — varbūt būs ērtāk krāsot ar otu garā rokturī vai, gluži otrādi, ar mazu, kuplu vai smalku... Ja tiek uzklāti divi slāņi, tad pēc pirmā slāņa nožūšanas tas jāapstrādā ar smilšpapīru.  

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 25 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē