Jauno dzīvojamo māju būvnieki spiesti domāt, kā to iedzīvotājiem ietaupīt Ziņas

Jauno dzīvojamo māju būvnieki spiesti domāt, kā to iedzīvotājiem ietaupīt

Trešdiena, 10 augustā, 2022

Skatoties uz prognozētajām apkures un elektrības cenām, par ietaupīšanu ir jādomā ne vien katram iedzīvotājam pašam, bet nu jau tam uzmanība ir jāpievērš arī māju būvniekiem. Potenciālajiem pircējiem rezervācijai pieejamais dzīvokļu komplekss "Dižozoli" Mārupē ir šobrīd vienīgais, kur būs kombinēta gāzes apkure, kas gada aukstākajos mēnešos ļaus to iedzīvotājiem būtiski ietaupīt.

"Apkure dzīvokļos tiks nodrošināta ar siltajām grīdām, taču siltuma avots būs kombinēts - izmantosim gan "Latvijas Gāzes", gan "Latvijas Propāna gāzes" resursus. Šobrīd propāna gāze ir vairāk kā divas reizes lētāka par dabas gāzi. Tāpat - sadegot propāna gāze izdala trīs reizes vairāk siltuma, kas ļaus būtiski ietaupīt šobrīd. Ja dabas gāzes cenas kritīsies, būs iespēja pārslēgties uz otru apkures veidu. Vēl centīsmies ietaupīt uz koplietošanas telpu ekspluatācijas izmaksām - tajās elektrība tiks nodrošināta no uz ēkas jumta izvietotajiem saules paneļiem. Līdz ar to arī par šīm izmaksām rēķinā dzīvokļu kompleksa "Dižozoli" iedzīvotājiem nebūs jāuztraucas," skaidro uzņēmuma "Piche" valdes priekšsēdētājs Pēteris Senkāns.

Būvniecības uzņēmums "Piche" zināms kā biznesa parku attīstītājs Mārupē, taču tagad tas nolēmis izmantot savas zināšanas, lai būvētu dzīvokļu un rindu mājas. Dzīvokļu komplekss "Dižozoli" ir uzņēmuma pirmais projekts. Šobrīd tiek pabeigta pirmā māja, ko plānots nodot ekspluatācijā līdz šī gada beigām. Blakus top vēl viena.

Dzīvokļu kompleksa "Dižozoli" mājokļos ir realizētas tās idejas, kas veiksmīgi sevi jau pierādījušas biznesa parkos. Piemēram, ēkām būs stikla fasāde, kas ir moderns, pievilcīgs un ilgmūžīgs risinājums. Tāpat dzīvokļi ir maksimāli "gudri", piemēram, dūmu detektorus un domofonu video iekārtas ir iespējams savienot ar iedzīvotāja viedierīci, lai situācijai dzīvoklī būtu iespējams sekot līdzi attālināti, izmantojot lietotni. Arī apkuri, ventilāciju un elektrību būs iespējams vadīt no tālruņa.

"Mēs arī esam centušies padomāt par cilvēku ērtībām, kas parasti paliek otrajā plānā. Piemēram 1. stāva dzīvokļiem ir privāta teritorija jeb dārzs līdz pat 280 m2 platībā, kas ir nožogots ar apstādījumu vaļņiem un vārtiņiem, lai to iedzīvotāji varētu iekopt savus dārzus, pat neizejot no dzīvokļa. Iedzīvotājiem ir pieejams arī liels sporta un bērnu laukums. Turklāt katram dzīvokļa pircējam dāvanā būs autostāvvieta un mantu glabātuve," saka P. Senkāns.

Par PICHE:

PICHE ir Latvijas vadošais biznesa parku attīstības uzņēmums ar 16 gadu pieredzi un 150+ veiksmīgi īstenotiem projektiem Eiropā. Uzņēmuma komandā ir vairāk kā 120 dažādu nozaru profesionāļi - arhitekti, inženieri, vadītāji, tehniskie, iepirkuma, pārdošanas, radošie, tehnoloģiju un citi speciālisti. "PICHE" attīsta biznesa parkus, dzīvojamās ēkas, loģistikas centrus, noliktavas, ražotnes, saldētavas, sporta halles, tirdzniecības platības un citas metāla konstrukciju ēkas. Uzņēmuma komanda 3D vidē projektē arhitektūru, būvkonstrukcijas, apkuri, vēdināšanu un dzesēšanu, kā arī ūdensapgādes un kanalizācijas, elektrību un vājstrāvu sistēmu, gāzes apgādi. "PICHE" arī organizē zemes rakšanas, montāžas (konstrukcijas, fasādes, jumts), betonēšanas darbus, kā arī ūdens un kanalizācijas tīklu, elektrības, vājstrāvu un zibens aizsardzības tīklu izbūvi.

Meklētājs būvniecības nozarē