Sestdien ar daudzveidīgu pasākuma programmu atklās Ventspils zinātnes centru Vizium Ziņas

Sestdien ar daudzveidīgu pasākuma programmu atklās Ventspils zinātnes centru Vizium

Otrdiena, 14 jūnijā, 2022

Sestdien, 18.jūnijā, ar daudzveidīgu pasākuma programmu atklās Ventspils zinātnes centru "Vizium", aģentūru LETA informēja pašvaldībā.

Zinātnes centru atklās ar daudzveidīgām bezmaksas aktivitātēm un darbnīcām, kas norisināsies pie zinātnes centra ēkas, bet par svētku noskaņu un muzikālo pavadījumu parūpēsies "Vizium" vēstnieks - dīdžejs Toms Grēviņš.

Plkst.12 ar Ventspils mēra Jāņa Vītoliņa ("Latvijai un Ventspilij") un Ventspils Digitālā centra direktores Elīnas Kroņkalnes uzrunu oficiāli atklās jauno zinātnes centru "Vizium". Savukārt zinātnes centra teritorijā būs sagatavotas dažādas interesantas bezmaksas aktivitātes, kurās varēs piedalīties gan lieli, gan mazi svētku apmeklētāji.

Atklāšanas svētkos ikvienam būs iespēja redzēt krāšņus zinātnes šovus un eksperimentus, kas norisināsies uz skatuves plkst.12.30, 13.45 un 15. Ventspils Digitālais centrs būs sagatavojis vairākas tehniski radošās darbnīcas, kurās varēs uzspēlēt robotu futbolu, pildīt "Minecraft" uzdevumu, izveidot pašam savu atslēgas piekariņu un lukturīti. Dažādas aktivitātes un pārsteigumus būs sagatavojuši arī Ventspils Augstskolas Jauno dabaszinātņu pētnieku centrs, Ventspils dizaina darbnīca RADE, "Brain Games", Ventspils Jauniešu māja un "Elektrum".

Organizatori sola, ka ikvienam būs iespēja kārtīgi izkustēties un izjust adrenalīnu lāzertaga komandas spēlē gan uz spēles poligona, gan virtuālajā realitātē, taču, ja kāds nejutīsies gana drošs spēlei, tam būs iespēja patrenēties un pārbaudīt savas spējas trāpīt mērķī. Sacensties varēs arī autosacīkšu simulatorā un radio vadāmo auto trasē. Tāpat būs pieejama pašiem mazākajiem iemīļotā sejiņu apgleznošana.

"Vizium" būs parūpējies arī par pārsteiguma balvām atraktīvākajiem apmeklētājiem, kuri atspoguļos savu dalību zinātnes centra dzimšanas dienas svinībās savos sociālajos tīklos, izmantojot tēmturi "#atklājVIZIUM".

Šīs un daudzas citas aktivitātes būs bez maksas pieejamas pie zinātnes centra no plkst.12 līdz 16, bet pats zinātnes centrs atklāšanas dienā būs atvērts no plkst.12 līdz 19. Lai pēc iespējas vairāk apmeklētājiem tiktu sniegta iespēja vieniem no pirmajiem redzēt un izmēģināt zinātnes centra eksponātus, atklāšanas dienā eksponātu zāles apmeklējuma laiks būs ierobežots līdz 2 stundām vienam apmeklējumam. Visas aktivitātes, kas norisināsies pie zinātnes centra, būs bez maksas, bet apmeklēt zinātnes centra ekspozīciju būs iespējams, iegādājoties ieejas biļeti zinātnes centra kasē pēc norādītā cenrāža.

Zinātnes un inovāciju centra "Vizium" būvniecība īstenota ar Ventspils pilsētas pašvaldības, Latvijas valsts un Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējumu. Būvniecības kopējās izmaksas ir 21 186 611 eiro ar pievienotās vērtības nodokli.

Projekta rezultātā atjaunota degradētā teritorija 3,08 hektāru platībā, izveidotas 153 autostāvvietas, no kurām astoņas stāvvietas paredzētas ģimenēm ar zīdaiņiem, deviņas stāvvietas būs invalīdiem un astoņas - autobusiem. Pie zinātnes centra izbūvētas arī trīs elektrouzlādes stacijas, kur vienlaicīgi var uzlādēt sešas automašīnas.

Ventspils zinātnes centrā "Vizium" ikdienā četru stundu laikā ikviens apmeklētājs septiņās galerijās varēs izpētīt un izmēģināt 81 interaktīvu eksponātu, vērot zinātnes šovu, darboties laboratorijās, mācību klasēs un tehniski radošajās darbnīcās, lai izzinātu dabaszinātnes.

Zinātnes centra ekspozīcijas izveide finansēta no vairākiem finansējuma avotiem, proti, Norvēģijas finanšu instrumenta programmas projekta "Inovācijas centra izveidošana Ventspilī" par kopējo summu 2 011 676 eiro, tajā skaitā 10% pašvaldības līdzfinansējuma, Eiropas Komisijas iniciatīvas projekta "Nākamās paaudzes mikropilsētas" - 435 546 eiro, kā arī projekta "Izglītības kvalitātes uzlabošana dabaszinātņu, inženierzinātņu un tehnoloģiju jomā" - 400 000 eiro.

Projekta rezultātā izstrādātas 20 dažādas mācību programmas STEM jomā, tai skaitā 16 programmas pirmsskolas vecuma bērniem, skolēniem un studentiem, kā arī četras programmas pedagogiem. Tāpat izstrādātas 12 interaktīvas mācību aktivitātes - tehniski radošās darbnīcas un zinātnes šovi.

Sadarbībā ar Ventspils Augstskolu, kas ir projekta partneris, ir izveidots Jauno dabaszinātņu pētnieku centrs, kur jauniešiem būs iespeja iepazīties ar dažādu jomu zinātniekiem, viņu izglītības un darba pieredzi, apgūt pētniecības programmas STEM un informācijas tehnoloģiju jomās.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 26 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē