BIM risinājumu priekšrocības un ieguvumi Aktuālie padomi

BIM risinājumu priekšrocības un ieguvumi

Trešdiena, 29 septembrī, 2021

Siltumizolācijas un hidroizolācijas materiālu ražotājs TECHNONICOL ražo būvmateriālus un piedāvā materiālu sistēmas, kas paredzētas dažādu ēkas elementu siltumizolācijas un hidroizolācijas risinājumiem no pamatiem līdz jumtam, kuri samazina enerģijas zudumus un efektīvus hidroizolācijas risinājumus. Materiālu savstarpējā savietojamība ir viens no svarīgākajiem uzticamas būvniecības sistēmas nosacījumiem.
1.png

TECHNONICOL ir veiksmīgi realizējis BIM risinājumus – digitalizētos ēku izolācijas sistēmu datus piedāvājot savā tīmekļa vietnē (www. technonicol.eu): no tās lietotāji var lejupielādēt visus produktu datus un pārnest tos uz savu projektu. Šie risinājumi ir sagatavoti uz “Archicad” un “Autodesk Revit” programmatūru bāzēm. Pamatojoties uz ilgstošo pieredzi, no lielā informācijas daudzuma ir atlasītas uzticamākās un biežāk projektējamās jumtu sistēmas, to dati piedāvāti kā jumtu modeļi.
2.png


TECHNONICOL piedāvātajos risinājumos tiek sniegta šāda informācija:

  • sistēmas nosaukums un apraksts,
  • modeļa fragments ar katra slāņa nosaukumu;
  • pamatmateriālu, no kuriem sastāv sistēma, saraksts;
  • alternatīvo materiālu saraksts, ar kuriem var aizstāt pamatmateriālus.

Pārslēdzot uz 3D attēlu, tiek parādīts jumta sistēmas modelis, kuram piedāvāts parametru kopums. Materiāli ir viegli identificējami, ir norādītas to fizikālās īpašības. Lietotājam, lai izmantotu jumta modeli, pietiek ar tā nokopēšanu un pārnešanu uz savu projektu.
3.png

BIM bibliotēka - TECHNONICOL produktu katalogi ir piedāvāti platformā “BIMobject”. Šī platforma sniedz dažādu dizainu risinājumus un informāciju par digitālajiem izstrādājumiem, arhitektiem un inženieriem visā pasaulē, vienlaikus sniedzot būvizstrādājumu ražotājiem labāku veidu, kā klientiem tos sasniegt.
4.png

DARBS AR “AUTODESK REVIT” SPRAUDNI – TECHNONICOL

Izmantojot TECHNONICOL spraudni, projektētāji var efektīvāk paveikt savu darbu, izmantojot to dažādās iestrādātās funkcijas. Kā, piemēru, var minēt to, ka TECHNONICOL piedāvā rūpnieciski ražotus slīpumu veidojošas akmens vates plākšņu TECHNOROOF Tapered komplektus. Laba būvniecības prakse un TECHNONICOL rekomendācijas liecina, ka optimālam jumta pamata slīpumam jābūt vismaz 1,5%, bet pret slīpumiem starp ūdens savākšanas notekām – sākot ar 3% tas nodrošinās teicamu ūdens novadīšanu no jumta plaknes. Šos visus nepieciešamos slīpumus ir iespējams norādīt izmantojot TECHNONICOL spraudni.
5.png 6.png

Lai iegūtu nepieciešamo slīpumu, TECHNONICOL speciālisti ir izstrādājuši risinājumu - sava veida slīpumu veidojošo plākšņu “konstruktoru”, kas ļauj ātri un efektīvi izveidot slīpumu uz lēzeniem jumtiem:

  • Nedegošas akmens vates plāksnes TECHNOROOF N30 Tapered 1,7%, lai izveidotu jumta pamatslīpumu;
  • TECHNOROOF N30 Tapered 4,2% plāksnes, lai izveidotu slīpumu jumta zemākajās zonās, pretslīpumus pie virsgaismām un citiem jumta elementiem.

Slīpumu veidojošo siltumizolācijas elementu uzstādīšana sākas no jumta zemākā punkta. Gatavs akmens vates plātņu komplekts TECHNOROOF N30 Tapered 1,7% sastāv no elementiem A, B un C. Visiem elementiem ir skaidri ģeometriskie parametri, tie ir uzlikti noteiktā secībā, kas ļauj jums izveidot pamata slīpumu 1,7%, nodrošinot pietiekamu ūdens novadīšanu. Pie parapetiem un pieslēgumiem pie dažādiem jumta elementiem slīpuma palielināšanai ir paredzēts rūpnieciski ražots 4,2% TECHNOROOF N30 Tapered plākšņu komplekts, kas arī sastāv no elementiem A, B un C. Šī plākšņu komplekta izmantošana ļauj veidot pretslīpumu, kas ir vienāds ar 4,2%.
Pretslīpumu veidošana notiek saskaņā ar izklājumu, starp ūdens savākšanas piltuvēm veidojot rombveida elementu. TECHNONICOL spraudnī ir jau iepriekš sagatavotas piltuvju saimes.
7.png

Akmens vates slīpumu veidojošā siltumizolācija tiek piestiprināta pie jumta nesošās pamatnes kopā ar siltumizolācijas pamatkārtu. Plāksnes ar izmēru 1200 x 600 mm stiprinājumu veic ar vismaz 2 gab. teleskopiskiem stiprinājumiem. Slīpumu veidojošas plāksnes neuzskata par pilnīgu alternatīvu ēkas siltumizolācijas slānim. Pamata siltumizolējošā slāņa biezumu var samazināt (ja ēkas jumta pamatslīpuma veidošanā izmanto TECHNOROOF Tapered plāksnes), bet tikai par 1,7% TECHNOROOF N30 Tapered plākšņu biezumu, kas vienāds ar 30 mm.

“AUTODESK REVIT” SPRAUDNIS – TECHNONICOL

Tā kā TECHNONICOL ir ļoti daudz produktu, lietotājam tiek piedāvāts atsevišķs programmatūras spraudnis uz Autodesk Revit vai ArchiCAD bāzes. Ja būves jumta sistēmas tiek komplektētas ar siltumizolācijas un hidroizolācijas materiāliem vai ar citiem jumta elementiem, tiek piedāvāta iespēja viegli nokomplektēt visu jumta sistēmu pat ļoti specifiskiem projektiem, izvēloties produktus no katalogiem, papildinot projektu ar tipveida mezgliem un automātiski izveidojot slīpumus atbilstoši reāliem ražotāja produktiem.
Spraudņa uzstādīšana
Dodieties uz mājaslapu www.technonicol.eu, augšējā daļā atveriet sadaļu “Risinājumi” – “BIM Bibiliotēka” – “Revit” – “Plug-In” un spiediet pogu Lejupielādēt.
8.png

Pēc spraudņa uzstādīšanas Jums būs pieejama jauna cilne programmatūrā Revit ar nosaukumu – TECHNONICOL. Šajā cilnē būs pieejami dažādi risinājumi:
9.png

Pirmās divas opcijas – “Pamata slīpums” un “Pret slīpums” izmanto slīpuma konstruēšanai uz jumta. “Pamata slīpums” ļauj formēt slīpumu uz plakana jumta. “Pret slīpumu” izmanto slīpuma izveidei sateknē starp divām piltuvēm.
10.png

Nākošā funkciju grupa attiecas uz palīgrīkiem pamata slīpuma konstrukcijām. “Līnija uz virsmas” ļauj uzzīmēt modeļa līniju uz pārseguma virsmas vai plakanā jumta. “Sadalīt plāksni/jumta segumu” paredzēta, lai sadalītu pārsegumu vai jumta segumu daļās gar atlasīto līniju.
11.png

Ērtākam darbam ir pievienotas standarta Revit funkcijas, piemēram: “Jumta kontūra”, “Slīpums punktā”, “Vertikālais atvērums”.
12.png

Rīki “Daudzslāņu norādes” un “Elementu norāde” veido daudzslāņu konstrukciju standarta norādes vienam vai vairākiem norobežojošo konstrukciju elementiem. “Norādes iestatīšana” ļauj izvēlēties materiālu parametru.
13.png

“Materiālu katalogs” ļauj izvēlēties TECHNONICOL būvmateriālus, skatīt to parametrus un lejupielādēt lietotāju projektā. “Konstrukciju katalogs” ļauj izvēlēties TechnoNICOL būvsistēmas, skatīt to parametrus un lejupielādēt lietotāju projektā.
14.png

Funkcija “Create a Junction” ļauj norādīt krustojuma veidu (lineāru vai punkta), atlasīt 3D elementus, kas ir atbildīgi par savienošanos modelī (dažādi profili gar sienu, uz līnijas bāzētas saimes un pat pašas konstrukcijas: sienas, grīdas utt.). “Junction Manager” ļauj administrēt projektā jau izveidoto mezglu. Rediģējot to parametrus, piešķiriet “drawing views” un izdzēsiet nevajadzīgos krustojumus. “Properties of a Junction” piešķir zīmēšanas skata detaļu grupām parametrus, kuru specifikācijas izmanto, lai aprēķinātu kopējo materiālu daudzumu. “Junction filter” izvēlas savienojuma elementus, kas zīmēšanas skatā ir izcelti sarkanā krāsā. “Load Specification” projektam pievieno krustojuma materiālu specifikāciju. Specifikācijā ir norādīti tikai tie materiāli, kuriem ir noteikts koeficients.

Matīss Rasims @user_5135809
https://www.m.buvbaze.lv/user_5135809/
2 gadi 11 mēnešu 11 dienu portālā
Bija online 01 februārī 13:20
Meklētājs būvniecības nozarē