Jumta segums un tā materiāli Būvniecība

Jumta segums un tā materiāli

Trešdiena, 30 decembrī, 2015

     Jumta uzdevums – aizsargāt mājas iekšējo telpu pret lietu un citiem nelabvēlīgiem apstākļiem. Vadoties no tā, pareizi jāizvēlas materiāls, no kura tas tiks izgatavots.    

 Jumta seguma ierīkošanai izmantojamo materiālu izvēle ir samērā liela. Viena vai otra materiāla izvēle ir atkarīga gan no finansiālajām iespējām, gan no jaunbūvējamās mājas īpašnieka vēlmēm attiecībā uz jumta seguma īpašībām.

Vērā tiek ņemti tādi faktori, kā gaidāmā nokrišņu intensitāte, vēja spēks, noturība pret temperatūras svārstībām, sniega segas svars, ugunsizturība, ilgizturība.      Samērā izplatīts ir tāds jumta seguma materiāls kā jumta pape vai ruberoīds.

Cenas ziņā ruļļmateriāli ir pieņemami, turklāt tie ir praktiski un savas funkcijas pilda lieliski. Ne velti pat mūsdienās tos plaši izmanto individuālajā būvniecībā un ne tikai. Klājot jumtu no ruļļmateriāliem, ļoti rūpīgi jāsagatavo tā pamats, it īpaši gadījumā, ja turpmāk pa jumta segumu paredzēts staigāt. Atšķirībā no citu materiālu jumta segumiem, spraugas starp latojuma elementiem te nav pieļaujamas, lai izvairītos no nejaušas jumta seguma materiāla caurspiešanas. Šo pašu apsvērumu dēļ ruļļmateriālu parasti klāj vairākās kārtās.

Turklāt jāatceras, ka ruļļmateriāla jumta seguma kalpošanas laiks ir diezgan ierobežots – parasti ne ilgāk par 10 gadiem..    

 Pilnīgi pretējs jumta segumam no ruļļmateriāliem izturības un ilgas kalpošanas ziņā ir metāla jumts.

Neraugoties uz šķietamo konstrukcijas sarežģītību, patiesībā tā ir samērā vienkārša, bet metāla loksnes, no kurām tā sastāv, savā starpā savieno sen zināmā veidā. Prasības attiecībā uz latojumu šādam jumta segumam nav tik stingras, kā izmantojot papi vai ruperoīdu.

Jumta seguma ilgizturības nodrošināšanai metāls, no kura to klāj, pašlaik praktiski vienmēr ir cinkots. Metāla jumta vienīgais trūkums ir tas, ka šāds jumta segums stipri sakarst saules staros, tādēļ zem tā esošajā bēniņu telpā ierīkot dzīvojamo telpu var tikai ar nosacījumu, ka jumtam ir laba siltumizolācija.
    Ja kaut kādu iemeslu dēļ jumta seguma ierīkošanai neder ne pape (ruberoīds), ne dzelzs, tad var izmantot azbesta cementa loksnes (šīferi), kā lētu materiālu, vai arī dabīgos dakstiņus, ja ir svarīga kvalitāte.

Atšķirībā no metāla, šie materiāli tik stipri nesakarst un tiem ir mazāka skaņas vadītspēja, bet tie ir pasmagi, tātad jumta segums no tiem būs smagāks, un zem tā jāliek izturīgas spāres un latojumu.    

 Izvēloties, no kāda materiāla klāt jumtu, jāņem vērā, ka būvmateriālu ražošanas tehnoloģijas nestāv uz vietas, un pārdošanā parādās aizvien jauni un jauni materiāli, no kuriem var klāt jumta segumu.

Tie ir gan metāla dakstiņi, gan mīkstie dakstiņi, gan profilētās loksnes, gan citi sintētiskie materiāli, kuri aizvien plašāk tiek izmantoti jumta seguma ierīkošanā.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 25 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē