Metu konkursā arhitekti aicināti iesniegt priekšlikumus LU Akadēmiskā centra Torņakalnā teritorijas plānojuma attīstībai Ziņas

Metu konkursā arhitekti aicināti iesniegt priekšlikumus LU Akadēmiskā centra Torņakalnā teritorijas plānojuma attīstībai

Trešdiena, 21 jūlijā, 2021

Latvijas Universitāte (LU) izsludina metu konkursu ar mērķi iegūt LU Akadēmiskā centra teritorijas Torņakalnā telpiskās vīzijas metu, kā arī priekšlikumus teritorijas funkcionālajam zonējumam un Sporta mājas jaunbūvei. Konkurss norisinās līdz šā gada 11.oktobrim, godalgu fonds - 40 000 eiro.

LU teritorija Torņakalnā strauji attīstās - 2015.gadā durvis vēra Dabas māja, 2019.gadā tika atklāta Zinātņu māja, bet 2023.gadā tiks pabeigta Rakstu māja. Turpmākajos gados LU Akadēmiskā centra teritorijā plānots izbūvēt Tehnoloģiju un Veselības māju, Studentu un Viesu māju, Sporta māju, Akadēmisko laukumu.

Konkursa objekts un izpētes teritorija atrodas Rīgā - Pārdaugavā, starp Jelgavas ielu, Vienības gatvi un Vilkaines ielu, teritorijas kopējā platība ir 96 960,43 m². LU Akadēmiskā centra teritorija atrodas tuvu Rīgas vēsturiskajam centram un robežojas ar tā aizsardzības zonu un plānoto Rail Baltica dzelzceļa infrastruktūras koridoru.

"Ar šī metu konkursa palīdzību ceram ieraudzīt visaptverošas un pēc iespējas dažādākas pieejas LU Akadēmiskā centra attīstībai. Mūsdienās šādi akadēmiskie centri tiek uzskatīti par spēcīgiem pilsētas attīstības katalizatoriem, kas nodrošina tehnoloģiju un inovāciju attīstību, un LU jaunajam Akadēmiskajam centram ir jākļūst par Torņakalna apkaimes ilgtspējīgas attīstības modeli," saka LU rektors Indriķis Muižnieks.

LU Akadēmiskā centra teritorijas pilsētbūvnieciskā situācija nav vienkārša. Izstrādājot metu konkursa piedāvājumus, tiks ņemti vērā gan aktuālie, ar konkursa izpētes teritoriju saistītie Rīgas pašvaldības uzsāktie projekti, gan apkārtnē izvietotie sabiedriski un pilsētbūvnieciski nozīmīgie objekti. Tāpat nepieciešams ievērot Rail Baltica būvprojekta risinājumus atbilstoši AS "RB Rail" un SIA "Eiropas Dzelzceļa līnijas" informācijai, izstrādes stadijā esošo Rīgas teritorijas plānojuma 2030 risinājumus un virkni citu aspektu.

Latvijas Arhitektu savienības prezidents Juris Poga norāda: "LU Akadēmiskais centrs ir pirmā jauno laiku neatkarīgās Latvijas iecere par laikmetīgu studentu pilsētiņu. Tās plānojumā, atsevišķu ēku arhitektūrā ir jāatspoguļojas ne tikai mūsdienu tendencēm, izpratnei un attieksmei, bet arī rītdienas aprisēm. Kolēģiem arhitektiem vēlu radīt ilgspējīgas urbānās un arhitektoniskās idejas, kurām ir jākļūst par LU jauno zīmolu".

Konkursa žūrija - pārstāvji no LU, Rīgas pilsētas būvvaldes, Rīgas pilsētas arhitekta biroja, Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta, Latvijas Arhitektu savienības un Latvijas Ainavu arhitektu asociācijas, kā arī Nīderlandes pilsētplānotājs - noteiks atbilstošāko starp konkursā iesniegtajiem piedāvājumiem, izvērtējot teritorijas funkcionālo zonējumu un kompleksu LU Akadēmiskā centra teritorijas perspektīvās attīstības telpisko vīziju un Sporta mājas jaunbūves priekšlikumu.

Ar metu konkursa nolikumu un projektēšanas programmā ietvertajām prasībām var iepazīties Latvijas Arhitektu savienības tīmekļa vietnē.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 26 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē