Mežaparka Rezidencēs sāk būvēt pirmās villas Ziņas

Mežaparka Rezidencēs sāk būvēt pirmās villas

Otrdiena, 1 novembrī, 2016

31 hektāru plašajā teritorijā, kompleksā Mežaparka Rezidences ASV investīciju fondu grupas NCH Capital nekustamā īpašuma kompānija SIA Domuss sākusi pirmās villas būvniecību.

Darbus veic SIA Merks. Projekta attīstība tiks veikta pa grupām un katrai būs savs būvniecības konkurss. Drīzumā uzņēmums iecerējis sludināt konkursu dzīvokļu nama, rindu māju būvniecībai, informē NCH Capital Inc vecākais viceprezidents Kārlis Cerbulis.

«Mežaparkā kopumā ir ierobežots nekustamo īpašumu piedāvājums. Mežaparka Rezidencēs esam sākuši priekšpārdošanu un interese ir liela. Šobrīd 100% gatavs pārdošanas objekts ir zeme ar piebraucamiem ceļiem, komunikācijām.

Daži zemes pircēji vēl ir pārdomu procesā, jo grib pilnīgu pārliecību par to, ka teritorija tuvāko gadu laikā tiks apbūvēta. Jau šogad plānojam sākt vairāk nekā 10 ēku būvniecību, tādēļ esam pārliecināti, ka jau nākamgad ap šo laiku darījumu aktivitāte būs ievērojama.

Dzīvokļu, villu, rindu un dvīņu māju būvniecībā nākamajos divos gados plānots ieguldīt 18 miljonus eiro. 2017.gadā paredzēts nodot ekspluatācijā 41 dzīvojamo vienību, tostarp villas, dvīņu un rindu mājas, kā arī trīs stāvu dzīvokļu namu; 2018.gadā ir iecerēts pabeigt trīs stāvu biroju ēkas būvniecību, kurā būs arī restorāns, kā arī 2.kārtas rindu mājas un trīs stāvu dzīvokļu ēkas pie vaļņa gar Gustava Zemgala gatvi,» papildina SIA Domuss direktors Ralfs Jansons.

Līdz šim projektā ir ieguldīti 18 miljoni eiro. SIA Merks ir veicis teritorijas labiekārtošanas darbus: izbūvēta infrastruktūra un apzaļumota teritorija, izveidotas ielas un gājēju celiņi, ierīkotas komunikācijas.

Izbūvēts un apzaļumots arī akustiskais skaņas valnis gar Gustava Zemgala gatvi. Tas ir publiski pieejams. Db.lv jau ziņoja, ka Mežaparkā SIA Domuss starp Kokneses prospektu un Gustava Zemgala gatvi, kādreizējā armijas noliktavas teritorijā īsteno vienu no līdz šim vērienīgākajiem projektiem galvaspilsētā. T.s. treknajos gados šīs teritorijas attīstības iecere paredzēja vairākas augstbūves, intensīvu tās izmantošanu, taču krīzes laikā mainījās šīs teritorijas īpašnieki, kas tās attīstību redz atšķirīgi.

Pašlaik Domuss piedāvā iegādāties gan vairākus mājokļu veidus, gan arī neapbūvētus zemes gabalus (1. kārtā to ir 40, platībā no 1200 līdz 1800 m2 ar iespēju vairākus zemes gabalus apvienot). Uz tiem ir iespējams būvēt kopējai kompleksa koncepcijai atbilstošas villas vai dvīņu mājas. Apbūve ir paredzēta mūsdienīgās arhitektūras formās ar tai raksturīgo vieglumu un atvērtību pret ārtelpu, taču vienlaikus arī ar respektu un ar atsaucēm uz vēsturiskā Mežaparka ēku stiliem.

Teritorijas apbūves koncepcijas un dažu villu autors ir arhitekts Andris Kronbergs. Savrupnamus projektējuši arī arhitekti Reinis Liepiņš, Gatis Didrihsons, Diāna Zalāne, kā arī ASV atzītais arhitekts Vladimirs Arsene. Tieši V.Arsenes projektētā ēka pašlaik top Domuss attīstāmajā teritorijā. R. Jansons teic, ka nevar izcelt produktu, par kuru interese būtu lielāka – šobrīd tā līdzvērtīgi sadalās starp tiem, kuriem interesē zemes iegāde villas būvniecībai un tiem, kuri izvēlas starp rindu un dvīņu māju vai dzīvokli.

«Tas arī bija šī projekta mērķis – radīt vietu, kurā esam elastīgi ar piedāvājumu, dodot iespēju katram, kurš vēlas dzīvot Mežaparkā, atrast sev piemērotu mājokli apsaimniekotā, sakoptā un drošā vidē. Teritorija ir publiski pieejama gājējiem un riteņbraucējiem, bet ar kontrolētu un ierobežotu autotransporta plūsmu,» viņš skaidro. «Par šo projektu ir labas sajūtas.

Nezinu, cik nopelnīsim, bet būsim izdarījuši ko labu, sakārtojuši un sakopuši Mežaparka daļu,» saka K. Cerbulis. Ekskluzīvo īpašumu segmentā ir ierobežots kvalitatīvs piedāvājums un šī segmenta pircējam ir aktuāla vajadzība īpašumu iegādāties jau gatavu, tendences nosauc R.Jansons. Salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem, kad īpašuma iegādē dominēja emocionālie faktori, tagad pircējs ir kļuvis racionālāks, pirkuma lēmumi ir pārdomātāki, tiek pieņemti ilgāk, izvēloties naudu ieguldīt vērtīgos un likvīdos īpašumos.

Apbūves termiņi visai 31 ha plašajai teritorijai būs atkarīgi no tirgus pieprasījuma – attīstības koncepcija pieļauj gan straujāku, gan mērenāku apbūves tempu. Kopējās investīcijas tās attīstībā savulaik lēstas 80 milj. eiro apmērā.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 26 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē