LIAA seminārā informēs par atbalstu zaļo inovāciju un tehnoloģiju ieviešanā Ziņas

LIAA seminārā informēs par atbalstu zaļo inovāciju un tehnoloģiju ieviešanā

Ceturtdiena, 13 maijā, 2021

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) tiešsaistes seminārā šodien informēs par atbalstu zaļo inovāciju un tehnoloģiju ieviešanā, aģentūrai LETA pavēstīja LIAA Komunikācijas un informācijas departamentā.

Norvēģijas grantu programmā "Bizness un inovācijas" var iesniegt projektus atklātā konkursā, kas līdzfinansēs zaļo inovāciju un informācijas un komunikācijas tehnoloģiju produktu ieviešanu ražošanā. Ar šo instrumentu iespējams piesaistīt 200 000 līdz 600 000 eiro viena projekta realizācijai, bet atbalsta intensitāte var sasniegt 55% no kopējām atbalstāmajām izmaksām.

Seminārā šodien tiks apskatīti jautājumi saistībā ar projektu vērtēšanas procesu un kritērijiem, kā tiks atlasīti atbalstāmie projekti.

LIAA direktors Kaspars Rožkalns norādīja, ka zaļo inovāciju programma sniedz iespējas ieviest jaunas tehnoloģijas un digitalizēt ražošanas procesu. Tas ir veids, kā ar ārējā finansējuma piesaisti padarīt efektīvāku ražošanu un celt konkurētspēju eksporta tirgos.

"Mēs redzam, ka arvien vairāk valstīs tiek paaugstinātas vides standartu prasības un investīcijas atbilstošās tehnoloģijās kļūst par ieejas biļeti konkrēto valstu eksporta tirgū," pauda Rožkalns.

Programmā atbalsts tiks sniegts divās jomās - zaļajās inovācijās un informācijas un komunikācijas tehnoloģijās (IKT). Šīs jomas ietver videi draudzīgāku un energoefektīvu materiālu un produktu radīšanu, viedo mobilitāti, tīru transportēšanu, ūdens resursu vadību, automatizācijas, robotu un sensoru risinājumus, jaunās paaudzes mobilo sakaru tehnoloģijas un mākslīgā intelekta risinājumus, kā arī citus augstas pievienotās vērtības produktus un tehnoloģijas.

Konkursā tiks atbalstīta jaunu iekārtu, programmatūras, licenču un patentu iegāde, kā arī darbības, kas saistītas ar jauna produkta un tehnoloģijas ieviešanu ražošanā.

Atbalstu varēs saņemt Latvijā reģistrēti komersanti, kuri atbilst mikro, mazā vai vidējā komersanta statusam. Komersanti var piesaistīt arī projekta partneri, kas var būt jebkura publiska vai privāta juridiska persona, kas reģistrēta Norvēģijā vai Latvijā un kam ir atbilstoša kompetence, lai palīdzētu ieviest ražošanā jaunus produktus.

Kopējais pieejamais finansējums ir 8,495 miljoni eiro, no kuriem teju 5,848 miljoni eiro ir atvēlēti zaļo inovāciju jomas projektiem, savukārt nepilni 2,648 miljoni eiro ir atvēlēti IKT jomas projektiem.

Paredzēts, ka šis finansējums ļaus atbalstīt vismaz 15 jaunu ražotņu izveidi vai modernizāciju, padarot ražošanas procesus automatizētākus un videi draudzīgākus, vienlaikus radot arī vismaz 50 jaunu darba vietu un veicinot atbalstīto uzņēmumu apgrozījuma un eksporta rādītāju pieaugumu, norādīja LIAA.

Konkursā iesniegtos projektus plānots izvērtēt četru mēnešu laikā, kas ļaus noslēgt līgumus ar līdzfinansējuma saņēmējiem un sākt projektu īstenošanu šā gada beigās.

Norvēģijas grantu programmas atklātais konkurss "Zaļo inovāciju un informācijas un komunikācijas tehnoloģiju produktu ieviešana ražošanā" tika izsludināts 14.aprīlī un projektus varēs iesniegt līdz 30.jūnijam.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 25 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē