JUMTA KOPŅU RAŽOŠANAS PROCESS A-Z Būvniecība

JUMTA KOPŅU RAŽOŠANAS PROCESS A-Z

Otrdiena, 26 janvārī, 2021

MiTek ir pasaules vadošais konektorkopņu, inženieru datorprogrammatūras, ražošanas iekārtu un naglu plātņu piegādātājs būvniecības nozarē. Visi uzkaitītie elementi ir MiTek pamatprodukti, kuri tiek piedāvāti būvniecības industrijai, Konektorkopņu tehnoloģijas vēsture ir aizsākusies ASV, bet mūsdienās tā tiek pielietota visās pasaules valstīs, kurās ir piejams kokmateriāls no egles vai priedes.

MiTek ir pasaules vadošais konektorkopņu, inženieru datorprogrammatūras, ražošanas iekārtu un naglu plātņu piegādātājs būvniecības nozarē. Visi uzkaitītie elementi ir MiTek pamatprodukti, kuri tiek piedāvāti būvniecības industrijai, Konektorkopņu tehnoloģijas vēsture ir aizsākusies ASV, bet mūsdienās tā tiek pielietota visās pasaules valstīs, kurās ir piejams kokmateriāls no egles vai priedes.

Visu konstrukciju aprēķini tiek viekti ar specializētu inženierdatorprogramatmatūru (PAMIR), aprēķinot kokmateriālu šķērsgriezumu, plāksnes izmēru uz mezgla un slodzi uz konkrētā mezgla (kopņu savienojuma). Šādi tiek iegūts visizdevīgākais risinājums klientam, un pēc šiem aprēķiniem tad arī iespējams izveidot tehnisko dokumentāciju un jumta konstrukcijas cenu piedāvājumu klientam. Ja cena klientu apmierina, var veikt pasūtījumu un saņemt gatavu rūpnieciski ražotu CE sertificētu jumta nesošo konstrukciju.

Lai veiktu cenu piedāvājumu un konstrukcijas aprēķinu, protams, nepieciešams projekts, bet ne visiem tāds ir. Ļoti iespējams projekts tieši atkarīgs no pašas jumta konstrukcijas izmēriem, arī šāds gadījums nav nestandarta, tādēļ pietiks, ja visas savas vēlmes uzzīmēsi ar roku, vēlāk kopā ar speciālistiem nonākot pie visizdevīgākā varianta.

 

Konektorkopne ir rūpnieciski ražota jumta nesošā konstrukcija, kas protams ir CE sertificēta, kas apzīmē kvalitāti, pareizu izstrādi, drošību, ietverot sevī jau iepriekš izstrā’datu montāžas shēmu. Katrs saražotais elements sevī ietver visus interjera un eksterjera elementus, proti – griestus, jumta plakni, pārkares, vējkastes konstrukciju, šāda veidā nodrošinot ka konstrukcija ir ar augstu nestspēju, kas ļauj ietaupīt uz nesošo sienu un pamatu konstrukcijām (proti ietaupīt, laiku un naudu).

Ar konektorkopnēm (jumta konstrukcijām) iespējams arī nosegt lielus laidumus līdz pat 30 metriem, ģeometrijas daudzveidībai gandrīz nav nekādu ierobežojumu, kas ļauj realizēt pat visambiciozākos projektus, ģeometrijas daudzveidībai gandrīz nav nekādu ierobežojumu, kas ļauj realizēt pat visambiciozākos projektus. Konstrukcijas kvalitāti nodrošina pats ražošanas cikls, kas sevī ietver projektēšanu; koka elementu sagarināšanu, izmantojot CNC zāģus; koka elementu savstarpēju savienošanu, izmantojot konektorplāksnes, tās iestrādājot kokā ar preses palīdzību; gatavās produkcijas pareizu uzglabāšanu un transportēšanu uz būvlaukumu, kā arī tās precīzu uzstādīšanu jeb montāžu.

Gudra plānošana ietaupa līdzekļus, tādēļ gudri plānojot konstrukcijas prokjektēšanu un ražošanu iespējams jau veikt tad, kad ēkas sienas vēl tikai top, tādejādi netiek ietekmēts ēkas būvniecības process un kavēti termini. Jumta konstrukcijas, kopņu ražošanas laiku pamatā ietekmē tikai tādi faktori kā konstrukcijas sarežģītība un apjoms, vienkāŗšu ēkas jumta konstrukciju iespējams saražot 1-2 darba dienu laikā, sarežģīts jumts ēkai jau aizņems mazliet vairāk laika 5-7 darba dienas, protams jāņem arī vērā vēl ražotāja MiTek noslodze konkrētajā laika posmā, taču vienalga ar šādu pieeju mājas jumta konstrukcija vairs nebūs kā tumša lapa- kvalitāte, konkrēti termini un izmaksas, tas ir tas ko iegūstam strādājot ar MiTek.

Viena no raksturīgākajām kļūdām, ko mēdz pieļaut pasūtītāji, ir informācijas nepietiekamība. Pasūtītājam ir jāzina savas vēlmes un jāatcerās, ka gravitāciju neviens nav atcēlis. Māju sāk būvēt ar pamatiem, bet aprēķinus veic sākot ar jumtu, un, ja šī sakarība tiek ievērota, ēku iespējams uzbūvēt droši un kvalitatīvi. Nenoliedzami, tas arī ļaus ietaupīt līdzekļus un izvēlēties piemērotākos būvniecības risinājumus.

MiTek vīzija ir atspēkot iesakņojošos mītus par koka konstrukciju, kā novecojošu un nevēlamu būvniecības risinājumu. Būtu grēks aizmirst un neizmantot tik lielisku būvmateriālu kā koks, it īpaši ja tas mums pieejams rokas stiepiena attālumā. Kokmateriāls ir dabīgs un neiedomājami izturīgs materiāls, pieredze rāda, ka izmantojot koku var realizēt visneiedomajākos projektus. Saliekot kopā materiāla cenu, svaru un mehāniskās īpašības, nav labāka un dabiskāka materiāla par koku.

 

Intars Dīcmanis @jumtakonstrukcijalv
https://www.m.buvbaze.lv/jumtakonstrukcijalv/
5 gadu 21 diena portālā
Bija online 28 februārī 11:52
Meklētājs būvniecības nozarē