Būvuzņēmēju partnerība: Pārkvalifikācijas efektivitātes atslēga būs jēgpilna sadarbība starp būvuzņēmējiem un izglītības iestādēm Ziņas

Būvuzņēmēju partnerība: Pārkvalifikācijas efektivitātes atslēga būs jēgpilna sadarbība starp būvuzņēmējiem un izglītības iestādēm

Otrdiena, 9 jūnijā, 2020

 Bezdarbnieku, kā arī citu profesiju pārstāvju pārkvalifikācijas programmas efektivitātes atslēga būs jēgpilna sadarbība starp būvuzņēmējiem un izglītības iestādēm, sasaistot teoriju ar praksi, aģentūrai LETA norādīja Latvijas Būvuzņēmēju partnerības vadītājs Gints Miķelsons.  

Viņš informēja, ka būvniecībā ir nodarbināti vairāk nekā 60 000 darba ņēmēju, šobrīd aktuālo vakanču skaits ir aptuveni 7000. Būvniecības nodarbinātības struktūra aptuveni sadalās šādi - 18% veido zemas kvalifikācijas profesijas, 60% vidējas kvalifikācijas profesijas, 22% augstas kvalifikācijas profesijas. Visvairāk meklēto būvniecības vakanču vidū jeb 35% no visām ir elektriķis, mūrnieks, apdares darbu strādnieks, būvnieks, palīgstrādnieks.

"Nozares izpratnē kvalificēts darba ņēmējs ir motivēts, vēlas būt piederīgs nozarei, ar spēcīgu teorētisko bāzi un spēju tās pielietot praksē, kā arī ar profesionālo atbildību. Ņemot vērā, ka kvalificēts personāls ir gan būvuzņēmuma, gan visas nozares attīstības, ilgtspējas un konkurences stūrakmens, Latvijas Būvuzņēmēju partnerība šo iniciatīvu vērtē pozitīvi. Tomēr jāatzīmē, ka šādas programmas efektivitātes atslēga būs jēgpilna sadarbība starp būvuzņēmējiem un izglītības iestādēm, sasaistot teoriju ar praksi," skaidroja Miķelsons.

Viņš norādīja, ka pārkvalifikācijas iespējām jābūt ne tikai kā krīzes situācijas risinājumam, tomēr fakts, ka tieši šajā laikā tiks veidotas mācību programmas un tām tiek atvēlēts papildu finansējums, ļauj cerēt, ka tas tiks izdarīts pietiekami ātri un kvalitatīvi. 

"Domāju, ka nozarei ir ko piedāvāt - gan konkrētu, specifisku arodu meistariem, gan speciālistiem ar projektu vadītāju prasmēm," pauda Miķelsons.

Lai labāk iepazītu darba iespējas nozarē, Latvijas Būvuzņēmēju partnerība jau ir sākusi ciešāku sadarbību ar Nodarbinātības valsts aģentūru. Tā jau 16.jūnijā aģentūra rīkos tiešsaistes semināru, kurā varēs uzzināt par vakancēm, būvniecības uzņēmēju skaidrojumu, kādas vakances un kāda veida prasmes tiek meklētas.

Jau ziņots, ka Nodarbinātības padome ir vienojusies par rīcības plānu, kā Latvijas iedzīvotājiem - gan nodarbinātām personām, gan bezdarbniekiem, gan dīkstāvē esošajiem - sniegt iespēju apgūt kompetences attālinātā mācību formā kopumā 11 nozarēs. 

Šo 11 nozaru vidū būs būvniecība, drukas un mediju tehnoloģijas, elektronisko un optisko iekārtu ražošana, informācijas un komunikācijas tehnoloģijas, enerģētika, kokrūpniecība, ķīmiskā rūpniecība, lauksaimniecība, mākslas nozares dizaina un radošo industriju sektors, metālapstrāde, mašīnbūve un mašīnzinības, pārtikas rūpniecība, kā arī transports un loģistika. 

Kā paredz padomes rīcības plāns, lai nodrošinātu kvalitatīvu izglītības procesa norisi, izglītības iestāžu atlasē varēs pieteikt akreditētas modulārās profesionālās izglītības programmas moduli vai moduļu kopu, akreditētas izglītības iestādes profesionālās pilnveides izglītības programmu vai augstākās izglītības iestādes studiju moduli no akreditētas programmas, kas atbilst iepriekš minētajām nozarēm.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 16 dienu portālā
Bija online 12 stundas pirms
Meklētājs būvniecības nozarē