Daugavpilī „Saules skola” nosvinēja savas atjaunošanas 25. gadadienu Ziņas

Daugavpilī „Saules skola” nosvinēja savas atjaunošanas 25. gadadienu

Otrdiena, 1 novembrī, 2016

Jaunā mācību gada sākums Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolā ir nozīmīgs ar vairākiem ievērojamiem notikumiem.

Šoruden tika pilnībā pabeigta vēsturiskās ēkas renovācija, un skola ieguva jaunas mācību telpas trešajā – mansarda stāvā. Šeit atrodas bibliotēka, izstāžu zāle, zīmētava un telpas tekstila dizaina mākslas programmai.

Pagājušās nedēļas beigās šeit notika pasākums, kas bija veltīts 25. gadadienai, kopš Daugavpilī tika atjaunota mākslas skola, par godu šim notikumam tika atklāta arī izstāde. Tieši pirms ceturtdaļgadsimta, 1991. gada 26. oktobrī, pēc Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas Daugavpils mākslinieki pulcējās piketā pie ēkas, kur atradās pilsētas izpildkomiteja, ar aicinājumu „Saules skolu mākslai”.

Pasākumā piedalījās tā laika notikumu iniciatori un dalībnieki.

Daugavpils pilsētas valde, kuru toreiz vadīja Valdis Lauskis, pieņēma lēmumu ēku Saules ielā 6/8 nodot mākslas izglītībai. 1992. gadā tika pieņemts Latvijas valdības lēmums par Daugavpils Mākslas vidusskolas „Saules skola” atjaunošanu, un tā paša gada 1. septembrī skola uzsāka savu darbību.

Pateicoties talantīgu pedagogu un mākslinieku pūlēm, īsā laikā skolai izdevās sasniegt augstu izglītības līmeni, ko varēja salīdzināt ar Rīgas, Liepājas un Rēzeknes lietišķās mākslas skolām.

Skolas liktenis ir nesaraujami saistīts ar valsts vēsturi. Skolai zīmīgi notikumi ir risinājušies nemierīgos un pat traģiskos laikos. 1917. – dibināšanas gads, 1953. – skolas juridiskās likvidācijas gads. 2009. gada globālā finanšu krīze skāra arī Latviju, un mākslas skola praktiski zaudēja finansējumu: tā bija uz slēgšanas robežas. Tika pieliktas lielas pūles, lai glābtu situāciju
.

Pašlaik „Saules skola” piedzīvo uzplaukuma periodu. 2014. gadā ERAF projekta ietvaros skolā noslēdzas pirmā vēsturiskās ēkas renovācijas kārta. Tagad izglītības iestāde ir uz vēl viena vērienīga projekta realizācijas sliekšņa – vēsturiskā ēku kompleksa Saules ielā 6/8 un Muzeja ielā 3 rekonstrukcija. Tekošajā plānošanas periodā tas ir viens no lielākajiem būvniecības projektiem, kura izmaksas pārsniedz 2 miljonus eiro.

Tomēr tā ir tuvākā laikā perspektīva, bet vispirms ir jāiedzīvojas jaunajās telpās: jāuzstāda mēbeles un nepieciešamais aprīkojums. Uz 25. gadadienai un jauno telpu atklāšanai veltīto pasākumu kolektīvs uzaicināja visus māksliniekus, kuri šajā laikā ir strādājuši skolā un izskolojuši jaunu mākslinieku paaudzi. Par skolotājiem ir kļuvuši daudzi „Saules skolas” absolventi.

Aicinājumam atsaucās arī Daugavpils Novadpētniecības un mākslas  muzejs.

Izstādē ir apskatāmi darbi no muzeja fondiem, kā arī mūsdienu autoru darbi. Ekspozīcija būs apskatāma līdz 2017. gada 28. februārim. 

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 26 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē