Kas būtu jāzina ikvienam par zemgrīdas apkuri ar dzesēšanas funkcionalitāti? Aktuālie padomi

Kas būtu jāzina ikvienam par zemgrīdas apkuri ar dzesēšanas funkcionalitāti?

Otrdiena, 26 maijā, 2020

           Lai gan zemgrīdas apkure jeb siltās grīdas kļūst aizvien populārāka Latvijā, radiatori joprojām ir apkures un tās augsto izmaksu simbols, kas dažkārt emocionāli liek mesties dažādu alternatīvu apkures veidu meklējumos, aizmirstot par elementāru fiziku.


Ja tehnoloģiskā progresa jaunieguvumus un izmaksu efektivitāti citās jomās mēs esam apguvuši salīdzinoši ātri, tad mājokļa komforta nodrošināšanā mēs nereti nespējam kritiski izvērtēt galvenos komforta nodrošināšanas kritērijus, ko sniedz siltās grīdas. 

Komforta temperatūras uzturēšana

Zemgrīdas apkure nodrošina vienmērīgu temperatūru visās telpās vai pat katrā telpā dažādu temperatūru, atbilstoši tās funkcionalitātei vai iemītnieku individuāli noteiktajam komforta līmenim.  Grīdas virsmas temperatūra apkures sezonā lielākoties nepārsniedz +26°C temperatūru, kas, atšķirībā no radiatoru apkures, nespēj veicināt gaisa kustību telpā un neveicina pastiprinātu putekļu cirkulāciju pat virs pašas grīdas virsmas. Pateicoties moderniem termostatiem, temperatūru katrā no telpām iespējams regulēt līdzīgi kā klimata kontroli automašīnās, iestatot mājas iemītniekam vēlamo komforta temperatūru ar 0,5°C precizitāti.  

Izmaksu efektivitāte


Samazinot telpas temperatūru tikai par vienu grādu, apkures izmaksas samazinās vidēji par 6%. Jaunākie pētījumi rāda, ka izmantojot tradicionālo, radiatoru apkuri, enerģijas patēriņš vidēji ir par 10% augstāks, turklāt vidēji par 10% pieaug arī oglekļa dioksīdu (CO2) emisija. Tādējādi zemgrīdas apkure ir ne tikai izmaksu ziņā izdevīgāka, bet arī dabai draudzīgāka par tradicionālo, radiatoru apkures sistēmu. 
Turklāt, samazinot temperatūru nakts stundās vai tad, kad dodaties prom no mājām, ir iespēja šo ietaupījumu palielināt līdz pat 20%. 

Spēj nodrošināt dzesēšanas funkciju 

Aukstais ūdens, kas vienmērīgi cirkulē zem grīdas karstā vasaras dienā, darbosies kā kondicionieris, tikai ar to starpību, ka aukstums plūstoši un vienmērīgi izplatīsies pa visu telpu, nenodarot pāri tās iemītniekiem. Protams, pilnībā nodrošināt vēlamo komforta temperatūru var tikai tad, ja ir veikti attiecīgi aprēķini un izvēlēts tam atbilstošs grīdas segums. Jebkurā gadījumā, katrs gadījums ir individuāls un, pareizi visu darot, var sasniegt apmierinošu rezultātu.

Vēlētos vēl pieminēt vēl šādus faktorus:
-    zemgrīdas apkure palielina īpašuma vērtību, nodrošinot augstāku komfortu un zemākas izmaksas tās lietotājam ilgtermiņā. Ja kādreiz esat pārdevuši nekustamo īpašumu, viens no galvenajiem jauno īpašnieku jautājumiem ir apkures izmaksas, kuras jāspēj apliecināt ar pēdējās apkures sezonas maksājumu kvītīm;
-    atsakoties no radiatoriem, būtiski palielinās iespēja uzlabot mājokļa interjeru, mēbeles pēkšņi iespējams novietot pie jebkuras sienas plaknes. Turklāt, radiatoru neesamība būtiski samazina mazu bērnu savainošanās risku un, atbrīvojoties no radiatoriem, jūtami samazinās vietas, kur uzkrāties putekļiem un netīrumiem;
-    zemgrīdas apkures vadību var veikt no jūsu mobilā tāruņa ar Uponor Smatrix Pulse aplikāciju.



Kas ir Uponor Smatrix Pulse un kā tas darbojas?

Uponor jaunākās paaudzes grīdas apkures vadības iekārta Uponor Smatrix Pulse ir aprīkota ar autobalansēšanas funkciju, kas ļauj ērti iestatīt un mainīt komforta temperatūru katrā no telpām, atbilstoši tās funkcionalitātei. Turklāt, sistēma pati pielāgojas jebkādām sistēmas vai ēkas parametru izmaiņām, nodrošinot iestatītās klimata temperatūras vienmērīgu uzturēšanu.  Piemēram, ja telpā iespīd spoža dienas gaisma, sistēma pati automātiski pielāgojas gaisa temperatūras izmaiņām, samazinot apkures temperatūru.  

Uponor Smatrix Pulse sistēmu var izbūvēt ne tikai jaunā mājā, bet arī uzstādīt esošā mājoklī, veicot renovācijas darbus, tā būtiski palielinot apkures sistēmas efektivitāti. Tikai, lai izvairītos no pārpratumiem, vispirms nepieciešams sazināties ar apkures speciālistu, kurš veiks visus nepieciešamos aprēķinus un spēs ne tikai modernizēt pašu sistēmu, bet arī palīdzēs pieslēgt Uponor Smatrix Pulse aplikāciju komforta temperatūras ērtākai pārvaldīšanai. 
    
Uponor Smatrix Pulse lietotnei ir vairākas papildu priekšrocības. 

-    iespēju iestatīt vēlamo temperatūru katrā no mājokļa telpām, arī attālināti; 
-    ēkas īpašniekam ir iespēja uzaicināt pievienoties lietotnei arī citus mājas iedzīvotājus vai sistēmas uzstādītāju. Tādējādi, sieva vai bērni paši varēs uzstādīt sev vēlamo komforta temperatūru savā istabā vai kādā no koplietošanas telpām. Savukārt sistēmas uzstādītājam būs iespēja veikt sistēmas darbības pārbaudi attālināti, bez nepieciešamības apmeklēt šo objektu; 
-    aplikācijas lietotājam tikai jāievada sava komforta temperatūra un sistēma pati uzturēs šo temperatūru neatkarīgi no tā vai ārā ir ziema vai vasara. Ērti, vai ne?

 

Iespējams, ka grūtākais, kas Jums būs jāapgūst, apsverot uzstādīt šo ierīci, ir tās nosaukums, lai gan tas ir visnotaļ loģisks un atbilstošs. Proti – SMATRIX atšifrējas kā “smart” (gudri) + MATRIX (modulāri), jo ierīce ir ērti komplektējama, atbilstoši telpas un pasūtītāja prasībām, savukārt PULSE nozīmē to, ka siltuma padeve notiek pulsējošā veidā – tieši tik daudz, cik tas ir nepieciešams.

Aplikācija iOS ierīcēm
Aplikācija Android ierīcēm 

Renāte Bērzkalne @renate
https://www.m.buvbaze.lv/renate/
6 gadu 8 mēnešu 17 dienu portālā
Bija online 07 maijā 09:37
Meklētājs būvniecības nozarē