KĀ PAREIZI IEKĀRTOT GUĻAMISTABU? Aktuālie padomi

KĀ PAREIZI IEKĀRTOT GUĻAMISTABU?

Ceturtdiena, 22 decembrī, 2016

Gulta ir jebkuras guļamistabas galvenā mēbele, tādējādi kļūstot arī par centrālo dizaina elementu. Tās novietošana reizēm var sagādāt liekas problēmas, tāpēc iepazīsties ar vispārējām vadlīnijām guļamistabas mēbeļu organizēšanā!

Tradicionālā pieeja

Tradicionāli divguļamā gulta jānovieto durvīm pretējās sienas centrā. Ar šādu iekārtojumu uzmanības centrā ir gultas galvgalis. Ja istabas izmēru dēļ nav iespējams šāds gultas novietojums, jāvadās pēc sienu garuma. Ja telpā nepieciešams ekonomēt uz vietas rēķina, apsver netradicionālu mēbeļu novietojumu. Šādā gadījumā gultu var novietot pa istabas diagonāli pret tālāko telpas stūri. Grīdas laukuma palielināšanas nolūkos gultu iespējams novietot sāniski pret sienu vai nišā.

Nenovieto gultu zem loga, ja tas bieži būs atvērts, jo var rasties nepatīkams caurvējš. Istabā ar vairākiem logiem gultu iespējams novietot starp diviem no tiem. Tāpat gultu nevajadzētu novietot vietā, kur tā traucē istabas durvīm vai galvenajai telpas ejai.

Ja guļamistabā atrodas iebūvētais skapis, un tas ir pietiekami liels, atbrīvo grīdas laukumu un novieto skapī kumodi. Tādējādi istabā atbrīvosies vieta citām mēbelēm, piemēram, rakstāmgaldam vai televizora galdiņam.

Guļamistabas iekārtojums atkarīgs arī no mērķa, kam tā paredzēta.

Galvenā guļamistaba

 

Galvenajai guļamistabai nav jābūt izmēros lielai, tomēr tai jānodrošina visas nepieciešamās ērtības. Nelielu telpu iespējams vizuāli padarīt plašāku, izmantojot atbilstošas dekorācijas.

Novāc visas nevajadzīgās lietas un istabā izvieto tikai nepieciešamās mēbeles. Gultai vizuāli jāizskatās zemai, tāpēc ir pieļaujams izmantot galvgali, tomēr otrā pusē gultai būtu jābeidzas līdz ar matraci.

Izmanto tikai gaišas krāsas! Mēbeles, tapetes, aizkarus, gultasveļu un pat istabas augus labāk izvēlēties gaišos toņos.

Neatkarīgi no telpas lieluma, galvenajā guļamistabā vajadzētu atrasties naktsskapīšiem, kas būs praktiski noderīgi modinātājpulksteņa, lampiņu un iemīļotās grāmatas novietošanai. Tāpat sagādā vismaz vienu, ērtu krēslu, kurā atpūsties vai pavadīt laiku, lasot žurnālus.

Iekārtojot guļamistabu, nepieciešams padomāt arī par telpas grīdu. Vislabāk ieklāt mīksto grīdas segumu, jo tas darbojas kā skaņas izolācija un absorbē trokšņus.

Bērnistaba

 

Bērnistabas iekārtošanā jāievēro īpaša rūpība. Gultiņas tuvumā novieto pārtinamo galdu, bet gultu turi pa gabalu no logiem un žalūziju auklām. Tās ir potenciāli ļoti bīstamas, jo bērns tajās var nožņaugties.

Istabā jānovieto tādi skapīši un kumodes, kas neapgāzīsies arī tad, ja bērniņš tajās ierāpsies iekšā vai uzkāps tām virsū.

Visām bērnistabas mēbelēm būtu jābūt noapaļotiem stūriem un bez asām malām, kā arī noslīpētām un nopulētām, lai bērns pie tām nevarētu savainoties. Rozetēm jāuzliek speciāli aizsargi, savukārt grīdas nedrīkst būs slidenas. Ja tomēr izvēlēts šāds seguma materiāls, uz grīdām nevajadzētu novietot mazus paklājiņus, lai izvairītos no paslīdēšanas riska.

Arī bērnistabas svarīgākā mēbele ir gulta. Ja dod priekšroku divstāvīgai gultai, izvēlies modeli ar kāpņu margām un pārliecinies, ka trepītes ir izturīgas.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 26 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē