Kā samazināt energoresursu patēriņu mājoklī? Актуальные советы

Kā samazināt energoresursu patēriņu mājoklī?

Среда, 26 октября, 2022

Energoresursu cenas aug, tāpēc ir svarīgi šos resursus ikdienā lietot pārdomāti, lieki tos netērējot. Elektrum Energoefektivitātes centrs sniedz vairākus ieteikumus, kā ar ikdienas paradumu maiņu ir iespējams samazināt energoresursu patēriņu.


Virtuvē

Lai karsto dzērienu pagatavotu ātri un efektīvi, iesakām vārīt ūdeni elektriskajā tējkannā, turklāt pievērsiet uzmanību ūdens daudzumam, ko tajā ielejat. Vārot tikai nepieciešamo ūdens daudzumu, nevis pilnu tējkannu, ietaupīsiet līdz pat 75% elektrības ūdens uzvārīšanai.

Tomēr atcerieties, ka elektriskajā tējkannā nav ieteicams vārīt mazāk ūdens nekā noradīts uz tējkannas minimālās atzīmes, lai nesabojātu tās sildelementu. Turklāt tējkannas sildelements ir regulāri jāatkaļķo, jo 1 mm apkaļķojuma slānis palielina ūdens vārīšanai elektrības patēriņu par 10%.


Parūpējieties arī par ledusskapi, uzturot to labā kārtībā, lai tas energoefektīvi spētu uzglabāt produktus – aukstus un sasaldētus. 
Ledusskapī iestatiet temperatūru +5 ˚C, bet saldētavā -18 ˚C. Par katru lieki pazeminātu grādu ledusskapja elektrības patēriņš palielinās par 5%. Ja ledusskapim ir temperatūras regulators bez konkrētām temperatūras norādēm, tad iestatīto temperatūru var pārbaudīt, ledusskapī ievietojot šādām temperatūrām piemērotu termometru.

Tāpat elektrības patēriņš būs mazāks, ja ledusskapi un saldētavu neatstāsiet pustukšu, proti, aizpildījums ar produktiem nav mazāks kā 60% no tā tilpuma. Tomēr nedrīkst arī to piepildīt maksimāli pilnu, jo nenotiks gaisa cirkulācija un palielināsies elektrība patēriņš.


Gatavojot ēdienu uz plīts, svarīgi atcerēties katlam vai pannai uzlikt vāciņu, vēlams stikla, lai novērstu siltuma zudumus un nepalielinātu gāzes vai elektrības patēriņu.


Apskatiet, vai jūsu ūdens krānam ir uzstādīts aerators jeb speciāls uzgalis ar sietiņu, kas ūdenim piejauc gaisu un samazina ūdens patēriņu uz pusi, bet saglabā ūdens strūklas intensitāti. Ar aeratoru vienā minūtē pa ūdens krānu iztek 5–6 litri ūdens, bet vismaz 10–12 litri ūdens, ja šāda uzgaļa nav.

Turklāt salabojiet pilošu ūdens krānu, jo pilošs krāns var radīt pat 90 litrus ūdens zudumus diennaktī.

Vannas istabā

Ja veļas mašīnu darbina 40 ˚C,  nevis  60 ˚C  temperatūrā, tad elektrības patēriņu var samazināt par 25%, savukārt līdz pat 45%, ja iestata 30 ˚C. Ja jau šobrīd mazgājiet veļu 40 ˚C, ieteikums mazgāt veļu 30 ˚C lai elektrības patēriņu samazinātu par 25%. Turklāt, izvēloties atbilstošu mazgāšanas temperatūru, arī apģērbs kalpos ilgāk, tāpēc noteikti ievērojiet ražotāja norādes par mazgāšanu, kas redzams apģērba etiķetēs. Tomēr dvieļus, gultas veļu un īpaši netīrus apģērbus ir ieteicams mazgāt augstākās temperatūrās.

Lai samazinātu ūdens patēriņu, dodiet priekšroku dušai, nevis vannai. Ūdens patēriņš ir 3 reizes mazāks, ja mazgājas dušā. Regulējiet ūdens plūsmu un neteciniet ūdeni lieki! Ja samazināsiet mazgāšanās laiku dušā vien par 2 minūtēm, gada laikā ir iespējams ietaupīt līdz pat 8000 litriem ūdens. Turklāt arī samazināsiet elektrības patēriņu par 300 kWh gadā, ja ūdens sildīšanai izmantojiet boileri.

Ja mājās izmantojiet ūdens sildītāju jeb boileri, tā optimālā temperatūra ir 55–59 ˚C. To pārsniedzot, sildelements sāk apkaļķoties, savukārt, ja temperatūra ir zemāka par 55 ˚C, intensīvi vairojas baktērijas un ūdens sāk smakot. Ja neapdomīgi iestata maksimālo temperatūru 93–97 ˚C, sakarsīs boilera sienas un tiks apsildīta telpa, ne tikai uzkarsēts ūdens. Rezultātā, protams, pieaug elektrības patēriņš.

Vismaz reizi gadā ūdens sildītājam ir jāveic apkope. Kāpēc? Apkaļķojies ūdens sildītāja sildelements ievērojami palielina elektrības patēriņu ūdens sildīšanai. Lai apkoptu boileri, nepieciešams notīrīt tā sildelementu, novērtēt anoda stāvokli un rūpīgi izskalot boilera iekšpusi. Ja ir zināšanas, to var izdarīt pašu spēkiem, ja ne – labāk pieaicināt zinošu meistaru.

Dzīvojamās telpas

Dienas gaišajā laikā atveriet aizkarus un pārvietojiet objektus, kas aizsedz saules gaismu, toties vakarā – aizveriet aizkarus. Izmantojiet aizkaru priekšrocības – tie strādā kā labs siltuma izolators.

Ja telpu apsildiet ar sildītāju, tad izmantojiet tā temperatūras regulēšanas iespējas – nedarbiniet to maksimālajā režīmā bez nepieciešamības. Maksimālo režīmu izmantojiet tikai tad, lai strauji piesildītu telpu, bet vēlāk – noregulējiet uz zemāku. Tā telpu apsilde būs krietni efektīvāka un maciņam draudzīgāka! Turklāt elektrības patēriņš samazināsies par 5%, ja samazināsies sildītāja temperatūru tikai par 1 ˚C.


Atbrīvojiet radiatorus! Radiators nesniegs maksimālo siltumu, ja caur to nevarēs plūst gaiss. Pārliecinieties, vai mēbeles un citi priekšmeti neierobežo gaisa plūsmu, un nepieciešamības gadījumā tās pārbīdiet.

Samaziniet temperatūru telpā par vienu grādu un ietaupīsiet apsildei nepieciešamās enerģijas patēriņu par 5%. To iespējams kompensēt, valkājot iemīļoto džemperi un siltas zeķes. Uzturoties mājoklī, ieteicamā temperatūra ir 20–22 ˚C dienā, pārējā laikā 16–18 ˚C robežās.

Atcerieties arī vēdināt telpas! Dariet to efektīvi – atverot logu līdz galam un uz īsu brīdi, tādējādi gaisa apmaiņa notiek ātrāk un mazinās telpas pārmērīga atdzišana. Lai izvēdinātu telpu, vispirms izslēdziet sildierīces.


Ja ilgstoši neizmantojiet TV, datoru, audio sistēmu vai citas elektroierīces, kurām ir digitālais displejs vai maza degoša lampiņa,  atvienojiet tās no kontaktligzdas, lai samazinātu elektrības patēriņu. Gaidīšanas režīmā ierīces patērē vidēji 10% no mājokļa kopējā elektrības patēriņa. 
Lai atvieglotu šo elektroierīču ikdienas lietošanu, iesakām izvēlēties pagarinātāju ar ieslēgšanas/izslēgšanas slēdzi. Tādā veidā ar vienu pieskārienu atvienosiet uzreiz vairākas elektroierīces gaidīšanas režīmā!


Energokonsultācija

Aicinām pieteikties individuālai bezmaksas energokonsultācijai, un zinoši Elektrum Energoefektivitātes centra eksperti sniegs daudzveidīgus ieteikumus – sākot ar LED spuldžu, sadzīves elektroierīču izvēli līdz pat apsildes un ventilācijas risinājumiem. 

Ilze Balcerbule @user_3213148
https://www.m.buvbaze.lv/user_3213148/
5 лет 8 месяцев 23 дня на портале
Был онлайн 22 часов назад
Строительный поисковик