7 ieteikumi, kā energoefektīvi saimniekot vasarā Актуальные советы

7 ieteikumi, kā energoefektīvi saimniekot vasarā

Пятница, 2 июля, 2021

Elektrum Energoefektivitātes centra speciāliste Anna Luīze Blodone sniedz praktiskus ieteikumus, atklājot, kā pārdomāti un efektīvi izmantot elektrību, ūdeni un siltumu vasaras mēnešos.


1. Neatstājiet elektroierīces gaidīšanas režīmā
Ik reizi dodoties ārpus mājām, izslēdziet un atvienojiet no kontaktligzdas tās elektroierīces, kas atrodas gaidīšanas režīmā, – televizoru, dekoderi, audio sistēmu vai kādu citu elektroierīci, kurai ir digitālais displejs vai maza degoša lampiņa. Tā ietaupīsiet pat 10% no mājokļa kopējā elektrības patēriņa!

2. Lieki neviriniet ledusskapja durvis
Saprotams, ka vasarā iespējams pat biežāk sanāk atvērt ledusskapja durvis, lai veldzētos ar atdzesētu dzērienu vai saldējumu. Ik reizi atverot ledusskapja durvis, tajā ieplūst siltais gaiss, kas liek ledusskapim atkārtoti patērēt elektrību, lai uzturētu iestatīto temperatūru. Tādēļ, jo mazāk virināsiet ledusskapja durvis, jo mazāk tas lieki patērēs elektrību!

3. Mazgājieties vēsākā ūdenī
Lai samazinātu izmaksas par karstā ūdens sagatavošanu un siltuma izplatību mājoklī, mazgājieties vēsākā ūdenī. Turklāt atcerieties arī to darīt energoefektīvi – aizveriet ūdens padevi brīžos, kad ūdens nav nepieciešams, piemēram, kamēr matos iemasējiet šampūnu vai tīriet zobus. Tā samazināsiet ne vien siltumenerģijas, bet arī ūdens patēriņu!

4. Laistiet dārzu rītos vai vakaros
Lai samazinātu ūdens iztvaikošanu no augsnes virspuses, laistiet augus no rīta vai vakarpusē jeb laikā, kad ārā gaisa temperatūra ir zemāka. Turklāt laistīšanai lietojiet lietus ūdeni – tas ir viens no tīrākajiem ūdens avotiem. Mājas notekcaurulei arī ieteicams pievienot mucu, kurā uzkrāt lietus ūdeni.

5. Vāriet ievārījumu efektīvi, uzliekot katlam stikla vāku
Gatavojot ogu vai augļu ievārījumu, uzlieciet katlam vāku, vēlams stikla – tā redzēsiet gatavošanās procesu un vāku nevajadzēs lieki pacelt. Rezultātā nezaudēsiet siltuma enerģiju un ievārījums pagatavosies ātrāk. 

6. Saulainā laikā aizveriet aizkarus vai žalūzijas
Lai izvairītos no mājokļa uzkaršanas, saulainā un siltā laikā aizveriet aizkarus vai žalūzijas. Tā pat par 20% var samazināt siltuma daudzumu, kas mājoklī nokļūst caur stiklotiem logiem un ēkas fasādēm.

7. Vēdiniet telpas vēlu vakarā vai agri no rīta
Telpu dzesēšanu un vēdināšanu uzsāciet agri no rīta vai vēlu vakarā, kamēr āra gaisa temperatūra ir zemāka, bet pārejā laikā logus turiet aizvērtus. Tā mājoklī neiekļūst vasaras karstais gaiss. Turklāt vēdinot telpas, atveriet logu līdz galam!

Uzziniet vēl citus Elektrum Energoefektivitātes centra speciālistu ieteikumus, kā kļūt draudzīgākiem videi un maciņam! Tāpat arī iespējams sazināties ar speciālistiem un saņemt bezmaksas konsultāciju energoefektivitātē!

Ilze Balcerbule @user_3213148
https://www.m.buvbaze.lv/user_3213148/
5 лет 8 месяцев 22 дня на портале
Был онлайн 12 часов назад
Строительный поисковик