Kā uzlabot mājokļa mikroklimatu? Актуальные советы

Kā uzlabot mājokļa mikroklimatu?

Четверг, 18 марта, 2021

Elektrum Energoefektivitātes centra speciālists Toms Lācis skaidro, kā, ievērojot dažus priekšnoteikumus, iespējams uzlabot mājinieku pašsajūtu un veselību. Piemēram, vienkāršākais veids, kā uzlabot gaisa kvalitāti mājās, ir efektīvi vēdināt telpas – vismaz reizi stundā atveriet logus pilnībā uz pāris minūtēm.

Ja ir tāda iespēja, logus ieteikums atvērt pretējās mājokļa pusēs, radot vilkmi, – tā telpas izvēdināsies maksimāli īsā laikā, neradot lielu siltuma zudumu. Vienlaikus vēlams atslēgt sildītājus un radiatorus, lai neveicinātu lieku siltumenerģijas patēriņu. 

Vērts mājās pārbaudīt arī ventilācijas sistēmu, vai tai nav nepieciešama apkope vai arī uzlabojumi. Būvējot jaunu vai renovējot esošo mājokli, ventilācija ir viens no būtiskiem aspektiem, kas jāapsver. Pareizi izvēlēta un izbūvēta ventilācijas sistēma rūpēsies ne tikai par iekštelpu gaisa kvalitāti un cilvēku komfortu, bet arī par ēkas ilgmūžību un energoresursu efektīvu izmantošanu.


Lai vienmēr būtu pārliecība par kvalitatīvu gaisu un vidi sev apkārt, iespējams arī iegādāties inovatīvu gaisa kvalitātes sensoru, kas nodrošina nepārtrauktu CO₂, temperatūras, mitruma un spiediena līmeņa uzraudzību telpā. 


Gluži tāpat kā paaugstināts gaisa mitrums, proti virs 60%, arī sauss gaiss ar mitruma līmeni zem 30% var būt gana kaitīgs. Sauss gaiss var atstāt nelabvēlīgu ietekmi uz ādu, elpceļiem, deguna gļotādu un acīm, radot kairinājumu, līdz ar to mājinieki biežāk sūdzēsies par iesnām, sausu klepu, apsārtušām acīm un citiem nepatīkamiem simptomiem.


Lai mitrinātu gaisu telpā, īpaši apkures sezonas laikā, vēlams uz radiatoriem novietot atvērtu trauku ar ūdeni vai izklāt telpā mitru drānu. Taču, ja mitruma līmeni palielināt neizdodas, ieteicams elektriski darbināms gaisa mitrinātājs


Elektrum Energoefektivitātes centrs jau vairāk nekā 20 gadus veido izpratni par energoresursu efektīvu izmantošanu, izglītojot energoefektivitātē, lai gudrāk un lietderīgāk izmantotu elektrību, ūdeni un siltumu. Energoefektivitātes centrs regulāri organizē izglītojošus bezmaksas seminārus un tiešsaistes vebinārus, kā arī centra speciālisti sniedz bezmaksas konsultācijas energoefektivitātē!

Ilze Balcerbule @user_3213148
https://www.m.buvbaze.lv/user_3213148/
5 лет 8 месяцев 22 дня на портале
Был онлайн 5 часов назад
Строительный поисковик