Noderīgi padomi mājas būvniecībai Новости

Noderīgi padomi mājas būvniecībai

Суббота, 18 марта, 2017

Mājas būvēšana paša spēkiem ir veids, kā radīt sapņu māju, ko var piemērot savām vajadzībām un vēlmēm.

Mājas būvniecība ne vienmēr nozīmē pašam celt ēku savām rokām. Daudzi saimnieki izvēlās būvdarbiem algot sertificētus celtniekus. Liela daļa topošo namu īpašnieku ir iesaistīti mājas tapšanas radošajā procesā – izvēlas palīgus, plāno mājas dizainu vai konsultējas ar interjera dizaineri,  iegādājas nepieciešamo iekšējo, ārējo armatūru un piederumus mājas būvniecībai.

Mājas celtniecība ir elastīgs process, tāpēc neatkarīgi no tā, cik daudz brīvā laika tev ir, vari iesaistīties tās būvniecības procesā.

Atrodi vietu mājas celtniecībai

Varētu šķist, ka zemi mājas celtniecībai mūsdienās atrast ir arvien grūtāk. Brīvas platības ir atrodamas joprojām, tās tikai jāsameklē. Nevajadzētu ieciklēties uz vienu noteiktu vietu, kur vēlama celtniecība. Vari izskatīt dažādus piedāvājumus un izsvērt visas piedāvātās iespējas zemes iegādei. Sludinājumus vari meklēt internetā, avīzēs un laikrakstos, kā arī apjautāties draugiem – iespējams, ka kāds no paziņām pārdod zemi tev interesējošā vietā.

Kad esi atradis zemes gabalu, ir nepieciešama būvatļauja, kas apliecina tiesības veikt objekta būvdarbus.

Mājas celtniecības izmaksas

Mājas celtniecības izmaksas ir atkarīgas ne tikai no mājas izmēra un celtniecības materiālu kvalitātes, bet arī no vietas, kur grasies to būvēt. Zemes un darbaspēka izmaksas ir reģionāli mainīgas, tāpēc vari aplūkot jau apbūvētos īpašumus izvēlētās zemes platības tuvumā, lai varētu spriest par rajona infrastruktūru un iespējamo izdevumu amplitūdu nākotnes mājai.

Jāatceras, ka nāksies maksāt ne tikai par zemi, celtniecības materiāliem un palīgspēkiem, bet budžetā jāierēķina arī būvizmaksas, mājas projekts, elektrības ievilkšana un citas svarīgas lietas, kas nepieciešamas mājas tapšanas procesā. Nepieciešams arī arhitekts, kurš veiks mājas projekta izstrādi un veiks atļauju saskaņošanu. Var vērsties arī pie atsevišķām būvfirmām, kas piedāvā jau gatavus mājas projektus.

Lai veidotu kopējo mājas budžetu, jāapzina mājai nepieciešamie materiāli – pamati, sienu materiāli, jumts, logi un durvis, fasādes un iekšdarbiem nepieciešamie materiāli. Mājas celtniecības finansēšanai var izmantot ietaupījumus, ienākumus no iepriekšējās mājas pārdošanas vai bankas aizdevumu. Svarīgi atcerēties, ka bankās paņemtie aizdevumi laicīgi jāapmaksā.

Pievērs uzmanību dizainam

Lai mājā justos ērti, tai jābūt vizuāli patīkamai. Ēkas var būt ļoti dažādas gan no ārpuses, gan no iekšpuses. Mājas dizainu vari domāt pats vai ņemt talkā dizainera pakalpojumus. Tradicionālās mājās lieliski izskatīsies tumšo un gaišo toņu salikums ar neuzkrītošiem interjera elementiem. Ja vēlies padarīt mājas izskatu neordinārāku, izvēlies spilgtas krāsas un interesantus rakstus. Patīkamu atmosfēru ieviesīs koka detaļas, gaiši dizaina elementi un telpaugi. Noformējot mājas ārpusi un telpas, vari izmantot iztēli un iekārtot māju, kā vēlies.

Cik ilgā laikā var uzbūvēt māju?

Mājas būvniecība var norisināties dažādos laika posmos. Jāņem vērā, ka ilgu laiku aizņems zemes dokumentācijas process un saskaņošana ar atbildīgajām iestādēm. Jāsaprot finansiālās iespējas, tāpēc jāveic iepriekšēja izpēte, lai varētu noskaidrot būvdarbu iespējas attiecīgā laika periodā.

Vajadzētu rēķināties ar trīs līdz sešiem mēnešiem, lai izstrādātu budžeta plānu, saņemtu būvatļauju un nokārtotu citas nepieciešamās formalitātes ēkas celtniecībai. Ja nav nekādu lieku aizkavēšanos, vidēji mājas būvniecība var norisināties no gada līdz 18 mēnešiem.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 лет 1 месяц 26 дней на портале
Был онлайн 24 марта в 19:56
Строительный поисковик