Liepājas koncertzāle Новости

Liepājas koncertzāle "Lielais Dzintars" saņēmis vēl divas starptautiskas arhitektūras godalgas

Понедельник, 7 ноября, 2016

Liepājas koncertzāle “Lielais dzintars” oktobra nogalē saņēmusi godalgas divos starptautiskos arhitektūras un būvniecības konkursos – pirmo vietu “American Architecture Prize” kategorijā “Daudzfunkcionālā arhitektūra” un otro vietu Eiropas betona ražotāju asociācijas rīkotajā konkursā.

  25.oktobrī Ņujorkā tika pasniegta “Amerikas arhitektūras balva” jeb “American Architecture Prize”, kas godina izcilu arhitektūru visā pasaulē. Austriešu arhitekta Folkera Gīnkes izstrādātais Liepājas koncertzāles “Lielais dzintars” projekts ieguvis pirmo godalgu kategorijā “Daudzfunkcionāla arhitektūra”.    “American Architecture Prize” mērķis ir godināt izcilu dizainu arhitektūras, interjera un pilsētplānošanas kategorijās, ar mērķi popularizēt ievērojamas arhitektūras novērtējumu pasaulē.

Uzvarētājus izvēlējās starptautisku ekspertu žūrija, kuru starpā ir Gugenheima fonda un muzeja arhitektūras un digitālo projektu kurators Trojs C. Teriens, Jeilas universitātes profesore Pegija Dīmere, Hārvarda universitātes profesors Bens Van Berkels un daudz citu nozares ekspertu.   

Savukārt, dažas dienas vēlāk, 28.oktobrī, Romā foruma „Itālijas betona dienas” laikā norisinājās „European Concrete Award” jeb “Eiropa betona ražotāju balvas” pasniegšanas ceremonija, kurā koncertzāle “Lielais dzintars” saņēmusi otro godalgu līdzās Nīderlandes un Īrijas publisko celtņu projektiem. 

  Reizi divos gados Eiropas Betona ražotāju asociāciju apvienība (European Concrete Societies Network (ECSN)), kurā apvienojušās 11 Eiropas valstis, izvēlas labākos ēku un civilās inženierbūves projektus. ECSN šogad aicināja iesniegt vērtēšanai interesantus ēku un civilo inženierbūvju projektus.

Balvai bija pieteikušies dalībnieki no Austrijas, Beļģijas, Čehijas, Somijas, Vācijas, Īrijas, Nīderlandes, Norvēģijas, Zviedrijas un Apvienotās Karalistes. Projektus vērtēja starptautiska žūrija atbilstoši šādiem kritērijiem: dizains, konstrukcija, vizuālais veidols un būves iekļaušanās apkārtnē, būvē izmantotā betona īpašības, novatorisks betona pielietojums būves struktūrā, konstrukcijās vai formā, darbu izpildījums un apdare. 

 

Stāstot par Liepājas koncertzāles projektu un tās nozīmību pilsētai, arhitekts Folkers Gīnke teicis: “Mēs gribējām radīt kultūras rajonu, kas sniegtu Liepājai jaunu identitāti. Kultūras identitāti. Tādām pilsētām kā Liepāja vietzīmes ir ļoti svarīgas.

Liepāja ir ļoti skaista pilsēta, un tādās pilsētās arhitektūra nedrīkst būt vāja, tai jābūt stiprai, varenai, emocionālai, ar izteiksmi.”    Kā iepriekš ziņots, 2016. gadā Liepājas koncertzāles projekts ieguvis vairākas starptautiska un nacionāla mēroga arhitektūras atzinības. Tostarp, “Starptautisko arhitektūras balvu 2016” (Čikāga, ASV) kategorijā “Labākais jaunais arhitektūras projekts”, “Architizer A+ Awards 2016” (Ņujorka, ASV) publikas balsojuma balvu kategorijā "Kultūras centrs/teātris", “Latvijas Arhitektūras gada balvas” sudraba ananasu  jeb otru augstāko apbalvojumu Latvijas arhitektūrā, kā arī atzinības “Latvijas Būvniecibas gada balvas 2015” un “Gada labākā būve Latvijā 2015” ceremonijās.   

Liepājas koncertzāle “Lielais dzintars” tika atklāta 2015.gada 6.novembrī un gada jubileju atzīmēs ar tās rezidentu – Liepājas Simfoniskā orķestra -, kā arī viesmākslinieku - Ksenijas Sidorovas un Daņiila Bulajeva - koncertu sestdien, 12.novembrī, pulksten 19.    Latvijas Arhitektu savienības veidotais video par koncertzāli “Lielais dzintars”:  https://www.youtube.com/watch?v=6IjUial85TI    “Lielais dzintars” no putna lidojuma, “Sense Media” video:  https://www.youtube.com/watch?v=6juSp1G0VgM        

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 лет 1 месяц 25 дней на портале
Был онлайн 24 марта в 19:56
Строительный поисковик