LVM klientu Meža dienā iepazīstina ar meža infrastruktūras nozīmi Ziņas

LVM klientu Meža dienā iepazīstina ar meža infrastruktūras nozīmi

Trešdiena, 22 maijā, 2024

AS "Latvijas valsts meži" (LVM) ik gadu iegulda līdzekļus un resursus meža infrastruktūras attīstībā un pārraudzībā, tostarp arī meža autoceļu būvniecībā un uzturēšanā. LVM ceļu tīkls ik gadu attīstās, šobrīd tas kopumā sasniedz 12 570 kilometrus. Kā tiek lemts par jaunu ceļu būvniecību, kādas ir prasības un kā notiek ceļu uzturēšana - tie ir tikai daži no jautājumiem, kas tika pārrunāti tradicionālajās LVM klientu Meža dienās. Šogad izglītojošais pasākums notika 9.maijā Krimuldas pagastā.

LVM Meža diena klientiem - koksnes produktu pircējiem - ir kļuvusi jau par tradīciju: pasākums šogad notika jau septīto reizi, sniedzot dalībniekiem iespēju labāk iepazīt uzņēmuma biznesa procesus un pilnveidot turpmāko savstarpējo sadarbību.

LVM klientu Meža dienu dalībniekiem bija iespēja uzzināt vairāk par to, kā tiek plānota meža autoceļu tīkla attīstība, kas to ietekmē un kā to realizē. Pasākuma laikā dalībnieki novērtēja iespēju iepazīt ne vien aktuālos meža ceļu uzturēšanas darbus, kur liela nozīme ir sadarbībai ar pašvaldībām un VAS "Latvijas valsts ceļi", bet arī jaunu ceļu būvniecības gaitu, tostarp tehniskajiem noteikumiem un projektēšanu.

Viens no meža autoceļu ikdienas uzturēšanas darbiem, iestājoties siltam un sausam laikam, ir ceļu atputekļošana posmos, kur vērojama intensīva satiksme un kas atrodas apdzīvotu māju tuvumā. Pasākuma dalībniekiem bija iespēja vērot ceļa atputekļošanas gaitu.

Lielu interesi klātesošajos izraisīja būvuzņēmuma pārstāvja stāstījums par ceļa būvniecības kvalitātes vērtēšanu būvniecības procesa laikā, t.sk. nosakot ceļa seguma biezumu un blīvumu ar mūsdienīgām iekārtām, kā arī ceļu būves tehnikas demonstrējums.

"Lielākai daļai klātesošo jau bija priekšstats par meža autoceļa būvniecību, tomēr pasākuma laikā bija iespēja pārliecināties par LVM augstajām prasībām ceļu būvniecības kvalitātei. LVM klienti novērtēja LVM meža ceļu tīkla attīstības progresu visā valstī un meža ceļu tīkla turpmāku attīstības nepieciešamību, lai nodrošinātu stabilas kokmateriālu piegādes mūsu klientiem," skaidro LVM meža autoceļu eksperts Ivars Caune.

Klientu attiecību procesa vadītāja Sanita Jirgensone norāda: "LVM klientu Meža diena ir koksnes produktu pircēju gaidīts pasākums, tā ir lieliska tradīcija mūsu sadarbības partneriem stāstīt par LVM biznesa procesiem, saimniecisko darbību, lai veidotu klientu izpratni kā rūpīgi audzētā, koptā un atbildīgi sagatavotā koksne nonāk pie tās pārstrādātājiem. Pasākuma tēmas izvēli katru gadu veicam atbildīgi, arī šī gada izvēle - meža infrastruktūras uzturēšanas un attīstības jautājumi labi sasaucās ar pagājušā gada tēmu, kad klientus iepazīstinājām ar piegāžu plānošanas un nodrošināšanas norisi, tādējādi stiprinot klientu izpratni par LVM saimniecisko darbību kopumā, to savstarpējo ietekmi. Arī visu klientu attiecību vadības procesa kolēģu vārdā varu teikt, ka bija liels prieks tikties ar klientiem pasākumā un aprunāties par plašāku jautājumu loku kā ikdienā".

"Patīkami, ka varam izbraukt svaigā gaisā un nedaudz pamainīt vidi, kā arī satikt kolēģus un konkurentus. Nebijām dabā vēl skatījuši meža ceļu būvniecības procesu, arī par atputekļošanu bija dzirdēts, bet nebija līdz šim redzēts. Par loģistikas un infrastruktūras jautājumiem katru gadu šajos saietos uzzinām kaut ko jaunu, šodien, piemēram, par ceļu projektēšanu. Neesmu speciālists ceļu būvniecībā, bet kaut ko zināt un gūt izpratni par šo procesu, manuprāt, ir svarīgi. Domāju, ka šī tradīcija - klientu jeb sadarbības partneru tikšanās mežā - noteikti ir jāturpina," iespaidos par pasākumu dalās AS "Almo Hardwood" valdes priekšsēdētājs Modris Lazdekalns.

Savukārt kokapstrādes uzņēmuma SIA "HANSA Timber Trade" pārstāvis Arvīds Āboliņš norāda: "Šajos pasākumos piedalos katru gadu, jo tie vienmēr labi noorganizēti un dalībnieki ir pozitīvi noskaņoti. Tā ir mūsu meža nozares kultūra, ko varam redzēt dažādās vietās - ka mežs tiek nocirsts un atjaunots. Jaunums man šodien bija ceļu atputekļošana, kā arī nebiju nekad izjutis ceļa ruļļa vibrāciju. Ierosinu nākamreiz šādu pasākumu organizēt vietā, kur jau esam stādījuši mežu, lai varētu paskatīties, kā mežs izaudzis un kas tur darīts. Tādu nelielu atskatu tuvā pagātnē uz mūsu veikumu."

LVM ik gadu veic nozīmīgas investīcijas meža infrastruktūras attīstībā. Meža ceļi nodrošina ne vien iedzīvotāju pārvietošanos un mežsaimniecības procesus, bet dod arī neatsveramu ieguldījumu meža ugunsdrošības pasākumu īstenošanā. Meža autoceļu ikdienas uzturēšanas darbu sarakstā, atkarībā no sezonas un nepieciešamības, ietilpst tādi darbi kā klātnes kopšanas darbi, remontdarbi, caurteku darbi, atvašu pļaušanas darbi, ziemas uzturēšanas darbi un citi.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 4 mēneši 13 dienu portālā
Bija online 26 maijā 20:04
Meklētājs būvniecības nozarē