Vecākiem būtu jāpalīdz bērniem iegādāties mājokli Ziņas

Vecākiem būtu jāpalīdz bērniem iegādāties mājokli

Ceturtdiena, 21 martā, 2024

Vairums jeb 78% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka vecākiem būtu jāpalīdz saviem bērniem iegādāties mājokli, savukārt 14% domā, ka bērniem būtu jāspēj pašiem nodrošināt sava īpašuma iegādi, liecina Luminor bankas veiktās aptaujas dati. Arī pārējās Baltijas valstīs iedzīvotāju uzskati šajā jautājumā ir ļoti līdzīgi.

Saskaņā ar aptaujas datiem 9% cilvēku uzskata, ka vecākiem noteikti jāpalīdz savam bērnam mājokļa iegādē, savukārt lielākā daļa (69%) norāda, jāpalīdz tikai tad, ja vecāki to var atļauties. Tikmēr 14 % iedzīvotāju ir pārliecināti, ka bērniem jāspēj pašiem iegādāties mājokli, bet 8% iedzīvotāju ir grūti pateikt. Turklāt cilvēki, kam ir viens vai vairāk bērnu biežāk norādīja, ka būtu jāpalīdz bērniem mājokļa iegādē, savukārt cilvēku, kam nav bērnu, vidū ir vairāk tādu, kas uzskata, ka bērniem ir pašiem jātiek galā ar īpašuma iegādi.

Nelielas uzskatu atšķirības vērojamas arī dažādās iedzīvotāju vecuma grupās – cilvēki vecumā no 45 līdz 54 gadiem biežāk (84%) uzskata, ka vecākiem ir jāpalīdz bērniem tikt pie mājokļa, bet vecuma grupā no 35 līdz 44 ir lielāks īpatsvars (19%) to, kam šķiet, ka bērniem pašiem jāspēj nopirkt sev mājokli. “Mājokļa iegāde ir viens no vērtīgākajiem ieguldījumiem bērna nākotnē – tas var dot bērnam būtisku finansiālu stabilitāti un atspērienu dzīvei, jo ļaus ietaupīt naudu par īres maksu vai kļūs par regulāru ienākumu avotu, ja situācija mainās un īpašums tiks izīrēts. Turklāt, ja tas atrodas labā vietā un tiek labi uzturēts, tā vērtība ilgtermiņā tikai pieaugs. Saprotams, ka ne visi vecāki var atļauties savam bērnam vai vairākiem bērniem nodrošināt mājokļa iegādi, taču ir iespējams arī palīdzēt ar līdzekļiem pirmajai iemaksai, kas parasti ir ap 15-20% no īpašuma vērtības. Mūsu aptauju rezultāti ļauj secināt, ka iedzīvotāji pirmajai iemaksai naudu var sakrāt vidēji viena līdz trīs gadu laikā, taču vecāku ieguldījums ļautu bērniem ātrāk tikt pie sava mājokļa. Tāpat pastāv iespēja kļūt par līdzaizņēmēju, taču šis vienmēr ir rūpīgi jāizvērtē, apzinoties atbildību par kredīta atmaksu gadījumā, ja maksājumi savlaicīgi netiks veikti,” norāda Luminor mājokļu kreditēšanas vadītājs Kaspars Sausais.

Arī Lietuvas un Igaunijas iedzīvotāju uzskati šajā jautājumā ir ļoti līdzīgi kā Latvijas iedzīvotājiem. Vienlaikus Latvijā ir nedaudz vairāk cilvēku, kas uzskata, ka vecākiem noteikti jāpalīdz bērniem (9%, tikmēr Lietuvā 6 %, bet Igaunijā 7%), savukārt Lietuvā cilvēki biežāk uzskata, ka ir jāpalīdz tad, ja vecāki to var atļauties (74%, kamēr Latvijā 69%, bet Igaunijā 71%).

Romans Golubevs @user_9210717
https://www.m.buvbaze.lv/user_9210717/
4 gadi 5 mēnešu 12 dienu portālā
Bija online 13 jūlijā 09:58
Meklētājs būvniecības nozarē