Fen Šui zelta likumi - Piepildi savu mājokli ar harmoniju un enerģiju! Aktuālie padomi

Fen Šui zelta likumi - Piepildi savu mājokli ar harmoniju un enerģiju!

Piektdiena, 7 jūlijā, 2017

Fen šui ir sena ķīniešu mācība, kuras pamatā ir uzskats, ka māja ir tās iemītnieka iekšējais spogulis. Dzīves telpai jābūt harmoniskai un jāsaskan ar cilvēka iekšējo enerģiju, tāpēc, iekārtojot māju, rūpīgi jāpārdomā katra priekšmeta novietojums un izmantošanas mērķis.

Saskaņā ar fen šui katram priekšmetam ir sava enerģija, kas ietekmē kopējo mājas harmoniju, tāpēc iekārtojumam jābūt tādam, lai enerģija mājoklim brīvi plūstu cauri.

Dzīvojamā istaba

Dzīvojamās istabas centrālais elements ir dīvāns, tāpēc jo īpaši svarīgi pievērst uzmanību tā novietojumam. Vislabāk, ja tas atrodas pie istabas tālākās sienas ar skatu uz durvīm. Lai nodrošinātu telpu gaisa cirkulācijai, starp dīvānu un sienu atstāj nelielu atstarpi. Ja tomēr dīvānu nepieciešams novietot istabas vidū vai tālāk no sienas, tam blakus ieteicams nolikt galdiņu un smagnējas lampas, bet dīvāna priekšā jānovieto spogulis. Tādējādi iekārtojums radīs drošības sajūtu, jo būs iespējams redzēt arī telpu aiz dīvāna.

Iekārtojot dzīvojamo istabu, rūpīgi jāpārdomā krēslu, dīvāna un žurnālgaldiņa savstarpējais novietojums. Tiem jāatrodas pietiekami tuvu, lai rokas stiepiena attālumā būtu gan galdiņš, gan sarunas partnera krēsls. Tajā pašā laikā mēbelēm jābūt novietotām tā, lai telpā varētu brīvi pārvietoties. Nedrīkst aizšķērsot ceļu uz citu telpu.

Izvēloties žurnālgaldiņu, jāņem vērā, lai tam nebūtu asu stūru. Vislabāk iegādāties apaļu vai ovālas formas galdiņu, tomēr kopumā telpā jāievēro formu daudzveidība.

Nozīmīgu lomu dzīvojamās istabas iekārtošanā spēlē televizors, kura izvietojums atkarīgs no primārā telpas mērķa. Ja dzīvojamā istaba paredzēta kā telpa ģimenes kopā būšanai, tad televizoru ieteicams novietot pēc iespējas tālāk no centrālās sienas. Savukārt, ja šajā telpā galvenokārt esi ieplānojis uzņemt ciemiņus, tad tā atrašanās vieta nav tik būtiska.

Guļamistaba

Guļamistaba ir mājas svarīgākā telpa, jo tajā tiek uzkrāti spēki jaunai dienai. Lai nodrošinātu enerģiju līdzsvaru, telpā jāatrodas gan vīrišķā, gan sievišķā detaļām. Piemēram, ja pie loga piekarināti zīda aizkari, tos nepieciešams papildināt ar romiešu žalūzijām.

Gultai, tāpat kā dīvānam, jāatrodas pie tālākās istabas sienas, bet ne tieši pret durvīm. To pie sienas var novietot arī ar sānu, tomēr šādā gadījumā pieaugušo guļamistabā starp sienu un gultu jāatstāj brīva vieta, lai abi iemītnieki saņemtu vienlīdz daudz gaismas un abiem būtu ērta piekļuve gultai. Tāpat jānodrošina, ka guļus pozīcijā var labi redzēt durvis. Ja mājas iekārtojuma plāns tomēr paredz gultas atrašanās vietu tieši pretī durvīm, tad kājgalī novieto par matraci augstāku krēslu, lai nodrošinātu enerģijas pārvietošanos.

Lai guļamistabā radītu drošības un miera sajūtu, jāizmanto mīksti materiāli, maigs apgaismojums un jāievēro simetrija. Tāpat jāņem vērā, ka gultapakšu nekādā gadījumā nedrīkst izmantot kā neredzamo noliktavu. Zem gultas novietotie priekšmeti nepārtrauki sūta enerģiju, bet naktsmiers ir laiks, kas jāvelta tikai sev. Šeit der atcerēties, ka guļamistabā nav vietas ne televizoram un datoram, nedz arī telefonam.

Vannasistaba

Šajā telpā cilvēks attīrās ne tikai fiziskā, bet arī garīgā nozīmē. Tikai ūdens klātbūtne vien atjauno tava gara enerģiju, tāpēc vannasistabā pavadītais laiks ir īpaši nozīmīgs. Vannasistabas iekārtojumā noteikti jāatrod vieta spoguļiem, jo tie paātrina un atstaro enerģiju. Šī iemesla dēļ jāizvairās novietot spoguli pretī tualetes podam, lai izvairītos no netīrās enerģijas atstarošanās telpā. Netīrās enerģijas apslāpēšanai derēs telpas ziemeļaustrumos vai dienvidrietumos novietoti vēja zvani, tomēr uz tiem nedrīkst būt iegravēti vai kā citādi padarīti redzami ķīniešu simboli. Tāpat šim mērķim var izmantot arī sulīgi zaļus augus, kas novietoti ziemeļu pusē. Ūdens piesaista naudu un bagātību, tāpēc vienmēr pievērs uzmanību tam, lai nepilētu krāns.

Virtuve

Lai gan ne vienmēr iespējams mainīt telpu plānojumu, izvairies no virtuves ierīkošanas tieši pie mājas ieejas durvīm vai pašā centrā. Vēl sliktāk ir tad, ja, tikko ienākot mājā, acīm uzreiz paveras plīts. Ar ēdiena palīdzību tiek uzņemta enerģija, tāpēc mājas pavards jātur pēc iespējas tālāk no svešām acīm. Ēdienu ieteicams gatavot ar skatu pret austrumiem, tāpēc šajā virzienā jānovieto gan plīts, gan arī virsmas gatavošanai. Ziemeļos vai ziemeļaustrumos novieto izlietni, saglabājot apmēram pusmetra attālumu no ledusskapja un plīts.

Logi

Fen šui strikti nenosaka, ka būtu jāaizklāj logi, tomēr tas atkarīgs no to izvietojuma. Ja pret telpas ieejas durvīm vērsti lieli logi, tos būtu ieteicams aizklāt, lai novērstu tūlītēju enerģijas aizplūšanu. Šādā situācijā derēs arī pie logiem novietots liels telpaugs vai dekoratīvs priekšmets, kas virzīs enerģiju atpakaļ telpā. Ja tomēr sliecies par labu logu aizklāšanai, derēs arī gaiši un plāni aizkari.

Apgaismojums un spoguļi

Fen šui māca dzīvot harmonijā un saskaņā ar sevi, tāpēc īpaši svarīgi nodrošināt, lai mājā ir pietiekami daudz dabīgā apgaismojuma. Tiesa gan, ne visās telpās tas ir nepieciešams. Guļamistabā pietiek ar maigu un nedaudz aptumšotu gaismu, bet vietās, kur uzkavēsies ciemiņi, izmanto dienasgaismas spuldzes. Gaisma aktivizē enerģiju, tāpēc centies izgaismot ik katru stūrīti, kad tajā notiek rosība.

Plānojot apgaismojumu, lieti noder arī spoguļi, jo tie atstaro gaismu un telpā atkārtoti izplata enerģiju. Tāpat spoguļi pievērš pastiprinātu uzmanību priekšmetiem un vietām, kas tajos redzami, tāpēc rūpīgi jāpārdomā to atrašanās vieta. Ja spoguļattēls nav patīkams, tas jāpārvieto citur.

Avots: dzivenotiek.lv
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 3 mēneši portālā
Bija online 28 aprīlī 22:15
Meklētājs būvniecības nozarē