Kā ar A4 lapu var pārbaudīt, vai ledusskapis lieki netērē elektrību un darbojas efektīvi? Aktuālie padomi

Kā ar A4 lapu var pārbaudīt, vai ledusskapis lieki netērē elektrību un darbojas efektīvi?

Otrdiena, 11 jūlijā, 2023

Mājoklī esošajām elektroierīcēm, tostarp ledusskapim, regulāri vajadzīga apkope. Elektrum Energoefektivitātes centra eksperts Toms Lācis atklāj, kā ar A4 lapas palīdzību ir iespējams pārbaudīt, vai ledusskapis netērē pārāk daudz elektrības.

Lai samazinātu sava mājokļa elektrības patēriņu un līdz ar to arī ikmēneša rēķinu par elektrību, vispirms jāveic patēriņa analīze un jāsaprot, kuras elektroierīces un kad tās mājoklī patērē visvairāk elektrības. 

Parūpēties par elektroierīču apkopi 

Tad, kad ir saprasts, kuras ierīces mājoklī patērē visvairāk elektrības, vajadzētu parūpēties par to apkopi. "Mēs aizdomājamies par ierīcēm tikai tad, kad tās nedarbojas, ir bojātas un pārtrauc strādāt", norāda Toms Lācis.

Varbūt ir ierīce, kas strādā, bet apgrūtināti, jo tai nav nomainīti filtri, tā nav iztīrīta vai nav nomainīts kāds gultnis, vai kāda cita detaļa. Tas var radīt papildu elektrības patēriņu. 

Vai boilera sildelements nav apkaļķojies? 

Tas attiecas arī uz sildierīcēm, ventilācijas iekārtām, veļas mašīnām un ledusskapjiem. Visām šīm ierīcēm ir noteikts apkopju veikšanas laiks. 

Ir vienkāršas lietas, ko mēs varam darīt pašu spēkiem, bet ir arī sarežģītākas, kur labāk pieaicināt zinošus speciālistus. Piemēram, boilerim vajadzētu paskatīties, vai sildelements nav apkaļķojies. 

Vienkāršs veids, kā pārbaudīt ledusskapja darbību 

Kā ikviens mājās var pārbaudīt ledusskapja darbības efektivitāti? Jāpaņem A4 papīra lapa un jāieliek starp ledusskapja durvīm – starp blīvgumiju un to vietu, kur durvis piespiežas ledusskapim.

Ja lapa ir stingra un nekustas, tad viss ir kārtībā. Bet, ja tā ir vaļīga vai pat šļūk ārā, tad ledusskapja blīvgumiju vajag nomazgāt vai pat nomainīt. To var nopirkt atsevišķi. 

Tad vēsums, kas ir ledusskapī, nenonāks telpā. Nelaižot vēsumu ārā no ledusskapja, samazināsies iekārtas elektrības patēriņš un līdz ar to arī ikmēneša rēķina summa.  

Parastu ledusskapi nevajadzētu iebūvēt

Domājot par elektrības patēriņa optimizāciju, vajadzētu arī pārbaudīt, vai ledusskapim ir iestatīta optimāla temperatūra un vai tas ir novietots pareizi. 


“Ledusskapji, kas ir iebūvēti skapīšos, parasti patērē vairāk elektrības nekā tie ledusskapji, kas ir brīvi stāvoši. Atšķirība var būt 5-15%. Ja mēs ledusskapi, kas nav paredzēts iebūvēšanai, noblīvējam ar plauktiem vai kaut ko citu, tas arī palielina elektrības patēriņu, jo ledusskapja aizmugurē esošajam sildelementam (restēm vai plāksnei) vajag labu gaisa pieplūdi. Caur to ledusskapis atdod lieko siltumu, ko paņem no iekšpuses un izdala tālāk telpās”, skaidro Toms Lācis.

Ieteicams izmērīt gaisa temperatūru ledusskapī 

Vajadzētu arī izmērīt gaisa temperatūru ledusskapī. Ja ledusskapī nav iebūvēts digitālais termometrs, var izmantot speciāli ledusskapim un saldētavai paredzētu termometru. 

Ja tādu nav, arī parastais āra termometrs derēs. Tas varbūt nebūs tik precīzs, bet parādīs reālo situāciju. Ledusskapī pietiek ar +5 °C, nevajag +3 °C vai +4 °C, jo tad tas tērēs vairāk elektrības. 

Tas, kāda temperatūra ir piemērota konkrētajam ledusskapim, ir norādīts ledusskapja lietošanas instrukcijā, savukārt saldētavā pietiek ar -18 °C.


Bezmaksas energokonsultācija
Aicinām pieteikties individuālai bezmaksas energokonsultācijai, un zinoši Elektrum Energoefektivitātes centra sniegs daudzveidīgus ieteikumus – sākot ar LED spuldžu, sadzīves elektroierīču izvēli līdz pat apsildes un ventilācijas risinājumiem.
Ilze Balcerbule @user_3213148
https://www.m.buvbaze.lv/user_3213148/
5 gadu 9 mēnešu 21 diena portālā
Bija online 25 aprīlī 16:00
Meklētājs būvniecības nozarē