BREL forums 2022: Neviens negaida brīnumu, ka būvniecības cenas atgriezīsies tajā pašā līmenī, kādā tās bija pirms dažiem gadiem. Ziņas

BREL forums 2022: Neviens negaida brīnumu, ka būvniecības cenas atgriezīsies tajā pašā līmenī, kādā tās bija pirms dažiem gadiem.

Otrdiena, 18 oktobrī, 2022

Nekustamo īpašumu līderi no visas Baltijas 14.oktobrī pulcējās uz vienas dienas BREL forumu Rīgā, lai apspriestu jaunākos izaicinājumus nozarē. Debatēs eksperti atzīmēja, ka neviens negaida būvniecības cenu atgriešanos iepriekšējā līmenī. Tomēr nekustamo īpašumu pārvaldnieki uzskata, ka cenu pieaugums ir uz palikšanu. Tomēr no nekustamo īpašumu investīciju uzņēmumu viedokļa raugoties, tie ir pārauguši Baltijas tirgu, un arvien vairāk uzņēmumu investē vai apsver iespēju ieguldīt Centrāleiropas un Austrumeiropas reģionos.

Būvniecības cenu pieaugums ir uz palikšanu. Tas skar nomniekus visās nozarēs - dzīvojamo māju, tirdzniecības un rūpniecības jomā. Nekustamo īpašumu pārvaldnieki novērojuši, ka jaunākās paaudzes dzīvojamo māju segmentā uzmanība tiek pievērsta nevis dzīvokļa vai mājas cenai, bet gan kopējām īpašuma izmaksām. Tās ietver ne tikai hipotēkas maksājumus, bet arī komunālo pakalpojumu izmaksas. Eksperti uzskata, ka tas būtu tikai saprātīgi visiem patērētājiem, jo kopējās īpašuma izmaksas ir reālākais rādītājs attiecībā uz nekustamā īpašuma izdevumiem.

Izaicinājums joprojām pastāv komerciālajā un rūpnieciskajā segmentā. Rūpniecības un biroju ēku segmentā ir jāpārskata nomas cenas, lai joprojām varētu tikt veikta uzņēmējdarbība un attīstītāji maksātu procentu likmes. Tā varētu būt jaunā īstermiņa ilgtspējība, lai palielinātu nomnieku un attīstītāju intereses.

Runājot par investīcijām nekustamo īpašumu projektos, Baltijas kapitālsabiedrību jaunā tendence ir izvērtēt iespējas investēt Centrāleiropā un Austrumeiropā. Daži uzņēmumi jau ir investējuši Polijā un Slovākijā, tiek pētītas arī citas valstis. Galvenais iemesls ir pievilcīgu Baltijas projektu trūkums, kur investēt. Tāpat pieaug Baltijas investīciju uzņēmumu biznesa apetīte, un ambīcijas kļūst nozīmīgākas. Tāpēc pievēršanās Centrāleiropas tirgum ir loģisks nākamais solis. Tas ietver diferenciāciju, portfeļa sadalīšanu un rentabilitāti. Kas notiks ar investīciju sadalīšanu ilgtermiņā, to ietekmēs procentu likmes un ienesīgums.

Foruma laikā tika paziņoti BRELF AWARDS 2022 balvu ieguvēji: https://www.brelforum.com/brelf-awards-2022/

Vairāk info par foruma tēmām un secinājumiem (angliski): https://www.brelforum.com/brel-forum-2022-main-insights/

Par BREL forumu:

BREL forums ir nozīmīgākais nekustamo īpašumu pasākums Baltijā, kas jau 11 gadus pulcē nekustamo īpašumu attīstītājus, investorus, būvniekus un citus ar nozari saistītus ekspertus un profesionāļus. BREL foruma organizators ir Colliers, foruma lieldraugs - Capitalica Asset Management, foruma partneri - Baltic Horizon, LiveRiga, atbalstītāji - Eastnine, SIRIN Development, NĪAA. Vairāk informācijas: www.brelforum.com

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 26 dienu portālā
Bija online 3 stundas pirms
Meklētājs būvniecības nozarē