Kuldīgā atklātas atjaunotās Adatu fabrikas telpas Ziņas

Kuldīgā atklātas atjaunotās Adatu fabrikas telpas

Trešdiena, 7 septembrī, 2022

Kuldīgā atklāts jauns kultūras un izglītības centrs - Kuldīgas Adatu fabrika, aģentūru LETA informēja pašvaldības Mārketinga un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Kristīne Duļbinska.

Kuldīgas Adatu fabrikas telpas ir mājvieta Latvijas Mākslas akadēmija (LMA) starptautiskās maģistra programmas "Pakalpojumu dizaina stratēģijas un inovācijas" studentiem no visas pasaules, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras Kuldīgas biznesa inkubatoram un Kuldīgas Digitālo inovāciju centram. Telpās varēs notikt izstādes.

Iecere par Adatu fabrikas izveidi radās 2015.gadā, kad LMA un pašvaldība vienojās Kuldīgā izveidot jaunu studiju programmu. 

LMA sāka meklējumus jaunās studiju programmas saturam, lai tiktu radīts unikāls izglītības piedāvājums Latvijā un Baltijas valstīs. Savukārt Kuldīgas novada pašvaldība sāka Adatu fabrikas projekta īstenošanu ar mērķi topošajai studiju programmai iekārtot mājvietu Kalpaka ielā 2 un 4, kur agrāk atradusies adatu fabrika, bet vēlāk - viens no vecās Kuldīgas slimnīcas korpusiem. Pēc slimnīcas pārcelšanās uz jauno ēku agrākās slimnīcas ēkas iegādājās uzņēmējs, taču viņš savas ieceres neīstenoja, tāpēc ēku tehniskais stāvoklis arvien pasliktinājās.

Duļbinska atgādina, ka 2016.gadā pašvaldība nolūkā sakārtot Kalpaka ielas kvartālu un izglābt ēkas no iznīcības izsolē no bankas "Citadele" iegādājās ēkas Kalpaka ielā 1, 2 un 4. Ēku bojāeja nodarītu neatgriezenisku zaudējumu Kuldīgas un valsts kultūras mantojumam. Ēku Kalpaka ielā 1 pašvaldība nodeva valstij, un tur top Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma kompetences centrs.

Ēkas būvprojektu izstrādāja arhitekte Zaiga Gaile, viņa arī nodrošināja autoruzraudzību būvniecības laikā. Līgumu par būvdarbu veikšanu noslēdza 2019.gada vasarā. Atbilstoši publiskā iepirkuma rezultātiem ēku atjaunošanu, pārbūvi un fasāžu restaurāciju Kalpaka ielā 2 un 4 un teritorijas labiekārtošanu Liepājas ielā 39 veica pilnsabiedrība "PS Ostas celtnieks-Torensberg".

Būvdarbi izmaksāja 3,3 miljonus eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN). Savukārt būvuzraudzības pakalpojumus sniedza SIA "Būves un būvsistēmas", tas izmaksāja 16 000 eiro bez PVN.

LMA ar Eiropas Sociālā fonda atbalstu izstrādājusi un 2021.gadā licencējusi pirmo pakalpojumu dizaina studiju programmu Baltijas valstīs "Pakalpojumu dizaina stratēģijas un inovācijas". Programma ir starptautiska un tiek īstenota četru augstākās izglītības institūciju - LMA, Lapzemes Universitātes, Rīgas ekonomikas augstskolas un Igaunijas Mākslas akadēmijas - sadarbībā. Studijas norisinās angļu valodā.

Pirmie seši pakalpojumu dizaina maģistra programmas studenti no Latvijas, Taivānas un Somijas mācības sāka 2021.gada rudenī. Tās pārsvarā norisinājās attālināti, paredzot četras klātienes nedēļas Kuldīgā. Nākamajā gadā viņiem studijas turpināsies Lapzemē. Šogad Kuldīgā mācības sāks desmit studenti no Singapūras, Ukrainas, Alžīrijas, Somijas un Latvijas. Rudens semestrī pievienosies arī viena "Erasmus" studente no Honkongas.

Kuldīgas Adatu fabrikas pārbūve norisinājās projektā "Jēkaba ceļa kultūras mantojuma un mākslas jaunrades magnēti".

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 20 dienu portālā
Bija online 18 aprīlī 21:47
Meklētājs būvniecības nozarē