Satiksmes ministrija plāno par 8,141 miljonu eiro no miljonāriem atpirkt īpašumus Biķernieku sporta kompleksā Ziņas

Satiksmes ministrija plāno par 8,141 miljonu eiro no miljonāriem atpirkt īpašumus Biķernieku sporta kompleksā

Pirmdiena, 29 augustā, 2022

 Satiksmes ministrija (SM) plāno par 8,141 miljonu eiro pirkt nekustamo īpašumu Sergeja Eizenšteina ielā, Rīgā, Biķernieku kompleksās sporta bāzes attīstības projekta īstenošanai, liecina otrdienas, 30.augusta, Ministru kabineta (MK) sēdes darba kārtība.

Nekustamais īpašums sastāv no divām zemes vienībām - 3,2253 hektāru platībā un 14,5012 hektāru platībā. Uz abām zemes vienībām atrodas VAS "Ceļu satiksmes drošības direkcija" (CSDD) piederošas ēkas Sergeja Eizenšteina ielā 2.

Zemes gabalu iegādei tiks izmantoti līdzekļi neparedzētiem gadījumiem.

SM skaidro, ka 2020.gada 16.jūnijā tika izveidota Biķernieku kompleksās sporta bāzes attīstības projekta īstenošanai atsavināmo nekustamo īpašumu atlīdzības noteikšanas komisija, un tā paša gada 27.augustā uzsākta cenu aptauja par izdevīgāko īpašumu novērtēšanas piedāvājumu. Pakalpojuma līgums tika noslēgts 2020.gada decembrī ar SIA "Grant Thornton Baltic".

Atlīdzība par īpašumu noteikta 8 141 004 eiro apmērā, tai skaitā tirgus vērtība 8 123 538 eiro un zaudējumi, ko īpašniekiem radīs starpība starp nekustamo īpašumu iegādes cenu un atlīdzības apmēru.

Tirgus vērtībā ietver Igora Skoka īpašumā esošo zemes vienību divu piektdaļu domājamo daļu tirgus vērtību 3 249 415 eiro apmērā, Rihardam Rāvim piederošās SIA "Grif 28" īpašumā esošo zemes vienību divu piektdaļu domājamo daļu tirgus vērtību 3 249 415 eiro apmērā, Andrim Putānam piederošās SIA "Resursi" īpašumā esošo zemes vienību vienas piektdaļas domājamās daļas tirgus vērtību 1 624 708 eiro apmērā. Tāpat tas ietver kompensējamos zaudējumus par uz zemes īpašumiem esošajiem kokiem 17 466 eiro apmērā.

Ministru kabineta rīkojuma projekts paredz Finanšu ministrijai no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" piešķirt SM 8 192 004 eiro, lai tā no privātpersonām varētu iegādāties nekustamos īpašumus Biķernieku kompleksās sporta bāzes attīstības projekta īstenošanai par noteikto atlīdzību 8 141 004 eiro, nostiprināt īpašuma tiesības zemesgrāmatā, apmaksājot valsts nodevu 50 000 eiro, kā arī kancelejas nodevu 30 eiro par īpašuma tiesību nostiprinājuma ierakstiem divos zemesgrāmatas nodalījumos, un sedzot notariālos izdevumus par privātpersonu parakstu īstumu apliecināšanu uz nostiprinājuma lūgumiem.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka "Grif 28" pastarpināti pieder Rāvim, bet "Resursi" pastarpināti Putānam.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka 2018.gadā uzņēmēji Rāvja tēvs Guntis Rāvis, Skoks un Putāns, kuri visi tikuši minēti Latvijas miljonāru sarakstos, vērsās Izglītības un zinātnes ministrijā ar aicinājumu pārtraukt nacionālās sporta bāzes statusu daļai viņiem piederošās zemes pie Biķernieku trases. Uz jautājumu, kādi ir pašu zemes īpašnieku plāni par minētās zemes tālāku izmantošanu, piemēram, vai īpašnieki minēto zemi plāno izmantot komercdarbībai vai vēlas par to saņemt lielāku nomas maksu, zemes īpašnieku pārstāve pēc būtības skaidrību neviesa.

Savukārt 2019.gadā valdība konceptuāli atbalstīja SM priekšlikumu par 3,55 miljoniem eiro atpirkt privātpersonām piederošo zemi Biķernieku sporta kompleksā, tādējādi pilnībā pārņemot šo kompleksu valsts īpašumā.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 25 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē