8 lietas, kas obligāti jāpārbauda pirms mājas iegādes Aktuālie padomi

8 lietas, kas obligāti jāpārbauda pirms mājas iegādes

Svētdiena, 25 jūnijā, 2017
Nepērc kaķi maisā! Lai prieku par jauno māju ātri vien nesabojātu dažādu tehnisku ķibeļu atklāšana, vēl pirms tās iegādes rūpīgi pārbaudi mājas stāvokli!

Ūdensnoteku sistēma

Pat tad, ja šķiet, ka ūdens notekām viss ir kārtībā, noteikti tās apskati arī no augšas. Redzot tās tuvplānā, var atklāties, ka teknes ir sarūsējušas un drīz būs jāmaina. Tāpat izpēti, vai notekas ir pareizi ierīkotas, lai lietus ūdens tiktu novirzīts prom no mājas pamatiem.

Logi un durvis

Apskatot māju, noteikti atver visus logus un durvis. Varbūt tie čīkst, varbūt ir iestrēguši, bet varbūt pēc atvēršanas tos vairs nevar aizvērt. Tāpat pievērs uzmanību, vai ap logiem nav redzams pelējums, bet uz stikla – kondensāts.

Santehnika

Iegādājoties māju, īpaši pievērs uzmanību santehnikai. Izpēti, vai nav redzamas ūdens noplūžu pēdas, vai kaut kur nesūcas ūdens. Atgriez pilnīgi visus mājā atrodamos ūdenskrānus un novērtē ūdens spiedienu. Tāpat pievērs uzmanību tam, cik ātri ūdens aiztek. Noteikti nolaid ūdeni klozetpodā, lai redzētu, vai esošais ūdens spiediens spēj tikt galā ar tualetes papīru.

Skurstenis

Pievērs uzmanību skursteņa vizuālajam stāvoklim. Vai nav sākusi drupt mūrjava? Tāpat apskaties, vai uz skursteņa nav redzamas kreozota pēdas. Tās ir degšanas procesā radušās brūnas, lipīgas nogulsnes, kas bojā kaļķu javu, dūmvadus un skursteni, kā arī neļauj vienmērīgi apsildīt sildvirsmas.

Elektrība

Pārbaudi, vai strādā visas kontaktligzdas. Ja nepieciešams, pieaicini elektriķi. Noteikti apskati elektrības paneli. Tam jābūt viegli atrodamam, tīram un kārtīgam.

Apkures sistēma

Mājas apkures sistēma ir nozīmīgs aspekts, kura dēļ var nākties atteikties no kārotā īpašuma. Izpēti apkures veidu, krāsns modeli un pārliecinies, ka tās jauda ir atbilstoša mājas platībai. Nolīgsti profesionāli, kas pārbaudīs apkures sistēmas tehnisko stāvokli.

Pagrabs

Mājas apskates laikā īpaši rūpīgi izpēti pagrabu. Mitruma pēdu meklēšanai lieti noderēs arī deguns, kas signalizēs par pelējuma klātbūtni. Apskati, vai nekas neliecina par pagraba applūšanu. Tāpat pievērs uzmanību plaisām sienās un griestos.

Sienas, griestu un grīda

Apskati katras telpas griestus, sienas un grīdu. Nopēti, vai uz tiem nav manāmas mitruma pēdas. Pievērs uzmanību plaisām, kas varētu liecināt par strukturāliem mājas bojājumiem. Paskaties zem paklājiem, lai gūtu ieskatu par grīdas stāvokli zem tiem.
Avots: dzivenotiek.lv
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 25 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē