Kā izvēlēties virtuves sadzīves elektroierīces un tās efektīvi lietot? Aktuālie padomi

Kā izvēlēties virtuves sadzīves elektroierīces un tās efektīvi lietot?

Ceturtdiena, 12 maijā, 2022

Virtuve nav iedomājama bez ledusskapja un plīts, kā arī citām tik ikdienišķām sadzīves elektroierīcēm, bet kā izvēlēties piemērotāko un energoefektīvāko, kādiem parametriem pievērst uzmanību, to iegādājoties? Uzziniet Elektrum Energoefektivitātes centra speciālistes Annas Luīzes Blodones ieteikumus jauna ledusskapja, trauku mazgājamās mašīnas, elektriskās plīts un tvaika nosūcēja iegādei un to efektīvai lietošanai.

Jaunu, efektīvu elektroierīču iegāde

Viens no veidiem, kā samazināt energoresursu patēriņu, ir iegādāties jaunas un energoefektīvas ierīces, savukārt otrs – mainīt to lietošanas paradumus. Jebkuras elektroierīces iegādes brīdī ir svarīgi iepazīties ar energomarķējumu – tas sniedz būtisku informāciju par ierīces elektrības un ūdens patēriņa, skaņas līmeņa, ietilpības un citiem parametriem. Tāpat arī energomarķējumā ir norādīta informācija par ierīces energoefektivitātes klasi jeb to, cik lietderīgi ierīce patērē elektrību. Jo augstāka ir energoefektivitātes klase, jo efektīvāka un kvalitatīvāka ir elektroierīces darbība.

Pievērsiet uzmanību, ka līdz šim augstākā energoefektivitātes klase bija A+++, bet no 2021. gada 1. marta atsevišķām elektroierīču grupām – gaismekļiem un spuldzēm, ledusskapjiem un saldētavām, veļas mazgājamām mašīnām, veļas mazgājamām mašīnām ar iebūvētu žāvētāju, trauku mazgājamām mašīnām, televizoriem un elektroniskiem displejiem – ir jauns energomarķējums, kurā energoefektivitātes klases iekļautas skalā no A līdz G. Savukārt citām elektroierīču grupām, piemēram, cepeškrāsnīm, tvaika nosūcējiem gaisa kondicionieriem, ūdens sildītājiem jauno energomarķējumu ieviesīs pakāpeniski no 2022. gada, tiklīdz būs stājušās spēkā attiecīgās Eiropas Savienības regulas. Svarīgi atcerēties! Jo augstākas klase, jo ierīces elektrības patēriņš ir mazāks un darbības kvalitāte augstāka.

Trauku mazgājamās mašīnas iegāde

Ieteicams iegādāties trauku mazgājamo mašīnu, kuras energoefektivitātes klase ir augstāka jeb tuvāka A klasei. Šādu modeļu iekārtas vienā ciklā patērē pat tikai 6 litrus ūdens. Trauku mazgājamās mašīnas energoefektivitātes marķējumā atradīsiet sekojošu informāciju:

1. Ierīces ražotājs un modelis
2. Energoefektivitātes klase
3. Prognozētais elektrības patēriņš, kWh/100 ciklos
4. Maksimālais trauku komplektu skaits
5. Ūdens patēriņš vienā eko programmas ciklā, litros
6. Eko programmas ilgums, stundas: minūtes
7. Trokšņu līmenis, decibelos, un trokšņu līmeņa klase

Trauku mazgājamo mašīnu tilpumu mēra komplektos – viens komplekts ietver noteiktu daudzumu trauku, proti, trīs šķīvjus (zupas, otrā ēdiena un deserta), bļodu, krūzi, glāzi, dakšu, nazi un trīs karotes (tējkarote, ēdamkarote un deserta karote). Optimālais variants 4 cilvēkiem ir trauku mazgājamā mašīna ar 12 – 14  komplektiem. Ja virtuve ir neliela vai trauku mazgājamo mašīnu reti izmantojat, iespējams izvēlēties mazāka izmēra modeli, kurā var mazgāt nevis 14 trauku komplektus, bet mazāku skaitu – 4, 6 vai 8.

Trauku mazgājamās mašīnas programmas atšķiras pēc cikla ilguma, temperatūras režīma un ūdens daudzuma apjoma. Tās parasti ir piemērotas noteiktu trauku mazgāšanai: glāzēm vislabāk derēs saudzīgāks mazgāšanas režīms ar zemāku temperatūras ūdeni, savukārt augstākā ūdens temperatūrā labāk nomazgāt taukainus traukus. Traukus mazgājot trauku mazgājamajā mašīnā, izvēlieties ekonomisko mazgāšanas programmu – tā ūdens patēriņu viena cikla laikā var samazināt līdz pat divām reizēm. Visu informāciju par programmu veidiem var atrast konkrētās trauku mazgājamās mašīnas modeļa aprakstā.

Ieteikumi, kā ikdienā samazināt patēriņu trauku mazgājamajai mašīnai

Trauku mazgājamā mašīna traukus nomazgā un nožāvē lieliskā kvalitātē, ja trauki iekārtas grozos ir izvietoti korekti – atbilstoši lietošanas instrukcijai.

Lai efektīvi izmantotu ūdeni un elektrību, vēlams trauku mazgājamās mašīnas grozus pilnībā aizpildīt ar traukiem, nevis mazgāt tikai dažus traukus. Ja tas ir sarežģīti, jāizvēlas trauku mazgājamā mašīna ar viena groza mazgāšanas funkciju vai mazākas ietilpības ierīce.

Lielāko elektrības daudzumu trauku mazgājamā mašīna patērē tieši ūdens sildīšanai, tāpēc trauku mazgāšanai jāizmanto cikli ar zemāku ūdens temperatūru.

Atcerieties, ka ūdens patēriņš būs daudzreiz mazāks, ja izmantosiet trauku mazgājamo mašīnu. Turklāt samazināsiet arī elektrības patēriņu, ja ūdens sildīšanai izmantojiet boileri.

Jaunas plīts iegāde

Visekonomiskākās ir indukcijas tipa elektriskās plītis ar stikla keramikas virsmu. Elektrības patēriņš tām ir par 50 % mazāks nekā plītīm ar metāla sildvirsmām. Tā ir ērta lietošanai – tiklīdz uz indukcijas plīts virsmas novieto katlu vai pannu, zem virsmas iebūvētie sensori acumirklī reaģē uz objektu un rada elektromagnētiskās indukcijas plūsmas, kuras ātri uzsilda trauku, pašu virsmu atstājot aukstu.

Indukcijas virsmas mēdz būt no 1 līdz 4 sildīšanas zonām ēdiena pagatavošanai. Iesakām izvēlēties zonu skaitu atkarībā no tā, cik daudz cilvēku ir ģimenē, kā arī cik daudz dažādu ēdienu plānojat gatavot vienlaicīgi.

Ikdienas lietošanas ieteikumi plītij, lai samazinātu tās patēriņu

Lai indukcijas plīts darbība būtu energoefektīva, iesakām regulēt plīts sildīšanas intensitāti pēc nepieciešamības. Sākotnēji, lai strauji sakarsētu pannu vai uzvārītu ūdeni katlā, izmantojiet maksimālo sildīšanas intensitāti, bet pēc tam samaziniet to iespējami zemu tā, lai tikai nodrošinātu gatavošanas procesam nepieciešamo temperatūru.

Tāpat arī pannām un katliem gatavošanas laikā uzlieciet vāku, vēlams stikla, lai siltuma enerģija saglabātos traukā un tiktu lietderīgi izmantota ēdiena gatavošanai, nevis mājokļa sildīšanai, kas vasaras sezonā patiešām nav nepieciešams.

Jauna ledusskapja iegāde

Ieteicams iegādāties ledusskapi ar augstāku energoefektivitātes klasi, jo tas patērēs mazāk elektrības.
Ledusskapju energoefektivitātes marķējumā atradīsiet sekojošu informāciju:


1. Elektroierīces ražotājs un modelis
2. Energoefektivitātes klase
3. Prognozētais elektrības patēriņš, kWh/gadā
4. Saldētavas tilpums, litros
5. Atdzesēto produktu tilpnes tilpums, litros
6. Trokšņu līmenis, decibelos, un trokšņu līmeņa klase

Būtisks faktors ledusskapja izvēlē ir tā ietilpība – lielāka tilpuma ledusskapji patērē vairāk elektrības. Tilpumu izvēlieties, ņemot vēra cilvēku skaitu ģimenē, nepieciešamo produktu daudzumu un ēdiena gatavošanas biežumu. Ja līdz šim ledusskapis vienmēr stāvējis pustukšs, nākamo var pirkt mazāka tilpuma. Savukārt, ja saldētus produktus nepieciešams uzglabāt sezonāli, ieteicams iegādāties atsevišķu saldētavu.

Lai neuztrauktos par ledus kārtiņu uz ledusskapja un saldētavas sieniņām, ieteikums izvēlēties ledusskapi un saldētavu ar automātisko atkausēšanas funkciju. Funkcija parūpēsies, lai jums nebūtu manuāli jāatkausē saldētava un ledusskapis un lai ierīce darbotos energoefektīvi, jo, aizmirstot regulāri atkausēt saldētavu un ledusskapi, palielinās elektrības patēriņš, un katrs ledus centimetrs palielina ierīces elektrības patēriņu par 10 %.

Vai tiešām jāmaina vecais, bet vēl joprojām kalpojošais ledusskapis? Jauna ledusskapja iegādi ir vērts apsvērt, ja esošais ledusskapis ir vismaz 10 gadus vecs – tā elektrības patēriņš var būt pat par 50 % lielāks nekā mūsdienīgam ledusskapim.

Ledusskapja elektrības patēriņa ietekmes faktori


Ledusskapī iestatiet temperatūru +5 °C, savukārt saldētavā -18 °C. Par katru lieki pazeminātu grādu ledusskapja elektrības patēriņš palielinās par 5 %. Ja ledusskapim ir temperatūras regulators bez konkrētām temperatūras norādēm, tad iestatīto temperatūru var pārbaudīt, ledusskapī ievietojot šādām temperatūrām piemērotu termometru. Īpaši energoefektīvi ir ledusskapji ar iespēju regulēt temperatūru atsevišķi atdzesēto produktu tilpnē un saldētavā.

Ledusskapis jānovieto atstatus no siltuma avotiem – radiatora, plīts  u. c. ierīcēm, kas darbojoties izdala siltumu, kā arī no tiešiem saules stariem. Tāpat to nav ieteicams novietot pārāk tuvu sienai, telpas stūrī vai nišā, jo netiks nodrošināta gaisa cirkulācija un palielināsies elektrības patēriņš. Ledusskapim apkārt jābūt 5–10 cm brīvai vietai gaisa cirkulācijai.

Jāatceras, ka virtuves mēbelēs drīkst iebūvēt tikai tam paredzētu ledusskapi. Iebūvējot brīvi stāvošu ledusskapi, elektrības patēriņš nesamērīgi palielināsies. Izvēloties ledusskapi, jāatceras, ka iebūvēšanai paredzētiem ledusskapjiem ir par aptuveni 20 % lielāks elektrības patēriņš nekā brīvi stāvošām ierīcēm.

Jauna tvaika nosūcēja iegāde

Līdzīgi kā citas ierīces, tāpat arī elektrisko tvaika nosūcēju ieteicams iegādāties ar augstāku energoefektivitātes klasi, jo tas patērēs mazāk elektrības un tā darbības kvalitāte būs labāka.
Tvaika nosūcēja energoefektivitātes marķējumā atradīsiet sekojošu informāciju:


1. Elektroierīces ražotājs un modelis
2. Energoefektivitātes klase
3. Prognozētais elektrības patēriņš, kWh/gadā
4. Gaisa plūsmas efektivitātes klase
5. Apgaismojuma efektivitātes klase
6. Tauku filtrēšanas efektivitātes klase
7. Trokšņu līmenis, decibelos

Elektrības patēriņu norāda, pieņemot, ka tvaika nosūcējs tiek darbināts katru dienu vidēji 1 stundu, bet tvaika nosūcējā iebūvētais apgaismojums – 2 stundas.

Jāatceras, ka, lietojot elektrisko plīti, nav nepieciešams augstas jaudas tvaika nosūcējs – nosūcēja ražība var būt pat divas reizes mazāka nekā lietojot gāzes plīti, tādējādi arī elektrības patēriņš būs mazāks. Ja ir gāzes plīts, tad tvaika nosūcēja ražība nepieciešama ne mazāka kā 400 m3/h, savukārt elektriskajām plītīm – pietiek pat ar 200 m3/h. Plīts un tvaika nosūcējs ir jānovieto iespējami tuvu ventilācijas šahtai – ideālais attālums ne vairāk kā 3 m, lai nesamazinātu tvaika nosūcēja ražību.

Jāatceras, ka ļoti svarīgs ir attālums no plīts virsmas līdz nosūcējam – ja to uzstāda par zemu, tas iesūks pārāk karstu gaisu, tādējādi negatīvi ietekmēs motora un ventilatora darbību. Ja to uzstāda pārāk augstu – tvaiki plūdīs garām un netiks savākti. Optimālais tvaika nosūcēja augstums no elektriskās plīts virsmas ir 60 cm, bet no gāzes plīts virsmas – līdz 75 cm, atkarībā no plīts virsmas jaudas. Precīzs uzstādīšanas augstums ir norādīts tvaika nosūcēja lietošanas instrukcijā.

Svarīgi arī rūpēties par tvaika nosūcēja filtriem – tos  savlaicīgi iztīrīt, jo ar taukiem pārklāti filtri gaisu attīra sliktāk – tie jādarbina ilgāku laiku, tādējādi palielinās elektrības patēriņš!

Lai uzzinātu vairāk noderīgus ieteikumus citu elektroierīču izvēlē un lietošanā, skatiet 
elektrum.lv/EsmuEfektivsJa rodas papildu jautājumi, aicinām pieteikties bezmaksas e-
konsultācijai
, sazinoties ar Elektrum Energoefektivitātes centra speciālistiem.

Ilze Balcerbule @user_3213148
https://www.m.buvbaze.lv/user_3213148/
5 gadu 8 mēnešu 22 dienas portālā
Bija online 6 stundas pirms
Meklētājs būvniecības nozarē