LBS valde uzklausa arhitektus un apstiprina kongresa dokumentus Ziņas

LBS valde uzklausa arhitektus un apstiprina kongresa dokumentus

Ceturtdiena, 17 februārī, 2022

Latvijas Būvinženieru savienības (LBS) valde 15.februāra sēdē apsprieda sadarbības iespējas ar Latvijas Arhitektu savienības (LAS) vadību; tika izvērtēta diplomdarbu un kvalifikācijas darbu aizstāvēšana Rīgas Tehniskās universitātes Inženierekonomikas fakultātē un Būvniecības inženierzinātņu fakultātē. Valde apsprieda un apstiprināja martā plānotā LBS 33.kongresa dokumentus, kā arī apstiprināja jauno nolikumu par LBS apbalvojumu piešķiršanu.

Sēdes ievadā LBS valde uzklausīja LAS prezidentu Juri Pogu un LAS prezidenta vietnieci Guntu Grikmani, kuri iepazīstināja ar LAS aktualitātēm un akcentēja trīs galvenās jomas, kurās turpmāk attīstītu aktīvāku sadarbību ar LBS. Pirmā joma ir šobrīd izstrādes un saskaņošanas stadijā esošais Arhitektūras likums, otrā joma – vides, ekonomikas un kultūras projekts jeb iniciatīva – jaunais Eiropas Bauhaus –, kura mērķis ir īstenot Eiropas zaļo kursu, apvienojot dizainu, ilgtspēju, investīcijas utt., un trešā joma – aicinājums LBS un arī citām profesionālajām nevalstiskajām un arī valstiskajām organizācijām vienoties par memorandu, kurā tiktu pausta gan arhitektu, gan būvinženieru apņemšanās pārskatāmā, tuvā nākotnē ieviest un realizēt ikdienas darbā labo praksi un nodrošināt kvalitatīvu darbības gala rezultātu, kvalitatīvu vidi, kvalitatīvu būvobjektu gan projekta, gan būvdarbu kvalitātes izpratnē.

Savukārt LAS valdes jaunā priekšsēdētāja Linda Leitāne iepazīstināja klātesošos ar jauno LAS valdes sastāvu, kas tika apstiprināts LAS Padomes sēdē pagājušajā nedēļā. LAS valdē tās priekšsēdētājas Lindas Leitānes vadībā turpmāk darbosies Anda Kursiša, Dace Kalvāne, Ieva Zībārte un Dina Suhanova.

LBS valdes priekšsēdētājs Raimonds Eizenšmits un LBS valdes priekšsēdētāja pirmā vietniece Helēna Endriksone informēja valdi par diplomprojektu un kvalifikācijas darbu aizstāvēšanu RTU Inženierekonomikas fakultātē (IEF) un RTU Būvniecības inženierzinātņu fakultātē (BIF). Helēna Endriksone, kura ir arī valsts eksaminācijas komisijas vadītāja, pastāstīja, ka RTU IEF divu dienu laikā tika izvērtēti 16 Latvijas un 11 ārvalstu studentu darbi. H.Endriksone uzteica studentu izvēlētās darbu tēmas, kā arī atzīmēja, ka viens no darbiem saņēma augstāko novērtējumu – izcili.

Raimonds Eizenšmits, kurš bija eksaminācijas komisijas priekšsēdētājs BIF Būvražošanas katedras studentu darbu aizstāvēšanā, pastāstīja, ka viņa vadītā komisija izvērtējusi 14 studentu bakalaura darbus un inženierprojektus. Šo 14 studentu vidējā atzīme sasniedza 7,57, kas pēc R. Eizenšmita vērtējuma ir ļoti labs rezultāts. Viņš uzsvēra, ka augstāko novērtējumu – 10 jeb izcili – saņēma studente Inga Melānija Birzniece par bakalaura darba Cementa kompozītmateriālu ar tērauda šķiedrām spiedes stiprības un elektriskās pretestības salīdzinājums un inženierprojekta Vienstāva tirdzniecības ēka ar tērauda karkasu prezentāciju un aizstāvēšanu.

RTU Būvniecības inženierzinātņu fakultātes studente Inga Melānija Birzniece saņēma augstāko novērtējumu par bakalaura darbu “Cementa kompozītmateriālu ar tērauda šķiedrām spiedes stiprības un elektriskās pretestības salīdzinājums un inženierprojektu Vienstāva tirdzniecības ēka ar tērauda karkasu“.


LBS valde apstiprināja LBS 33.kongresa dokumentus – budžeta projektu, darba plāna projektu un lēmumprojektu. Valde apsprieda valdes locekļa Mārtiņa Straumes ieteikumu sākt plānot LBS simtgades atzīmēšanas pasākumus, kā arī LBS atjaunošanas 35 gadu darbības izvērtēšanu. R.Eizenšmits un H.Endriksone rosināja šogad uzmanību vairāk koncentrēt uz Būvindustrijas lielās balvas desmitgadi un Mārītes Šperbergas gatavotās grāmatas Pamatakmens. Būvindustrijas lielā balva izdošanu, attiecīgi LBS simtgadei, kas tiks sagaidīta 2024.gada februārī, aktīvi pievērsties 2023.gadā, šogad izstrādājot pasākumu plānu lielās jubilejas sagatavošanai. 

Tika apspriesti un apstiprināti labojumi un papildinājumi nolikumā par LBS apbalvojumu piešķiršanu. Galvenā izmaiņa – vienā dokumentā tagad ir apvienoti vairāki iepriekšējie nolikumi, tādējādi vienkāršojot procedūru un padarot apbalvošanas kārtību mazāk birokratizētu. Jaunais nolikums ir publicēts LBS mājaslapā, līdztekus tam arī aicinājums LBS biedriem līdz šī gada 1.martam pieteikt kandidātus LBS apbalvojumu piešķiršanai.

Valdes sēdes dažādu jautājumu sadaļā tika apstiprināti apbalvojuma Būvindustrijas lielā balva vērtētāji – vērtētājos LBS valdi pārstāv valdes priekšsēdētājs Raimonds Eizenšmits, valdes priekšsēdētāja pirmā vietniece Helēna Endriksone, tāpat vēlmi darboties vērtētāju komandā izteica arī LBS valdes locekļi Sandra Gusta, Vija Gēme un Andris Veinbergs.

H.Endriksone informēja LBS valdi par iespēju finansiāli vai citādi atbalstīt būvinženiera Aivara Janelsīša pieminekļa izveidi un uzstādīšanu Siguldā pie gaisa trošu ceļa. Pateicoties A.Janelsīša aktīvai darbībai un neatlaidībai, savulaik tika īstenots Siguldas gaisa trošu ceļa projekts, 1969.gadā atklājot gaisa tramvaja līniju starp abiem Gaujas senlejas krastiem.

Raimonds Eizenšmits īsi pastāstīja par 17.februārī paredzēto Latvijas Būvniecības padomes sēdi, kurā Ekonomikas ministrija plāno sniegt pārskatu par darbu pie Būvniecības likuma, par izmaiņām Vispārīgajos būvnoteikumos u.c. Darba kārtībā plānots izskatīt arī jautājumu par Rail Baltica būvuzraudzības konkursu un kritērijiem būvuzraugu izvēlē, kas, pēc R.Eizenšmita teiktā, neatbilst Vispārīgo būvnoteikumu 118.punktam, kas nosaka, ka būvuzraudzību var veikt neatkarīgs būvspeciālists, kurš nav saistīts ar būvuzņēmēju vai projektētāju.

Vineta Silberga @vineta_silberga
https://www.m.buvbaze.lv/vineta_silberga/
6 gadu 11 mēnešu 2 dienas portālā
Bija online 25 augustā 12:04
Meklētājs būvniecības nozarē