Šķiedrcementa dēļi ilgmūžīgai fasādei Aktuālie padomi
Foto: Eternit Baltic

Šķiedrcementa dēļi ilgmūžīgai fasādei

Otrdiena, 15 februārī, 2022

Ēkas fasāde ir kā īpašuma vizītkarte. Tai jābūt arhitektoniski atbilstošai, kvalitatīvai, estētiskai un ilgmūžīgai. Ņemot vērā klientu vēlmes pēc fasāžu materiāliem, kas apvienotu visas nosauktās īpašības plus sniegtu vēl vairāk priekšrocību, ražotāji piedāvā arvien jaunus risinājumus, tostarp šķiedrcementa apdares dēļus.

 

Būvmateriālu tirgū šķiedrcements ir labi zināms materiāls. Tas radīts pagājušā gadsimta 50. gados, taču tā plašāks izmantojums sākts tikai mūsdienās. Šķiedrcementu ražo no dabīgām izejvielām – cementa, ūdens un celulozes šķiedras. Rezultātā tiek iegūts viens no ekoloģiskākajiem un universālākajiem celtniecības materiāliem. No šī materiāla top arī fasādes apdares dēļi, kas vizuāli līdzinās kokam un ir laba alternatīva koka vai PVC materiāla fasāžu materiāliem.

 

 

Šķiedrcementa apdares dēļu priekšrocības:

  • augsta stiprība, ko nodrošina daudzslāņainā šķiedru struktūra;
  • monolīts un vienlaikus elastīgs materiāls, kas ļauj to izmantot liektām formām;
  • teicama izturība skarbos laika apstākļos un pie krasām temperatūras maiņām;
  • augsta noturība pret mikroorganismu, kaitēkļu un kukaiņu radītiem bojājumiem;
  • ilgmūžība – dēļi nevērpjas, neplaisā un nemaina krāsu ilgā laika periodā;
  • videi draudzīgs un dabīgs materiāls;
  • vismaz 50 gadus ilgs kalpošanas laiks;
  • nav nepieciešama īpaša apkope;
  • atšķirībā no koka seguma nav regulāri jāpārkrāso;
  • daudzveidīga krāsu un tekstūru gamma;
  • attiecībā uz ugunsreakcijas klasi klasificējas kā nedegošs segums;
  • piemēroti izmantošanai vietās, kur parasti izmanto koka dēļus – fasādēm, logu un durvju apdarei, jumta pārkares apdarei;
  • viegla montāža.

 

Ražošanas process

 

Šķiedrcementa dēļus ražo no masas, ko veido ar ūdeni sajauktas smiltis un cementa pulveris. Masu izveltnē vairākos slāņos un izveido plāksnes, ko apstrādā zem spiediena augstā temperatūrā, slāņus sastiprinot kopā. Katrs šķiedrcementa dēlis sastāv no desmit slāņiem. Kamēr cements ir svaigs, dēļa virsmā izveido kokam līdzīgu faktūru, pēc tam dēļi tiek rūpnieciski nokrāsoti. Tāpat pieejami arī dēļi ar pilnībā gludu virsmu, bez tekstūras.

 

Paredzēti ventilējamām fasādēm

 

Šķiedrcementa dēļi paredzēti ventilējamo fasāžu izveidei gan uz koka, gan metāla karkasa. Tas nozīmē, ka gaiss zem seguma ieplūst pa sistēmas apakšpusi, bet pēc tam izplūst pa sistēmas augšpusi. Lai gaisa cirkulācijas process būtu brīvs un nepārtraukts, aiz šķiedrcementa dēļiem jāatstāj vismaz 30 mm ventilācijas sprauga un vismaz 10 mm gareniska sprauga sistēmas augšpusē un apakšpusē. Starp ēkas sienu un šķiedrcementa fasādes segumu cirkulējošais gaiss izvadīs visu mitrumu un konstrukcija būs aizsargāta.

 

Izmanto arī  siltināšanas risinājumos

 

Pēc nepieciešamības šķiedrcementa dēļi izmantojami arī fasāžu siltināšanas risinājumos kā noslēdzošais apdares materiāls. Šādā gadījumā sienas siltumizolācijas kārtas biezums netiek ierobežots. Karkasa izveidei izmanto koka latas vai metāla profilus un leņķa turētājus. Attiecīgi nesošās ārsienu konstrukcijas var būt no betona, blokiem, ķieģeļiem vai cita materiāla. Siltināšanas “pīrāgs” visos gadījumos ir līdzīgs ievērojot, lai starp vēja izolāciju, ko klāj uz siltumizolācijas materiāla, būtu atstāta ventilācijas sprauga ne mazāka par 30 mm.

 

Divi dēļu veidi

 

Latvijas tirgū plašākajā sortimentā pieejami zīmola Cedral šķiedrcementa dēļi, ko ražo Beļģijas uzņēmuma Etex Group ražotne Eternit Baltic Lietuvā. Piedāvājumā ir divi šķiedrcementa fasādes apdares dēļu veidi: Cedral un Cedral Click.

 

Šķiedrcementa dēļi Cedral ir ideāla alternatīva tradicionālajiem koksnes segumiem – tas atgādina dabīgu koku. Tos stiprina pie vismaz trim 50 mm platām vertikālām koka latām, kas izvietotas ar 600 mm atstarpi, un veido 30 mm pārklājumu vienam virs otra. Cedral segums piemērots gan ēku renovācijā, gan būvējot jaunu ēku vai ierīkojot ventilētu fasādi.

 

Savukārt Cedral Click ir pirmie šķiedrcementa apdares dēļi, kurus savieno ar spundi un pusspundi. Dēļus stiprina ar specializētajām Click click skavām jeb klipšiem, kas piestiprinātas pie latām.

 

Plašas dizaina iespējas

 

 

Cedral dēļi tiek piedāvāti 32 dažādos toņos. Papildu Cedral piedāvā arī plašu fasādes profilu sortimentu un citus papildmateriālus. Veidojot fasādi, dēļus var stiprināt horizontāli, vertikāli, izkārtot dažādā slīpumā, gan veidot skujiņas rakstu vai veidot ģeometriskas figūru atainojumu uz virsmas. Jebkurā gadījumā rezultātā tiks iegūta patiesi unikāla, ilgmūžīga un praktiska ēkas fasāde, kuras uzturēšana neprasīs lielus izdevumus.

 

 

Cedral dēļi Latvijā daudzviet izmantoti gan privātmāju apdarē, gan sabiedriskajos objektos. Te minamas tādas ēkas kā Ādažu kultūras nams, Madonas Tieslietu nams, Rojas brīvdabas estrāde un citas gan jaunas, gan renovētas ēkas.

Elviss Siliņš @elvis_silins
Tirdzniecības vadītājs
5 gadu 6 mēnešu 17 dienu portālā
Bija online 19 janvārī 15:34
Meklētājs būvniecības nozarē