Sapni par koka māju nomainīja pret Cedral fasādes apdares dēļu estētiku Ziņas

Sapni par koka māju nomainīja pret Cedral fasādes apdares dēļu estētiku

Ceturtdiena, 2 maijā, 2019
Sapni par koka māju nomainīja pret „Cedral“ fasādes apdares dēļu estētiku 
Koka fasāžu ēru nomaina izturīgāku šķiedrcementa materiālu mode. Cilvēki, kas būvē mājas, arvien biežāk meklē risinājumus, kas dabiskumu un eleganci apvieno ar ilgmūžību, ekskluzivitāti un vienkāršu uzturēšanu.             
Cedral

 

Praktiskums un estētika

Laulātais pāris, kas būvē privātmāju Rīgas pievārtē, jau izsenis sapņoja par koka mājokli. Tomēr, izvēloties fasādes apdares veidu, viņi izvērtēja arī praktisko pusi: pāris vēlējās izmantot materiālus, kam nebūtu nepieciešama tāda kopšana kā koksnei. Jaunie īpašnieki meklēja alternatīvas koka dēlīšiem un atrada „Cedral“ fasādes apdares dēļus, un secināja, ka tiem piemīt vairākas svarīgas īpašības – ilgmūžība, izturība, laba krāsu gamma un koksnei līdzīga struktūra, kas ļauj radīt estētisku tēlu. 
„Es pats esmu fiziķis, esmu interesējies par šiem materiāliem – tie ir izturīgi un piemēroti mūsu klimatam. Šķiedru cementam tiek piešķirts ilgs garantijas periods, tā kopšana ir vienkārša,“ par izdarīto izvēli priecājas mājas īpašnieks Vjačeslavs. 
Fasādes apšūšana neticami ātri virzījās uz priekšu: aptuveni 268 m2 liela māja ar fasādes apdares dēļiem tika apšūta četru dienu laikā. Izvēloties apdari, abi jaunie īpašnieki atrada vēl vienu šķiedrcementa fasādes apdares dēļu priekšrocību – tos var montēt arī ziemā. „Māju nolēmām celt ziemā, uzreiz to arī iekārtojām, un tagad jau var apdzīvot, negaidot pavasari un lieki nekurinot,“ Vjačeslavs uzsver praktisko ieguvumu.
Vēl viena šķiedrcementa fasādes apdares dēļu priekšrocība ir zemas ekspluatācijas izmaksas. Ne mazāk svarīgs ir arī ērtums – pēc fasādes apdares dēļu montāžas vairs ilgi nebūs jāuztraucas par to kopšanu. 

 

Cedral

Radošām izpausmēm vairāk nekā 30 krāsu 


Jaunbūves īpašniekiem bija jāņem vērā kaimiņu vēlme visā kvartālā ieturēt vienotu ēku krāsu gammu. Jumtam un fasādei nācās piemeklēt pelēkus toņus. Bija liela pelēko toņu izvēle – varēja izvēlēties no pieciem variantiem.
Nesen „Cedral“ ražotāji veica partneru aptauju: 115 respondenti kā pievilcīgākās šķiedrcementa fasādes apdares dēļu īpašības minēja izturību un lielisku krāsu paleti. Ir iespējams izvēlēties no 30 krāsām. To īpaši novērtē arhitekti.
„Būtībā ļoti plaša gamma: no zemes melnai līdz meža, smilšu, pavasara un rudens toņiem,“ mierīgo dabas toņu krāsu gammu komentē arhitekts.
Tā kā viņa projektētā māja Rīgas rajonā atrodas blakus priežu mežam un smilšainiem pauguriem, viņš izvēlējās apdari, kas ar savu dabiskumu atgādinātu koksni un estētiski iekļautos vidē. „Daudzi izmanto koka apdari, tas ir latvisks, tradicionāls un ierasts variants. Taču, ja paskatāmies nākotnē, dzīvojot blakus mežam, pēc trijiem vai pieciem gadiem koka apdarē tomēr būs nepieciešams atkal investēt. Tāpēc izvēlējāmies „Cedral“ fasādes apdares dēļus,“ skaidro arhitekts, kurš vienmēr iesaka aprēķināt, cik lieli ēkas ekspluatācijas izdevumi būs pēc desmit vai vairāk gadiem.
Šķiedru cementa fasādes apdares dēļi savu izturību saglabā gadu desmitiem un praktiski nemaina krāsu. Ja apdares dēļi ir apputējuši vai klāti zirnekļu tīkliem, tos vienkārši var nomazgāt ar spēcīgu ūdens strūklu un tie atkal izskatīsies kā jauni.
Cedral

Ilgmūžīgi un draudzīgi videi

Investējot savrupmāju būvniecībā, svarīgs faktors ir ne tikai cena, bet arī izmantoto materiālu ilgmūžība un sastāvs. „Tas ir nebalējošs materiāls, kuram nav nepieciešama kopšana, bet tā ekspluatācijas termiņš ir līdz 50 gadiem. Materiāls ir izturīgs pret skrāpējumiem un atmosfēras iedarbību, neabsorbē putekļus un netīrumus, ir draudzīgs videi,“ stāsta UAB „Eternit Baltic“ tirdzniecības vadītājs Elviss Siliņš, kurš jau ilgu laiku strādā ar šķiedrcementu un pārzina tā labākās īpašības.
Viena no svarīgākajām tehniskajām īpašībām – izturība pret liekšanu, slodzi, ultravioleto starojumu un ugunsgrēkiem. Šķiedrcementa materiāls saskaņā ar „BRE Green Guide“ prasībām atbilst A+ klasei, no tā izgatavotie fasādes apdares dēļi un loksnes Eiropā plaši tiek izmantoti vairāk nekā simts gadu. Šķiedrcements labi sader ar daudziem citiem būvmateriāliem, tāpēc ir viegli veikt ēku atjaunošanu. 
Pateicoties savām īpašībām, šķiedrcementa fasādes dēļi ir labāki par plastmasas un koka dēļiem. Šķiedrcements atšķirībā no koka „nestaigā“ un fasāde ilgi saglabā nemainīgu izskatu.
„Šie materiāli ir ekoloģiski un vidē neizdala nekādus kaitīgus savienojumus,“ apgalvo Viļņas Ģedimina tehniskās universitātes Būvmateriālu un ugunsdrošības katedras docente Ramune Žurauskiene. „Fasādes demontāžas, utilizācijas vai pārbūves gadījumā fasādes apdares dēļus varam izmantot citu materiālu ražošanā.“ 
Cementa kompozīti un neorganiskie pildījumi ir ugunsdroši, turklāt neuzkrāj statisko elektrību. „Reizēm ir sajūta, ka visi istabas putekļi vienkārši pielīp pie tevis,“ saka R. Žurauskiene. „Savukārt cementa materiāliem ir mazāks statiskais lādiņš.“
 
Cedral

Arhitekti ir iecienījuši dažādības dēļ 

Lai apgūtu šķiedrcementa fasādes apdares dēļu montāžu, pietiek ar nelielu apmācību. Tie arī vieglāk pakļaujas apstrādei nekā līdzīgi dabīgas izcelsmes produkti, tos ir viegli sagriezt, tiem ir ārējās detaļas, ārējie un iekšēji stūri. „Tos ir iespējams viegli piemērot attiecīgām telpām un platībai. Pats fasādes apdares dēlis var būt nelīdzens – ar koka tekstūru. Ir iespējams izmantot dažādus stiprināšanas veidus, stiprināt gan vertikāli, gan horizontāli, izvēlēties „Classic“ vai „Click“ – ja klients vēlas, ar šo materiālu ir iespējams spēlēties gan formas, gan klāšanas ziņā – atkarībā no tā, kādu fasādi vēlas arhitekts. Pilnīga radošā brīvība,“ stāsta arhitekts.
Arhitekti ir iecienījuši „Cedral“ materiālus, jo tie ir piemēroti gan klasiskajām, kad modernajām fasādēm. Kaut gan latvieši tradicionāli izvēlas klasisko variantu, tomēr arvien biežāk tiek meklēti ekskluzīvi risinājumi, piemēram, veidojot fasādi bez šuvēm – māja tiek apšūta bez starpelementiem. 
Latviešiem patīk fasādes mierīgos zemes un meža toņos, taču ar fasādes apdares dēļiem ir viegli radīt arī košāku akcentu, kas iepriecinās ne vien mājas projektētāju, bet arī pašu īpašnieku. Ar „Cedral“ fasādes dēļiem ir iespējams iegūt gan klasisku, gan skandināvu vai modernā stila fasādi. 
Materiāls ir labi piemērots vējkastēm un pamazām nomaina koksni, kas ātri nolietojas. Tādas vējkastes ir ilgmūžīgas un palīdz veidot vienotu fasādes un jumta izskatu. Turklāt plašā RAL krāsu palete vējkastes ļauj viegli pieskaņot galvenajiem apdares materiāliem. 
Tiem, kas vēlas būvēt omulīgu koka māju, taču ir aizdomājušies par šī materiāla ekspluatācijas mīnusiem, šķiedrcementa fasādes apdares dēļi ļaus apvienot vēlamo estētisko izskatu ar praktiskumu.
 
Eternit Baltic 
+371 25700387

 

Elviss Siliņš @elvis_silins
Tirdzniecības vadītājs
5 gadu 5 mēnešu 25 dienu portālā
Bija online 19 janvārī 15:34
Meklētājs būvniecības nozarē