Piemērots fermas jumts segums vairo dzīvnieku labsajūtu Aktuālie padomi
Foto: Eternit Baltic

Piemērots fermas jumts segums vairo dzīvnieku labsajūtu

Otrdiena, 25 janvārī, 2022

Lauksaimnieki, kas nodarbojas ar lopkopību, zina, ka fermas mikroklimatam ir būtiska nozīme dzīvnieku veselības un labsajūtas nodrošināšanā.

 

 

Teicami labturības apstākļi tālāk rezultējas augstākos ražības un labākos produkcijas kvalitātes rādītājos. Pareizi izvēlētam jumta segumam šajā ziņā ir ļoti būtiska loma. Fermām par labāko līdz šim atzītas viļņotās šķiedru cementa loksnes, kas ražotas no dabīgiem izejmateriāliem un piedāvā virkni priekšrocību.

 

Viļņotās šķiedru cementa loksnes ir unikāls materiāls, kas nodrošina stabilu, uzticamu un drošu jumta konstrukciju, un palīdz veidot patīkamus apstākļus fermās mītošajiem dzīvniekiem.

 

Fermas jumtam svarīgākās viļņoto šķiedru cementa lokšņu priekšrocības:

  • Dabīgs materiāls – 95% no šķiedru cementa sastāv no minerālu izejvielām: kaļķiem, smiltīm, ūdens.
  • Izturība pret agresīvu vidi – fermu iekštelpās ir paaugstināts mitrums, sārmju un skābju daudzums, kas parasti ietekmē metāla jumta segumus. Viļņotā šķiedru cementa loksnes šādi apstākļi neietekmē, tās nerūsē.
  • Izturība pret lietu un sniegu – loksnes nodrošina hermētiskas lokšņu savienojuma vietas, neļaujot caur tām telpā iekļūt mitrumam. Tāpat uz loksnēm neveidojas kondensāts, kas var pilēt uz dzīvniekiem.
  • Laba skaņas izolācija – iekštelpās nav dzirdamas nokrišņu radītās skaņas uz jumta seguma vai citi trokšņi, kas var radīt stresu dzīvniekiem.
  • Siltumizolācijas iespējas – dažādu siltināšanas risinājumu iespējas atkarībā no dzīvnieku sugas un uzturēšanās apstākļiem. Plus labs veids, kā samazināt siltumenerģijas patēriņu.
  • Viegla montāža – lai arī loksnes ir plānas un vieglas, tās vienlaikus ir cietas, izturīgas un viegli apstrādājamas. Tām iespējami dažādi garumi, krāsas un plašs jumta papildelementu klāsts. Turklāt lokšņu platums un garums ir analogi agrāk populārajām šīfera loksnēm, tāpēc, renovējot ēkas, nav jāpārveido jumta konstrukcijas.

 

Caurspīdīgās loksnes dabiskajai gaismai

 

 

Arvien vairāk lopkopju fermas jumtu konstrukcijā viļņotās šķiedru cementa loksnes izvēlas apvienot caurspīdīgajām viļņotajām loksnēm. Šo lokšņu caurspīdīgums ir 80% un fermas iemītnieki saņem pietiekami daudz dabiskās gaismas. Caurspīdīgās loksnes ir viegli montējamas kopā ar citām viļņotajām loksnēm. Tās bieži tiek izmantotas, ierīkojot atvērtā tipa, paceltas kores, jo nodrošina gaisa cirkulāciju un vienlaikus aizsargā pret nokrišņiem. Tās ir siltuma un sala necaurlaidīgas, uz tām neveidojas kondensāts, kā arī caurspīdīgās loksnes ir noturīgas pret ultravioleto starojumu.

 

Priekšroka pārbaudītam ražotājam

 

 

Viļņotā šķiedru cementa lokšņu tirgū nepārspēts līderis joprojām ir Etex grupas uzņēmums Eternit Baltic. Lauksaimniekiem uzņēmums piedāvā divu veidu viļņotās šķiedru cementa loksnes Eternit Agro un Eternit Agro Pro, kā arī caurspīdīgās loksnes. Papildu iepriekš nosauktajām viļņoto šķiedru cementa lokšņu priekšrocībām abi lokšņu veidi noturīgi pret ķīmisku iedarbību, tās ir gaisa caurlaidīgas, ar ugunsreakcijas klasi A2-s1, d0, pieejamas loksnes ar nogrieztiem stūriem ērtākai montāžai, loksnei katrā vilnī ir iestrādāta drošības josla jeb Safety strips. Ja, uz jumta veicot remonta darbus, cilvēks pakrīt, tad, pateicoties šai joslai, krītot viņš nepārlauzīs loksni un nenokritīs līdz zemei. Loksne paliks uz jumta vienā gabalā, tādējādi novēršot nopietna negadījuma risku. Abiem modeļiem pieejamas loksnes dažādās krāsās, kā arī nekrāsotas. Modeļi atšķiras ar viļņu skaitu loksnē, platumu, augstumu un loksnes izmēriem. Papildu tam Eternit Agro loksnes īpaši piemērotas slīpnēm, kuru slīpums ir no 7°

 

Izstrādāts īpašs siltumizolācijas risinājums

 

 

Eternit sadarbībā ar uzņēmumu Kingspan Insulation, kas piedāvā dažāda veida energoefektīvus fenola, poliuretāna un vakuumizolēto siltumizolācijas materiālus, izstrādāts īpašs produkts fermām Kingspan Selthaan. Tas ir augstas veiktspējas poliuretāna (PIR - poliizocianurāta) siltumizolācijas panelis, kam abas puses noklātas ar speciālu tvaika necaurlaidīgu pārklājumu: vienā pusē spīdīgas alumīnija folijas pārklājums, otrā pusē balts alumīnija folijas pārklājums. Nosiltinot fermas griestus ar šādu paneli, vasarā, karstā laikā telpā tiks saglabāta optimāla, iemītniekiem patīkama temperatūra. Turpretī ziemā jumta iekšpusē neveidosies kondensāts no dzīvnieku radītajiem izgarojumiem. Papildu tam ferma iegūs estētiskāku vidi.

Elviss Siliņš @elvis_silins
Tirdzniecības vadītājs
5 gadu 6 mēnešu 16 dienu portālā
Bija online 19 janvārī 15:34
Meklētājs būvniecības nozarē