Siguldā uzsāks mūsdienīga un ilgtspējīga parka izveidi visām paaudzēm Ziņas

Siguldā uzsāks mūsdienīga un ilgtspējīga parka izveidi visām paaudzēm

Trešdiena, 19 janvārī, 2022

Lai Siguldas pilsētas centrā veidotu mūsdienīgu bērnu rotaļu parku un paplašinātu ilgtspējīgu aktivitāšu un atpūtas zonu, Siguldas novada pašvaldība izsludinājusi metu konkursu par Raiņa parka labiekārtojuma izstrādi vairāk nekā 7 hektāru platībā, būvniecībai ar ilgtspējīgiem un viediem risinājumiem perspektīvā plānojot 1,5 miljonu eiro finansējumu.

Sludinot metu konkursu, Siguldas novada pašvaldība kā vienu no kritērijiem noteikusi nepieciešamību tehniskos un radošos pilsētvides labiekārtojuma risinājums salāgot ar ilgtspējīgiem un viediem darbības principiem, apvienojot videi draudzīgas un inovatīvas idejas, kas samazinātu apsaimniekošanas un uzturēšanas izmaksas, tostarp elektroenerģijas patēriņu.

Tas attieksies gan, piemēram, uz ieteikumiem izmantot konkrētus, videi draudzīgus materiālus dažādu grupu rotaļu zonā, gan iespēju teritorijā esošos dabas resursus izmantot vai nu atkārtoti vai īpaši taupīgi. Tāpat apkārtējās vides labiekārtošanā uzsvars jāliek uz nepieciešamību saudzēt dabas resursus un zaļo teritoriju, saglabājot pēc iespējas vairāk esošos un veselīgos kokus. Tāpēc ilgtspējas un viedas attīstības aspekti ir noteikti kā viens no svarīgākajiem meta vērtēšanas kritērijiem, kurus izskatīs pilsētvides un teritorijas plānošanas eksperti.

Laikā, kad ne tikai siguldieši, bet arī pilsētas viesi un ārvalstu tūristi vairāk nekā iepriekš sākuši izmantot aktīvās atpūtas iespējas ārtelpās, ir nepieciešams parka teritoriju atvērt pēc iespējas lielākam apmeklētāju skaitam daudzveidīgām atpūtas iespējām. “Ņemot vērā globālo nepieciešamību taupīt resursus un nepiesārņot vidi, inovatīvas un viedas idejas integrējot infrastruktūrā, bērnu rotaļu laukumā vēlamies redzēt mūsdienīgus un ilgtspējīgus, bērniem drošus elementus, lai jaunā paaudze vēlas savu laiku pavadīt ārā, svaigā gaisā. Savukārt Raiņa parka neizmantotajā daļā no metu konkursa sagaidām radošas un funkcionāli plašas idejas visām iedzīvotāju grupām, tostarp neaizmirstot par cilvēkiem par kustību traucējumiem un cilvēkiem ar mājdzīvniekiem, parkā iekļaujot strūklakas, tiltiņus, rekreācijas zonas, kā arī mazās vai lielākās arhitektūras formām,” parka nākotni ieskicē Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics.

Svarīgi atzīmēt, ka Raiņa parka pārveide ir cieši saistīta ne tikai ar jaunu rotaļu un aktivitāšu elementu izveidi, funkcionalitātes paplašināšanu, bet arī infrastruktūras sakārtošanu, atjaunošanu un efektivizēšanu. Tādējādi tiks sakārtota ūdens novades un citas apakšzemes infrastruktūras sistēmas, izveidotas labierīcības, gājēju ietvju un ekonomiska apgaismojuma tīkls un cits mūsdienīgs papildaprīkojums Siguldas pilsētas centrā.

Pirmā attīstības posma realizācija plānota šajā gadā, Siguldas centrā izveidojot velo pumpu trasi un jaunu, daudzfunkcionālu skeitparku. Tikmēr noritēs pārējās teritorijas metu konkursa izstrāde un projektēšana.

Metu konkursa pieteikumi saskaņā ar Elektroniskajā iepirkumu sistēmā (EIS) izsludināto konkursu jāiesniedz līdz 21. martam.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 25 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē