XPS SILTUMIZOLĀCIJA ĒKĀM AR AUGSTĀKU ENERGOEFEKTIVITĀTI Aktuālie padomi

XPS SILTUMIZOLĀCIJA ĒKĀM AR AUGSTĀKU ENERGOEFEKTIVITĀTI

Ceturtdiena, 18 novembrī, 2021
Stājoties spēkā jaunajiem enerģijas efektivitātes normatīviem, lai panāktu augstāku ēkas energoefektivitātes klasi, izmantojot tradicionālos siltināšanas materiālus, ir jāpalielina pielietotie siltumizolācijas biezumi. Tādēļ, siltinot ēku fasādes un pamatus, ekonomiski noderīgi ir izmantot modernākus un efektīvākus siltumizolācijas materiālus, kurus iespējams ieklāt plānākā slānī, taču tie garantē tādu pašu vai pat labāku siltumpretestību.
11.jpg

XPS – MODERNS UN UNIVERSĀLS RISINĀJUMS

Viens no šādiem mūsdienīgiem produktiem ir ekstrudēts putupolistirols (XPS), kas ir universāls siltumizolācijas materiāls. Ekstrudēto putupolistirolu TECHNONICOL CARBON ECO vai TECHNONICOL CARBON PROF 300 var izmantot dažādu veidu siltināšanai – sākot ar pamatiem un grīdu siltumizolāciju, līdz pat sienu siltināšanai un ceļu ierīkošanai. Kā siltināšanas materiāls šis putupolistirols izceļas ar unikālām tehniskām īpašībām: starp analoģiskiem produktiem tā siltuma caurlaidība ir viena no mazākajām. XPS putupolistirols neuzsūc ūdeni un tvaikus, tas ir pilnībā izturīgs pret pelējumu un citām sēnītēm, turklāt, izceļas ar lielu spiedienizturību – tas sniedz iespēju to izmantot tādās konstrukcijās, kurās paredzēta liela ekspluatācijas slodze. Piemēram, pazemes pamatu daļā, inverso jumtu sistēmās vai ekspluatējamās terasēs, pa kurām notiek ne vien cilvēku, bet arī automašīnu kustība un novietošana.
22.jpg

 

DAŽĀDOS VEIDOS PĀRSPĒJ SAVU IEPRIEKŠĒJO RADINIEKU - EPS

Salīdzinot ar parasto putupolistirolu EPS, kas jau ir kļuvis par klasiku, ekstrudētajam putupolistirolam ir ne mazums priekšrocību. Pirmkārt, tas tiek ražots, pielietojot citu ražošanas veidu. Kā apliecina tā nosaukums, XPS ražošanas procesā tiek izmantota tā sauktā ekstrūzija, kuras rezultātā tiek iegūtas slēgtu poru plāksnes ar pilnībā gludu virsmu. Taču EPS putupolistirola poras nav slēgtas, tādēļ šī materiāla ūdens uzsūktspēja ir lielāka. Savukārt, tas samazina materiāla siltumīpašības, turklāt, veido nosacījumus ātrākai tā nolietošanai un deformācijai.
Atšķiras arī šo divu materiālu spiedienizurība: salīdzinot ražotāju sniegtos lielumus, ir acīmredzams, ka XPS šajā nozīmē ir progresīvāks. Lielāka blīvuma dēļ, TECHNONICOL CARBON ekstrudētais putupolistirols tāpat ir mazāk siltuma caurlaidīgs. Tas nozīmē, ka tādas pašas konstrukcijas siltumpretestības sasniegšanai parastu putupolistirolu vajadzētu montēt ievērojami biezākā slānī.
Pateicoties slēgto poru struktūrai, ekstrudētais putupolistirols TECHNONICOL CARBON ir ar mazāku ūdens tvaiku caurlaidību. Tieši šī īpašība nosaka, ka XPS putupolistirolu būvniecības speciālisti labprātāk izvēlas to zonu izolēšanai, kur nepieciešama lielāka aizsardzība no mitruma.

 

VIEGLA MONTĀŽA

Siltinot jumtus ar ekstrudēto putupolistirolu, TECHNONICOL CARBON pie pamatnes jāstiprina mehāniskā veidā – ar stiprināšanas elementiem, jālīmē ar bituma līmēšanas mastiku vai siltumizolācijas montāžas putām. Pie fasādēm to var līmēt ar līmes maisījumu vai speciālu līmēšanas mastiku, tāpat var papildus piestiprināt arī mehāniski.
Pamatiem izmantojams TECHNONICOL CARBON PROF 300, kas jālīmē pie vertikālas grunts hidroizolētas virsmas ar speciālām TECHNONICOL PROFESSIONAL 500 līmējošām putām. Pirms šādā veidā siltinātu pamatu aizberšanas ar grunti, speciālisti iesaka papildus ierīkot profilētas drenāžas membrānas TECHNONICOL Planter slāni.
Visi šie montēšanas darbi neprasa nekādu īpašu ierīkošanas vai augstu būvniecības meistara kvalifikāciju – tos iespējams veikt ne tikai profesionāļiem, bet arī amatieriem.
33.jpg

PLĀNO APMETUMU APDARE

Fasāžu un pamatu siltināšanai, kad siltumizolācijas slāni ir plānots vēlāk pārklāt ar apmetumu, paredzēts XPS produkts TECHNONICOL CARBON ECO FAS – tā virsma ir frēzēta, lai uzlabotu siltināšanas slāņa saķeri ar līmjavu, ar kuru tas tiek stiprināts pie fasādes.
Šiem darbiem izvēloties nefrēzētas TECHNONICOL CARBON ECO plāksnes, ir nepieciešams plāksnes virsmu saskrāpēt – parasti tas tiek darīts izmantojot zāģi vai metāla birsti.
Samontējot siltumizolāciju un piepildot ar līmēšanas putām visas starpas, visi fasādes negludumi vēlreiz jānoslīpē ar rīvdēli vai ar nepieciešamā raupjuma smilšpapīru. Pēc šī soļa apdares slānis veidos gludu un kvalitatīvu virsmu.
44.jpg
TECHNONICOL raksturo visā pasaulē pieejami ērti, kompleksi un inovatīvi izolācijas risinājumi un būvniecības tirgus vajadzībām nepieciešamā ražošanas jauda. Visas TECHNONICOL rūpnīcas ir sertificētas ISO 9001 un ISO 14001, kā arī stingri ievēro starptautisko reglamentu definētos kvalitātes standartus. Kompānijas sastāvā darbojas 6 zinātnisko pētījumu centri, kuros tiek izstrādāti inovatīvi materiāli un risinājumi, kas atbilst augstākajām mūsdienu būvniecības prasībām. Tādēļ TECHNONICOL garantē augstākās kvalitātes rezultātu, kas sasniedzams, pateicoties ideāli apdomātiem un laika pārbaudītiem risinājumiem un tehnoloģijām.
Matīss Rasims @user_5135809
https://www.m.buvbaze.lv/user_5135809/
2 gadi 11 mēnešu 18 dienu portālā
Bija online 01 februārī 13:20
Meklētājs būvniecības nozarē