Dabiski efektīva fasāde Būvniecība

Dabiski efektīva fasāde

Ceturtdiena, 21 oktobrī, 2021

Cokola un fasādes apdarei ekonomisks un praktisks risinājums ir Tempsi cementskaidu plāksnes. 

 

Čehijā ražotā materiāla sastāvā ir kokskaidas, cements, ūdens un hidratācijas piedevas. Igaunijas ražotājs Tempsi piedāvā krāsotas vai ar akmentiņiem pārklātas fasādes apdares loksnes. Latvijā zīmolu pārstāv SIA Wolf Group Latvia. 

 

Ekspluatācijas īpašības

Materiālu izmanto āra un iekšdarbiem, pārsvarā ventilējamās fasādēs un ēku cokolu apdarē. Plāksnes ugunsizturības klase ir A2-s1,d0, līdz ar to būvnormatīvi atļauj neierobežotu pielietojumu. Nav slapjo darbu, kas nozīmē, ka montēt var visu gadu, iegūstot dažādus vizuālos risinājumus. Siltumizolācija vienmēr ir sausa un strādā maksimāli efektīvi, jo gaisa vilkme starp fasādes paneli un izolāciju novērš mitruma uzkrāšanos. 

Tempsi vizuālās garantijas laiks ir pieci gadi, kuru laikā paneļus nomaina, ja problēma radusies rūpnieciska defekta dēļ, piemēram, vērojama pastiprināta izbalēšana. Tehniskā garantija ir 15 gadi, materiāla paredzētais kalpošanas laiks – 50 gadi. 

Loksnes ražo lielformātā – 1250x3350 mm, izmērus var pielāgot katra objekta vajadzībām. Krāsotajam loksnēm jeb Tempsi Colore var piešķirt vēlamo krāsu, ar dabiskiem akmentiņiem pārklātajām Tempsi Granito ir 12 toņi. Krāsotās fasādes var izbalēt, ar akmeņiem pārklātās ir mehāniski izturīgākas, nav pakļautas balēšanai. Ekspluatācijas laikā ventilējamās fasādes nav jāapkalpo, izņemot tīrīšanu un tehnisko pārbaudi reizi gadā.

 

Montāžas tehnika

Cokola apdare ir ļoti viegla salīdzinājumā ar slapjo apmetumu, plāksnes līmējot tieši pie siltumizolācijas materiāla vai koka brusām. Uz šuvēm liek EPDM izolācijas lenti, ar līmes putām nostiprinot pie cokola. Plāksnes ielaiž zemē, atrisinot mezglu pie velēnas līmeņa, pieslēgumu pie bruģa vai cita materiāla. Izmaksas ir par 15% zemākas, nekā iestrādājot dekoratīvo apmetumu. Rūpnieciskā ražošana apdares plāksnei nodrošina mazāku bojājumu risku sala ciklu dēļ, salīdzinot ar citiem apdares materiāliem. 

Stiprinot pie sienām, uz konsoles liek vadulas, uz kurām uzstāda Tempsi loksnes. Tā var regulēt plakni un, ja sienas nav taisnas, fasādi nolīmeņot. Parasti plāksnes stiprina ar kniedēm vai skrūvēm. Tiesa, pēdējā laikā arvien biežāk lieto skrūves, jo vēlāk plāksnes ir viegli mainīt un apkalpot. Nevar skrūvēt ar gremdgalvām, jo jānodrošina iespēja plāksnēm kustēties. Tas nozīmē – skrūvējot vairākos punktos, samazinās lineārā izplešanās koeficienta ietekme, jo skrūvju vietās loksne tiek sadalīta. Ja plāksne ir trīs metrus gara un skrūves ir pa vidu, izplešanās garums būs tikai 1,5 m. 

Svarīgi ievērot uzstādīšanas tehnoloģiju, diametrā nepieciešams lielāks priekšurbums, kas novērš plaisāšanas risku, skrūves nedrīkst pārvilkt. Iespējams montēt uz koka vai metāliskajām vadulām, uz vertikālajām jāizmanto EPDM lente, kas neļauj materiālam slīdēt, mazina aukstuma tiltu, koka karkasa gadījumā mitrums no koksnes nenonāk apdares plāksnē, kas var radīt pastiprinātu izbalēšanu. Fasāžu stiprināšanai nepieciešams izmantot nerūsējoša tērauda stiprinājumus, ir gadījumi, kad celtnieki saliek lētās ģipškartona skrūves un pēc gada fasāde sāk tecēt un rūsēt. 

 

Nozīmīgi ieguvumi

Izmantojot ventilējamās fasādes sistēmas, var ekonomēt, pirmajā kārtā uzstādot parasto akmensvati. Ja fasāde ir tehniski bojāta, plāksnes ērti izņemt un apmainīt. Atvieglota konstrukciju apsekošana, vēja kārtā var izbūvēt LED apgaismojumu un komunikācijas. Ventilējamā fasāde krietni labāk absorbē skaņu, jo tā atstarojas pret fasādes paneli un skaņas vilnis saīsinās starp fasādes apdari un siltumizolāciju. Vasarā var ieekonomēt līdz pat 30% kondicionēšanas izmaksu, jo uzkarst tikai virsējais fasādes slānis, nevis visa siena. 

Tempsi loksnes izmantotas Daugavas stadiona jaunās piebūves, Jaunās Teikas būvniecībā, daudzdzīvokļu namu renovācijas projektos u. c. Privātmāju segmentā ļoti pieprasītas ir cokola apdares plāksnes.

Raksts publicēts žurnālā "Būvinženieris".

Kirills Sokolovs @kirills_sokolovs
https://www.m.buvbaze.lv/kirills_sokolovs/
6 gadu 4 mēneši 14 dienu portālā
Bija online 17 februārī 15:14
Meklētājs būvniecības nozarē