KĀ PLĀNOT BŪVNIECĪBU, LAI MAZINĀTU ENERĢIJAS ZUDUMUS ĒKĀS Aktuālie padomi

KĀ PLĀNOT BŪVNIECĪBU, LAI MAZINĀTU ENERĢIJAS ZUDUMUS ĒKĀS

Trešdiena, 13 oktobrī, 2021

Interese par būvējamo ēku energoefektivitāti un patērējamā siltuma daudzumu radās 1973. gadā, kad pasaulē iestājās naftas krīze. Tagad, gandrīz pēc pusgadsimta, visām būvējamajām un renovējamajām ēkām tiek izvirzīta prasība mazināt energopatēriņu vai nepatērēt piegādājamo enerģiju vispār, bet ražot to pašiem.

Nekustamā īpašuma attīstītāji, īstenojot energopatēriņa plānošanas stratēģiju, kuru veido pieci posmi, ar katru projektu būtiski mazina ēkas energopatēriņu.

IMG_5532.JPG

PIECU POSMU ENERGOPATĒRIŅA PLĀNOŠANAS STRATĒĢIJA

  1. Siltuma zuduma mazināšana. Labi izolēts un cieši hermetizēts ēkas karkass, kurā nav termisko tiltiņu, ir ierīkota efektīva ventilācijas sistēma, parasti zaudē ļoti nedaudz siltuma. Tādu zudumu minimizēšanu ietekmē arī projekta pielāgošana vietējiem apstākļiem: ēkas formai, istabu kategorijai atkarībā no tur ieplūstošās dabiskās saules gaismas un siltuma daudzuma, ēkas zonai un ēkas laukuma efektivitātei.
  2. Elektroenerģijas patēriņa mazināšana. Efektīvi izmantots dabiskais apgaismojums mazina elektroenerģijas patēriņu. Mazas spiediena izmaiņas ventilācijas sistēmā, mazāka nepieciešamība atvēsināt pārmērīgi sasilušas telpas, termiskās masas efekts, nakts ventilācija un efektīvi saules gaismas aizsegi, efektīvas apgaismes iekārtas un aprīkojums mazina elektroenerģijas patēriņu, bet, ja ir uzstādīts siltumsūknis, – arī tā lietderības koeficients ietekmē kopainu.
  3. Saules enerģijas izmantošana. Tā parasti ir saistīta ar optimāli projektētas ēkas logu izvietojumu attiecībā pret debespusēm, ēkas aktīvo termisko masu, saules kolektoru un fotoelektrisko moduļu (saules paneļu) iekārtām.
  4. Energoresursu patēriņa kontrole. Energoresursu patēriņu var ļoti efektīvi kontrolēt ar tā sauktās „viedās mājas” tehnoloģijām, kas var izsekot un vadīt apkures, ventilācijas, apgaismojuma un citas enerģiju patērējošas sistēmas, fiksēt ēkas energopatēriņu un prognozēt pieprasījumu pēc enerģijas nākotnē.
  5. Siltumenerģijas avota izvēle. Te uzmanība tiek pievērsta pieejamajiem energoresursiem: siltumsūknim vai sūkņiem, centralizētai apkures sistēmai, apkurei paredzētajai koksnei, gāzei vai elektrībai. Pareizi īstenojot pirmos četrus posmus, ēkas ikdienas energopatēriņš siltuma uzturēšanai būs ļoti neliels, tomēr ziemā, pastiprinoties salam un nepieciešamībai pēc siltuma, pāris dienām vai nedēļai, iespējams, būs nepieciešams papildu siltuma avots.

 

ENERGOPATĒRIŅU MAZINOŠIE ASPEKTI

Kvalitatīvs, visu ēku aptverošs, nepārtraukts, ar izolāciju klāts siltinājuma slānis bez termiskiem tiltiņiem, pareizi uzstādīti, energoefektivitātes prasībām atbilstoši logi un durvis un pareiza visas ēkas hermetizācija – tie ir daži pamatelementi, kas raksturo optimāli funkcionējošas, efektīvas ēkas kompleksu.

Daudzu nesen uzbūvēto ēku īpašnieki sliecas apšaubīt, vai patiesi ieteicamais termoizolācijas materiālu biezums ir pietiekams un ekonomiski pamatots. Parasti tas tiek projektēts 22‒35 cm atkarībā no plānotā enerģijas patēriņa apkurei un sienu siltumpretestības. Visām būvējamajām vai renovējamajām energoefektīvo ēku siltināšanas sistēmām var izmantot uzņēmuma TECHNONICOL piedāvātos augstas kvalitātes siltumizolācijas materiālus. Jebkāda veida ēkas projektam uzņēmuma eksperti var piedāvāt profesionālus risinājumus, kas pamatojas uz visu sistēmā izmantojamo materiālu savstarpējo saderību, – tas ir viens no nozīmīgākajiem uzticamas izolācijas sistēmas noteikumiem.

Ne mazāk svarīgs ir jaunbūves hermētiskums: vairums vecu ēku ir cauras kā sieti, no tām siltums izplūst caur daudzām mazām spraugām. Vēl sliktāk, ja tādās vietās sāk uzkrāties mitrums, – rodas priekšnoteikumi pelējumam. Hermētiskums ir nepieciešams arī rekuperācijas ventilācijas sistēmai, pretējā gadījumā ievērojami mazinās sistēmas efektivitāte. Jaunajām ēkām vajadzētu būt zemām hermētiskuma vērtībām. Cenšoties atbilst augstākajām hermētiskuma prasībām, TECHNONICOL ražo plašu izolācijas materiālu klāstu: hidroizolācijas membrānas, uzkausējamus bitumena pārsegumus, mastikas, gruntis un hermētiķus, kurus kompleksi izmantojot, ēka tiek ieslēgta viendabīgā, mitrum- un gaisnecaurlaidīgā apvalkā.

_MG_2248.JPG

Ļoti hermetizēta ēka var radīt jaunu problēmu – gaisa kvalitāte un aprite telpās var pasliktināties. Tādā gadījumā efektīvākais risinājums ir pastāvīga vēdināšana ar optimālu intensitāti. Ja to nodrošina pietiekami efektīva ventilācijas sistēma (rekuperācija), lielākajā telpu daļā siltums atgriežas kopā ar svaigo gaisu un ievērojami mazinās ēkas apkures energopatēriņš. Salīdzinājumā ar tradicionālo vēdināšanu (atverot logus), tāda ventilācijas sistēma mazina ne tikai siltuma zudumu, bet arī telpās ieplūstošā trokšņa un netīrumu daudzumu.

Uzņēmums TECHNONICOL attīsta un atbalsta materiālus un sistēmas, kas iespējami efektīvāk mazina enerģijas zudumus rūpniecības un komunālajā sektorā. TECHNONICOL izstrādājumos tiek izmantotas mūsdienīgākās tehnoloģijas, kas ļauj ievērojami mazināt ēku kondicionēšanas izmaksas.

IMG_5135+.jpg

KVALITĀTE SĀKAS AR PROJEKTU

Kvalitatīvas ēkas pamatā ir kvalitatīvs būvprojekts, kas ir sagatavots, izmantojot energoefektīvus un ekonomiski pilnveidotus risinājumus. Projektēt, ieplānot un paredzēt visus energoefektīvos un ekonomiski pilnveidotos risinājumus spēj tās projektētāju komandas, kas jau ir uzkrājušas pieredzi energoefektīvu vai pasīvu ēku tehnoloģiju projektēšanā. Sīkā un precīzā plānojuma dēļ šādu projektu cena ir nedaudz augstāka, tomēr šīs izmaksas vēlāk ļoti drīz tiek kompensētas ar zemām ēkas ekspluatācijas izmaksām.

Un, protams, ļoti nozīmīgs ir nākamais posms – pareiza būvdarbu uzraudzība. Šī grūtā uzdevuma atvieglošanai TECHNONICOL speciālisti ir izstrādājuši tehnisku risinājumu – ēku sistēmas ar komponentu savienojamību, ilgmūžību un pieejamu cenu. Izvēloties to, projektētāji un būvuzraugi var iegūt labāko universālo, garantēti funkcionējošo risinājumu. Turklāt līdz ar risinājumu viņi saņem arī vispusīgu profesionālu palīdzību vai konsultācijas, kas ir nepieciešamas šo risinājumu īstenošanai.

Matīss Rasims @user_5135809
https://www.m.buvbaze.lv/user_5135809/
2 gadi 11 mēnešu 11 dienu portālā
Bija online 01 februārī 13:20
Meklētājs būvniecības nozarē