Kā varētu attīstīties bijušās Kimmels Rīga alus darītavas teritorija Ziņas
Foto: Rīgas pilsētas arhitekta birojs

Kā varētu attīstīties bijušās Kimmels Rīga alus darītavas teritorija

Ceturtdiena, 8 jūnijā, 2017

1815. gadā Bruņinieku ielā tika izveidota pirmā Rīgas alus darītava Kimmels Rīga. Tā bija tvaika alus darītava, kuras nosaukums mainīts uz “C.L. Kymmel”, par godu alus darītavas dibinātāja dēlam Karlam Ludvikam Kimmelam. 20. gs. 20-30-tajos gados šī alus ražotne aizņēma visu kvartālu starp Skolas, Bruņinieku un Kr. Valdemāra ielām.

Pēc Otrā pasaules kara uzņēmuma nosaukums tika mainīts uz “Rīga”, un tikai 2001. gadā tas atjaunoja savu vēsturisko nosaukumu “Kimmels Rīga”, tajā pašā laikā pārceļot savas ražošanas iekārtas uz Ādažiem. 2004. gadā tika izstrādāts kvartāla attīstības projekts, pārveidojot to par mūsdienīgu dzīvojamo un ofisa ēku kvartālu.

Ir pagājis ilgs laiks un nu ir izveidots viens no iespējamajiem bijušās alus darītavas teritorijas kvartāla attīstības un revitalizācijas projektiem. RTU absolvents Kārlis Graudiņš savā diplomdarbā parāda, kā teritorija, kas balstīta uz industriālo mantojumu, saglabājot vēsturisko ēku arhitektoniskās vērtības un apvienojot tās ar jaunu un mūsdienīgu arhitektūru, var iegūt pavisam jaunas krāsas.

Diemžēl atbilstoši teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumiem teritorijā nav atļauta vēsturiskās funkcijas atjaunošana, tādēļ projekts paredz ieviest publiskas un kultūras funkcijas, kas atdzīvinātu degradēto teritoriju. Vēsturiskajā apbūvē izvietots muzejs, alus krogs, kafejnīca, informācijas centrs, vizuālās mākslas studija un izstāžu zāle. Jauno apbūvi veido divas biroju ēkas un kultūras un konferenču centrs ar tirdzniecības platībām pirmajā stāvā. Otrā stāva līmenī jaunos apjomus savieno restorāns. Kultūras un konferenču centrā plānotas divas universālās zālēs, no kurām viena atverama pret iekšpagalmu, izveidojot āra skatuvi.

Kvartāla apbūve veidota, balstoties uz esošās situācijas analīzi, cenšoties uzsvērt teritorijai raksturīgās unikālās īpašības un labojot tās trūkumus. Jaunā teritorijas apbūve veidota neitrāla, tādejādi vēsturiskā apbūve tiek uztverta kā dominante – akcents uz jauna fona. Jaunie apjomi veidoti kā perimetrāla apbūve gar Kr. Valdemāra un Stabu ielām. Teritorijas iekšpagalmi tiek atvērti sabiedrībai ar ieejām pirmā stāva līmenī un reprezentatīvām kāpnēm no Kr. Valdemāra ielas uz vēsturisko pagalmu. Iekšpagalmi veidoti caurstaigājami, savienojot Bruņinieku ielu ar Stabu ielu, izveidojot jaunu cilvēku kustību asi caur teritoriju.

Avots: riga.lv
Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 3 mēneši 13 dienu portālā
Bija online 13 maijā 21:19
Meklētājs būvniecības nozarē