Cementa viļņotās loksnes pievilcīgam un drošam jumtam Ziņas

Cementa viļņotās loksnes pievilcīgam un drošam jumtam

Otrdiena, 20 jūlijā, 2021

Mēdz teikt, ka par ēkas saimnieku varot spriest pēc mājas jumta seguma.  Zināma daļa taisnības te noteikti ir, jo rūpīgs saimnieks savai mājai vēlēsies augstas kvalitātes jumtu, kam piemīt gan visas vajadzīgās tehniskās īpašības, gan estētiskās kvalitātes, lai ēka izskatītos glīta, sakopta, ar savu individuālo raksturu. Viens no Latvijā populārākajiem risinājumiem – uzņēmuma ETERNIT Baltic ražotās CEDRAL un ETERNIT cementa viļņotās loksnes.

 

Vizuāli šīs loksnes atgādina tik pazīstamo šīferi, taču tā ir vienīgā kopīgā pazīme ar šo, kādreiz tik populāro, jumta segumu. CEDRAL 5 viļņu loksnes (Gotika, Villa) savu nelielo izmēru dēļ vairāk piemērotas izmantošanai nelieliem jumtiem – privātmājām, pirtīm, nojumēm, šķūnīšiem un citiem neliela izmēra jumtiem. Savukārt astoņu viļņu loksnes (Klasika, Agro L, Agro XL) būs piemērotas lielu ēku jumtiem – daudzdzīvokļu ēkām, fermām, saimniecības un ražošanas ēkām.

 

Cementa viļņotajām loksnēm piemīt lieliska izturība pret vides ietekmi un tām ir augsti stiprības rādītāji, tāpēc jumta segums kalpos ilgi, neprasīs kopšanu un izskatīsies estētiski.

 

Ražošanas process

ETERNIT un CEDRAL viļņotās loksnes tiek ražotas no šķiedrcementa. Tā sastāvā ir cements, celuloze, polivinilspirta šķiedras (PVA) un ūdens. PVA šķiedras pilda nostiprinošu funkciju.

 

Visas sastāvdaļas tiek sajauktas maisītājā, no kura viendabīgā šķiedrcementa masa nonāk uz ruļļa, uz kā veidojas nepieciešamais loksnes biezums. Pēc tam materiāls tiek pārvietots uz konveijeru, kur tā biezumu pārbauda vēlreiz. Kvalitātes prasībām atbilstošais materiāls tiek sagriezts atbilstoši ražojamā profila izmēriem un formēšanas iekārtā tam piešķirta nepieciešamā viļņu forma.

 

Īpaša krāsošanas tehnoloģija

Attiecībā uz krāsošanu loksnēm tiek izmantota speciāla dziļās un vienmērīgās krāsošanas tehnoloģija CurtCoat®, kas nodrošina krāsas pārklājuma izturību un ilgmūžību. Pateicoties tai, loksnes tiek nokrāsotas ļoti kvalitatīvi – tiek izveidota gluda krāsas virsma, kas nodrošina lokšņu pārklājuma ilgmūžību un izturību.

 

Jāuzsver, ka viļņoto lokšņu krāsošanai tiek izmantota speciāla difūzijas krāsa, kas ļauj jumtam elpot. Izmantojot šo krāsu, netiek radīts siltumnīcas efekts ēkas iekšpusē, tāpēc neuzkrājas kondensāts. Šādā veidā tiek aizsargātas mājas konstrukcijas un siltinājuma slānis pret samirkšanu, savukārt jumta konstrukcijā neveidojas pelējums.

 

ETERNIT Baltic ražotās cementa viļņotās loksnes pieejamas astoņās krāsās: nekrāsotas, ķieģeļsarkanas, sarkanas, brūnas, ķiršu sarkanas, zaļas, grafīta un melnas.

 

Viļņoto lokšņu priekšrocības

Cementa viļņotās loksnes piedāvā virkni priekšrocību, kas būtiskas jumtam. Pirmkārt, tā ir difūzija un mitruma pašregulācija. No šķiedrcementa izgatavotās viļņotās loksnes laiž cauri tvaikus, kas būtiski samazina kondensāta veidošanos loksnes pretējā pusē.

 

Tāpat šķiedrcements ir noturīgs pret pelējumu un mikroorganismiem, kas izraisa pūšanu.

 

Materiālu raksturo arī augsta krāsas noturība pret UV stariem. Divu slāņu krāsošanas procesa laikā virspusē izveidojas plēve, kas ir izturīga pret ultravioleto staru iedarbību.

 

Vēl viens būtisks aspekts – šis ir ekoloģisks un videi draudzīgs produkts. Viļņotās loksnes tiek ražotas slēgta cikla procesā.  Šā procesa gaitā no izejvielām tiek iegūts tikai gatavs produkts, jo visi pārpalikumi un atkritumi tiek pārstrādāti un atkārtoti izmantoti ražošanas procesā. Viļņotās loksnes ir arī noturīgas pret saules, vēja un lietus iedarbību.

 

Jāatzīmē, ka cementa viļņotās loksnes paredzētas izmantošanai vienslīpu, divslīpu vai čertrslīpu jumtiem ar slīpumu sākot no 7°C grādiem.

 

CEDRAL piecu viļņu loksnes dakstiņiem līdzīgā Gotika un elegantā Villa

CEDRAL piecu viļņu loksnes ir vismazākās no ETERNIT Baltic ražoto lokšņu sortimenta. Mazās loksnes un augstie, platie viļņi veido vizuāli estētisku jumta izskatu. Augstie viļņi padara šīs loksnes stingras un izturīgas.  Gotika lokšņu viļņi ir 51 mm augsti, salīdzinot ar standarta 8 viļņu loksnēm – par 11 mm augstāki.  Jo augstāki viļņi, jo lielākas slodzes iztur pati loksne.  Tas ir svarīgi Latvijas klimatā, kur raksturīgas aukstas ziemas ar lielu sniega daudzumu.

 

Gotika loksnes (920×585 mm) atgādina ekskluzīvos dakstiņus. Šīs ir tirgū mazākās un vieglākās loksnes, tāpēc to montāžu var veikts arī pats ēkas īpašnieks, ekonomējot uz darba izmaksām.

 

Villa (920×875 mm) ir populārs jumta risinājums, pateicoties optimālai cenas un estētikas attiecībai. Šīs loksnes izmēros ir lielākas nekā Gotika, tāpēc saīsinās jumta klāšanas laiks, samazinās nepieciešamais jumta piederumu un pašu lokšņu daudzums tādas pašas platības noklāšanai.

 

Loksnes ir pilnībā gatavas uzstādīšanai. Pateicoties nogrieztajiem stūriem un izurbtajiem stiprinājumu caurumiem, lokšņu montāža ir ātra un vienkārša. Lokšņu montāžu var veikt arī viens cilvēks. Tādējādi tiek samazināti montāžas izdevumi.

 

ETERNIT astoņu viļņu loksnes dažādu platību jumtiem

Savukārt astoņu viļņu loksnes ETERNIT Klasika (1250×1130 mm), Agro L (1750×1130 mm), Agro XL (2500×1130 mm) piemērotas lielu platību jumtiem. ETERNIT loksnes ir īpaši pielāgotas lauksaimniecības un ražošanas nozarei. Izmantojot šīs loksnes lauksaimniecības sektora jumtiem, tas visbiežāk tiek kombinētas ar caurspīdīgajām loksnēm. To savstarpējā montāža ar šķiedrcementa loksnēm ir viegla. Caurspīdīgās loksnes nodrošina to, ka caur jumta segumu, ēkā ienāk arī dabiskais apgaismojums, ļaujot samazināt elektroenerģijas patēriņu, kā arī radot dzīvniekiem labvēlīgu mikroklimatu.

 

Visu lokšņu montāža ir samērā vienkārša, galvenais ievērot montāžas instrukciju. Bet, lai lielo lokšņu montāžu padarītu vēl drošāku un ātrāku, astoņu viļņu ETERNIT loksnes papildinātas ar īpašu drošības lentu tehnoloģiju Safety Strips.

Visbiežāk klienti šo materiālu izvēlas tāpēc, ka tam ir ļoti laba kvalitātes un cenas attiecība, viegla montāža un pievilcīgs garantijas laiks.

 

Pieejami visi papildelementi

Lai nodrošinātu jumta viengabalainību un estētisku izskatu, ETERNIT un CEDRAL loksnēm, atkarībā no jumta veida ir pieejami arī dažādi oriģinālie, ar rokām veidotie cementa papildelementi.

 

Tāpat pieejams arī viss pārējais, kas nepieciešamas tam, lai pilnībā nokomplektētu jumtu – skrūves, difūzijas membrāna, blīvlentas koru blīvēšanai un citi jumtu aksesuāri. Lai nodrošinātu jumta vēdināšanu un mitruma izvadīšanu, uz jumta seguma ieteicams montēt ventilācijas pārsegus. Tie nodrošina gaisa plūsmu jumta seguma konstrukcijā.

 

Pareiza cementa viļņoto lokšņu uzglabāšana

Vienkāršākos lokšņu uzglabāšanas noteikumus var atrast uz katras ETERNIT viļņoto lokšņu paletes. Ieteicams tās kraut ne vairāk kā divos stāvos. Bet, ja pamats nav gluds – vienā. Pārceļot loksnes, nedrīkst tās vilkt – vajadzētu tās vienkārši pacelt. Par metru garākas loksnes jāceļ divatā.

Lai jumts nekļūtu balts, loksnes pirms montāžas uz jumta, nedrīkst glabāt ārā ietītas celtniecības plēvē, jo tad no loksnēm neizdalās mitrums. Viļņotās loksnes ir izturīgas, bet pirms montāžas, loksnes jāuzglabā vietā, kur nodrošināta pienācīga ventilācija, loksnes elpo un izdalās kondensāts, kas neļauj rasties kaļķa traipiem. Tā gan ir tikai estētiska problēma, ko var viegli risināt, loksnes noskalojot ar citronskābes ūdeni. Bieži vien cilvēki šīs instrukcijas neizlasa un vēlāk meklē garantijas konsultācijas, kurās parasti tiek konstatēts, ka uzglabāšanas informācija nav ievērota. Par pareizu lokšņu uzglabāšanu īpaši svarīgi atcerēties tad, kad tiek iegādāts jumta segums ar rezervi un plāniem to izmantot vēlāk, piemēram, pēc gada ceļot pirti, nojumi vai ko citu.

 

30 gadu garantija

Ja jumts uzlikts, ievērojot montāžas instrukciju, spēkā būs arī garantija. Lielā mērā jumta seguma kalpošanas laiks ir atkarīgs no pareizas jumta seguma ieklāšanas, tāpēc darbus vajadzētu veikt akurāti. Īsākās piecu viļņu loksnes ir nelielas un relatīvi vieglas, tāpēc tās var ieklāt ēkas saimnieks viens pats – pat bez īpašas pieredzes. Astoņu viļņu lokšņu ieklāšanai tomēr vajadzētu meklēt palīgu vai izmantot profesionāļu pakalpojumus.

 

Pieejamas visā Latvijā

ETERNIT un CEDRAL cementa viļņotās loksnes Latvijā var iegādāties pie ETERNIT oficiālā pārstāvja jumtu vairumtirdzniecības bāzē VINTEKO. Populārāko krāsu loksnes un visi nepieciešamie jumta aksesuāri vienmēr pieejami arī uz vietas noliktavā – visu var saņemt uzreiz uz vietas, negaidot piegādi. Tāpat loksnes pieejamas arī labākajās būvmateriālu tirdzniecības vietās visā Latvijā. Lai veiktu jumta izmaksu aprēķinus, elektroniski atsūtiet ēkas projektu vai jumta izmērus – profesionālie un pieredzes bagātie VINTEKO konsultanti veiks jumta aprēķinus, ieteiks labāko risinājumu, kā arī nodrošinās jumta seguma piegādi visā Latvijā!

 

Vēlies pasūtīt lokšņu paraugu vai arī uzzināt vairāk par cementa viļņotajām loksnēm? Ieskaties: www.eternit.lv un www.cedral.lv!

Elviss Siliņš @elvis_silins
Tirdzniecības vadītājs
5 gadu 6 mēnešu 22 dienas portālā
Bija online 19 janvārī 15:34
Meklētājs būvniecības nozarē