Dārza taku veidošana Aktuālie padomi

Dārza taku veidošana

Pirmdiena, 22 augustā, 2016

Skaistam takām ne vienmēr jābūt lielam krāšņam vai ar brīnišķīgu skatu noteiktā atrašanās vietā. Protams, tas būtu ideāli, bet skaistam takām galvenokārt, jābūt labi izplānotam un kārtīgam.

Pēc tam seko citi aspekti, kas būtu jaapsver, piemēram, plašums, inventārs, dārza aksesuāri. Mūsdienās dabīgas akmens takas ir populāras ainavas ar smalku gaumi. Akmens ir ļoti pateicīgs materiāls, to var izmantot gan taku veidošanai, gan arī dekoratīvo elementu ieviešanai.

  Tāpat ērti  var izveidot akmens pakāpienus un plašāku segumu iekārtošanu.

Vispopulārākie materiāli ir: dolmīts, šūnakmens, marmors un granīts. Šie materiāli ir unikāli ar to ka vizuālais izskats ir nemainīgs un kalpošnas termiņš neierobežots. Viens no pieprasītākajiem materiāliem ir bruģis.

Tas ir populārs veids kā papildināt dārzu ar pārvietošanās celiņiem.  Bruģis ir īpašs ar to ka materiāls piedāvā plašu formu un toņu spektru, turklāt ieviešanas proces nav sarežģīts.

Pieprasītākās formas ir, betons, granīts vai bruģakmens, tāpēc nodilizturība šiem materiāliem ir labākā īpašība. Ja vēlaties 100% dabīgas takas, tad ieteicams izvēlēties smilšu, grants vai plaisu takas. Ja jums patīk dārzu iekārtot saskaņā ar dabu, tad iesakām izvēlēties koka materiālus. Koks var tikt izmantots dažādos veidos, kā piemeram, no dēlīšiem, koka ripām resnākiem baļķiem, vai gariem skaliem.

Lai koks labi kalpotu, tas iepriekš jāastrādā ar speciāliem aizsardzības līdzekļiem pret mitrumu. Ieteicams izvēleties skuju kokus, jo to sastāvā ir vairāk sveķu, kas palīdzēs pārciest mainīgus apstākļus.

Šo materiālu šarms ir pierādīts.   Svarīgi atcerēties , ka minimālais takas platums ir 60-70 cm, bet ja taka būs plašāka, tad ērtāk varēs pārvietoties.

Jebkuru taku segumam ir jābūt izveidotam nedaudz ieslīpi, lai lietus laikā netecētu ūdens.

Tāpat celiņu pamatnei jābūt stingrai.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 2 mēneši 16 dienu portālā
Bija online 19 stundas pirms
Meklētājs būvniecības nozarē