Unikāla ēkas fasāde ar šķiedrcementa plātnēm Aktuālie padomi

Unikāla ēkas fasāde ar šķiedrcementa plātnēm

Piektdiena, 2 jūlijā, 2021

Pēdējos gados Latvijā tapusi virkne projektu – no savrupmājām līdz prestižām viesnīcām un modernām biroju ēkām – kur izmantots šis savā ziņā unikāls, ilgmūžīgs un videi draudzīgs šķiedrcementa plātņu materiāls EQUITONE.

 

Šķiedrcements ir kompozīts materiāls, kas sastāv no cementa un šķiedrām. Tas ir izturīgs un daudzpusīgs materiāls ar plašām pielietojumu iespējām. Zīmola EQUITONE plāksnes lielākoties izmanto ēku fasāžu apdarei, kā arī dekoratīvam griestu vai iekštelpu sienu apšuvumam, karnīzēm un dzegām. Materiāls ir pateicīgs dažādu ģeometrisko formu veidošanai, kas ļauj iegūt unikālu, atšķirīgas tekstūras virsmu daudzveidīgos krāsu toņos.

 

Šķiedrcementa sastāvs

 

Šķiedrcementa ražošanā izmanto videi draudzīgas izejvielas. Galvenais izejmateriāls ir portlandcements, kas kopā sasaista visas sastāvdaļas. Pievienotās minerālpildvielas plātnēm papildu nodrošina gludu virsmu, izturību sniedz organiskas stiprinošās šķiedras, krāsu tonim pievienoti minerālie un organiskie pigmenti, kā arī sastāvā ir funkcionālās piedevas. Atšķirībā no citiem šķiedrcementa plātņu materiāliem, EQUITONE šķiedrcementa plātnēm ir ievērojami augstāks blīvums, tāpēc tās var montēt augstām ēkām.

 

Šķiedrcementa plātņu priekšrocības

 

Viena no būtiskākajām šķiedrcementa plātņu īpašībām ir augsta ugunsizturība. Plātnes ir skaņu izolējošas, ūdensizturīgas un izturīgas pret daudziem dzīviem organismiem (sēnītēm, baktērijām, kaitēkļiem, kukaiņiem u.c.). Materiāls nesatur metālus, tāpēc nav pakļauts rūsai. Pateicoties materiāla termiskajai stabilitātei, tas ir noturīgs pret visu veidu laikapstākļiem. Šķiedrcementa plātnēm ir augsta izturība pret dažādām ķīmiskām vielām, līdztekus tās ir videi draudzīgas un nerada kaitīgu gāzu emisiju. EQUITONE šķiedrcementa plātnes ir viegli kopjams materiāls, tādējādi tā uzturēšanas izmaksas ir minimālas. Fasāžu tīrīšanai izmanto mehānisko vai ķīmisko tīrīšanu. Parastus traipus var notīrīt ar sūkli un ūdeni. EQUITONE plātņu minimālais paredzamais kalpošanas ilgums ir 50 gadu.

 

Izmanto ventilējamām fasādēm

 

EQUITONE šķiedrcementa plātnes paredzētas ventilējamo fasāžu apdarei. Veidojot apdari, jāņem vērā atbalsta karkasa materiāls un konstruktīvā stabilitāte. Karkasa konstrukcijai galvenokārt izmanto koku vai alumīniju, retāk tēraudu.

 

EQUITONE šķiedrcementa plātņu stiprināšanu veic divējādi – ar redzamiem vai slēptiem stiprinājumiem. Izvēloties redzamos stiprinājumus, plātnes stiprina no priekšpuses ar EQUITONE UNI kniedēm (metāla karkasam) vai EQUITONE UNI skrūvēm (koka karkasam). Izmantojot slēptos stiprinājumus, izmanto papildu mehānisku iekāršanas sistēmu.

 

Daudzveidīga krāsu un tekstūru kolekcija

 

Lai arī tehnoloģiski visas EQUITONE plātnes ir līdzīgas un veido vienu ”ģimeni”, ražotājs piedāvā vairākas plātņu kolekcijas. [tectiva] kolekcijas plāksnes ir masā krāsota fasādes plāksne ar slīpētu virsmu un dabiski atšķirīgām materiāla nokrāsām. [linea] ir unikāls 3D fasādes materiāls, kas spēlējas ar gaismēnām. Šīm plāksnēm ir lineāra tekstūra, kas izceļ šķiedru cementa dabiskumu. [pictura] ir paneļi ar krāsotu matētu virsmu un antigrafiti pārklājumu. Šis ir klasisks, gluds, matēts materiāls, bez redzamām šķiedrām. [natura] ir masā krāsotas fasādes plāksnes ar caurspīdīgu akrila pārklājumu, kas ļauj saskatīt šķiedrcementa dabisko struktūru. Nesen EQUITONE šķiedrcementa plātņu [tectiva] kolekcija papildināta ar patiešām inovatīvu jaunumu – [tectiva] TE85 plātni grafīta tonī. Šis tonis piešķirs īpaši izsmalcinātu dizaina eleganci un individuālu raksturu.

 

Bezmaksas paraugu pieprasūjums: https://www.equitone.com/lv-lv/apsuvuma-materiali/

Elviss Siliņš @elvis_silins
Tirdzniecības vadītājs
5 gadu 6 mēnešu 23 dienas portālā
Bija online 19 janvārī 15:34
Meklētājs būvniecības nozarē