Pieci padomi, kas palīdzēs izvērtēt apkārtnes piemērotību mājokļa iegādei Ziņas

Pieci padomi, kas palīdzēs izvērtēt apkārtnes piemērotību mājokļa iegādei

Otrdiena, 15 jūnijā, 2021

Informāciju sagatavoja Inese Kronberga, Luminor sabiedrisko attiecību vadītāja.

Nekustamā īpašuma atrašanās vieta un tuvākā apkaime ir viens no izšķirošajiem faktoriem, pieņemot lēmumu par jauna mājokļa iegādi. Kā noteikt, vai apkārtne, kurā noskatīts mājoklis, būs atbilstoša pircēja vajadzībām un vēlmēm, skaidro Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.

"Iegādājoties mājokli, iepazīšanās ar apkārtni ir viens no svarīgākajiem soļiem, lai izvērtētu, vai noskatītā dzīvesvieta būs piemērota pircēja dzīvesveidam un vajadzībām. Arī Luminor bankas klientu pieredze gan Latvijā, gan kaimiņvalstīs rāda, ka vairāk kā pusei jeb 53% Baltijas iedzīvotāju mājokļa atrašanās vieta un apkaime ierindojas starp galvenajiem faktoriem, izvēloties mājokli. Rūpīga un praktiska tuvākās rajona priekšizpēte var palīdzēt aiztaupīt pārsteigumus un, iespējams, arī neērtības nākotnē," piebilst Kaspars Sausais, Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts.

#1 Dodies pastaigā pa rajonu

Vienkāršs veids, kā novērtēt apkaimi, kurā atrodas potenciālais mājoklis, ir iepazīt to pašam, piemēram, dodoties pastaigā vai izbraucienā ar velosipēdu. Tās laikā būs iespējams pārliecināties par esošo infrastruktūru - stāvvietām, ceļiem un ietvēm - un to stāvokli un tīrības līmeni, kā arī iegūt priekšstatu par to, vai rajons ir piemērots arī citām aktivitātēm, piemēram, sportošanai un laika pavadīšanai svaigā gaisā. Apskatot apkārtnē esošās mācību iestādes, tirdzniecības, ēdināšanas, atpūtas un izklaides vietas vai zaļās zonas, ikviens varēs izvērtēt to atbilstību savam dzīvesveidam, kā arī attālumu un laiku, kas nepieciešams, lai tur nokļūtu. Pastaigas laikā iespējams gūt priekšstatu arī par apkaimes iedzīvotājiem un tās kopējo atmosfēru.

#2 Uzklausi jau esošo iemītnieku stāstus

Apkaimes izpētes laikā ieteicams aprunāties ar tās iedzīvotājiem: potenciālajiem kaimiņiem vai paziņām, kas jau kādu laiku tur dzīvo. Vienlaikus padomu un īsu dzīvojamā rajona raksturojumu var iegūt arī domubiedru grupās sociālajos tīklos, piemēram, Facebook. Uzdodot praktiskus un konkrētus jautājumus plašākam cilvēku lokam, būs iespējams iegūt daudzpusīgu perspektīvu par dzīvi iespējamajā apkārtnē, ko, iespējams, būtu grūtāk uzzināt no personas, kas pārdot mājokli.

#3 Pārbaudi ceļā pavadīto laiku

Eurostat dati liecina, ka Latvijas iedzīvotāji no visām Eiropas Savienības valstīm pavada visvairāk laika ceļā uz darbu, veltot tam aptuveni 33 minūtes no savas dienas. Būtiski ne tikai uzticēties navigācijas aprēķinam, ko sniedz Google Maps, bet arī pašam praktiski pārliecināties par to, cik ilgu laiku nāksies pavadīt ceļā no mājām līdz darbavietai vai citām svarīgām lokācijām. Turklāt eksperts iesaka izmēģināt dažādus transportlīdzekļus - automašīnu, velosipēdu vai sabiedrisko transportu - vai pārvietoties ar kājām. Vislabāk par reālo situāciju var pārliecināties, ja "testa" brauciens tiks veikts laikā, kad ierasti jādodas uz darbu, skolu vai dažādām aktivitātēm, piemēram, sporta treniņiem. Var izrādīties, ka sastrēgumu stundās, ceļš uz iecerēto galapunktu būtiski pagarinās.

#4 Izvērtē apkārtnes attīstības plānus

Gudra ilgtermiņa ieguldījuma veikšanai būtiski ņemt vērā apkārtnes vēsturi, tās drošību un kopējās nekustamā īpašuma tirgus tendences un potenciālu nākotnē. To var uzzināt, piemēram, izmantojot mājaslapu cenubanka.lv, kā arī citus interneta resursus, kas palīdzēs noteikt, vai apkaimē mājokļu cenas palielinās, samazinās vai ir nemainīgas. Tāpat ir vērts iegūt informāciju par zemes īpašuma vērtību, nodokļa likmēm un plānotajiem infrastruktūras uzlabojumiem, kas ilgtermiņā var ietekmēt pārējās ar mājokli saistītās izmaksas. Noteikti iesakām vērsties pašvaldībā ar jautājumiem, ko vērts ņemt vērā, iegādājoties konkrēto īpašumu.

#5 Izmēģini līdzīgu mājokli noskatītajam

Vēl viens veids, kā gūt pilnvērtīgu pieredzi pašam un vienlaikus izvērtēt mājokļa atbilstību savām vajadzībām, ir līdzvērtīgas mājas vai dzīvokļa izīrēšana iecerētajā atrašanās vietā. Tas ļaus pārliecināties ne vien par dzīvojamo rajonu, bet arī par mājvietas kopējo piemērotību. Piemēram, vai plānotās dzīvesvieta ir atbilstoša ģimenes izmēram, vēlmēm un vajadzībām un vai mājoklim ir pietiekama papildu teritorija, zaļā zona, dārzs vai papildu ēkas, ja tās būtiskas iespējamajiem mājokļa īpašniekiem.

*Luminor bankas aptauja 2021.gada martā veikta sadarbībā ar pētījumu centru SKDS, aptaujājot vairāk nekā 2100 Baltijas ģimenes ar bērniem līdz 18 gadu vecumam.

Sandra Fomina @nadja
žurnāliste
6 gadu 1 mēnesis 25 dienu portālā
Bija online 24 martā 19:56
Meklētājs būvniecības nozarē