Kā saimniekot lauku mājā draudzīgi sev un videi? Aktuālie padomi

Kā saimniekot lauku mājā draudzīgi sev un videi?

Piektdiena, 28 maijā, 2021
Energoefektīva un videi draudzīga saimniekošana lauku mājā sākas ar vienkāršiem un ikdienišķiem soļiem, pārliecināta Elektrum Energoefektivitātes centra speciāliste Rūta Liepniece. Viņa atklāj, ar ko sākt un kādiem ikdienas paradumiem pievērst uzmanību, lai elektrību, ūdeni un siltumu tērētu efektīvi un pārdomāti. 

Videi draudzīga saimniekošana ir resursu efektīva un pārdomāta izmantošana. Piemēram, mājokļa izgaismošanai izmantojam ierīces, kas patērē pēc iespējas mazāk elektrības, nevis joprojām lietojam vecās kvēlspuldzes, kuras Eiropas Savienībā ir aizliegts ražot un importēt. 

Tāpat lauku mājās ir liels ūdens patēriņš – ūdens vajadzīgs ne tikai ēdiena gatavošanai un personiskajai higiēnai, bieži arī jālaista zāliens, dobes, siltumnīcas. Viens no veidiem, kā izmantot ūdeni pēc iespējas efektīvāk un saimniekot videi draudzīgi, – tvertnēs vai mucās uzkrāt lietus ūdeni. To droši var izmantot augu un dārzeņu, kā arī zāliena laistīšanai, ja vien nav ierīkota zāliena laistīšanas sistēma, kam lietus ūdeni būs pagrūti pievienot. 

Ar ko sākt tiem, kas vēl tikai plāno dzīvot videi draudzīgāk? 

Vispirms iesaku pārbaudīt spuldzes, kādas ir mājā un ārpus tās. Šobrīd LED spuldzes nav tik dārgas kā kādreiz: kvalitatīvu spuldzi var nopirkt vidēji par 2-5 eiro. Ja kādai ģimenei šīs izmaksas šķiet augstas, spuldžu nomaiņu ieteicams sākt ar telpām, kurās ģimene uzturas visvairāk, piemēram, viesistabu vai virtuvi. 

Otrs vienkārši īstenojams ieteikums – neatstāt elektrotīklā ieslēgtas ierīces pat gaidīšanas režīmā. Lielākie elektrības zagļi ir televizors, dators, rūteris, dekoders. Katrs var izstaigāt māju un saskaitīt, cik daudz šādu lampiņu un spīdošu ekrānu mirgo, un saprast, cik daudz mājās ir ierīču, kas patērē elektrību pat tad, kad tās nelieto. 
Vairāk elektrības gaidīšanas režīmā patērē pirms daudziem gadiem iegādātas ierīces, piemēram, plazmas televizors. Arī pirms desmit gadiem pirktiem ledusskapju modeļiem ir ievērojami lielāks elektrības patēriņš. Tāpēc tiem, kas mīl senas elektroierīces, kuras var pieslēgt un iedarbināt, jārēķinās ar lielāku elektrības patēriņu. 

Daudzās mājās ir apsildāmās grīdas. Vai tās patērē daudz elektrības?

Parasti mājas saimnieks pats var regulēt sildīšanas laiku un daudzumu. Taču, jā, reizēm cilvēks nesaprot, kāpēc ir liels elektrības patēriņš, bet izrādās, ka to rada tikai trīs kvadrātmetrus plaša elektriskā apsildāmā grīda. Varat iedomāties, kāds elektrības patēriņš ir tad, ja vēlas apsildīt lielāku vannas istabu, gaiteni, virtuvi. Tāpēc aicinu rīkoties apdomīgi – ja apsildāmā grīda ir vannas istabā, ieslēgt to tikai neilgi pirms došanās uz vannas istabu un tad, kad mitruma līmenis samazinājies, izslēgt. 

Daudzās lauku mājās ir elektriskie ūdens sildītāji jeb boileri, kas uzkarsē un uztur karstu ūdeni. Ļoti būtiski parūpēties par šīs iekārtas tīrību apmēram reizi gadā, jo boileram iekšā ir sildelements, kas līdzīgi tējkannai laika gaitā apkaļķojas, rezultātā nepieciešams vairāk enerģijas, lai uzsildītu to pašu ūdens daudzumu, ko iepriekš. 

Vai ir kāda iespēja izvērtēt, cik pārdomāti saimniekoju savā mājā?

Jā, no pagājušā gada Elektrum saviem klientiem piedāvā speciāli izstrādātu elektrības patēriņa vērtēšanas un analīzes rīku Energo pulss. Tas sniedz iespēju salīdzināt konkrētā mājokļa elektrības patēriņu ar līdzīgām mājsaimniecībām Latvijā. 
Aizpildot ne pārāk sarežģītu anketu ar atbilžu variantiem, cilvēks iegūst Energo pulsa indeksu, ko mēra skalā no viena līdz desmit. Jo augstāks indekss, jo efektīvāk jūs saimniekojat. Pēc tam Elektrum Energoefektivitātes centra speciālisti sagatavo individuālus ieteikumus, kā samazināt konkrētā mājokļa elektrības patēriņu un kā vēl uzlabot Energo pulsa indeksu. 
Pakalpojums ir bezmaksas – ar savu Elektrum konta vai internetbankas starpniecību autorizējas energopulss.lv un izvērtē savus saimniekošanas paradumus. Šādi var pārbaudīt ne tikai privātmājas, bet arī dzīvokļa un vasarnīcas elektrības patēriņu. 

Domājot par lielo tīrīšanai, arī elektroierīču apkopei, kurai sadzīves tehnikai būtu pievēršama īpaša uzmanība?

Tāpat kā boileram, arī tējkannai ik pa laikam jāatkaļķo sildelements. Atbrīvoties no kaļķa kārtas labi var ar citronskābi. Otra iespēja ir izmantot etiķi, taču, vārot to tējkannā, rodas specifiska smaka. 

Putekļu sūcējam, tvaika nosūcējam, trauku un veļas mašīnai ieteicams regulāri pārbaudīt filtru un pārliecināties, vai nav sakrājušies putekļi un netīrumi. Ja filtri ir aizsērējuši vai putekļu maisiņš ir pilns, lai paveiktu savu darbu, ierīce patērēs vairāk laika un vairāk elektrības. 

Pat ja mājās ir augstas energoefektivitātes klases ledusskapis, bet to nepareizi lietojam, tas patērē vairāk elektrības. Ledusskapi nevajadzētu likt blakus sildierīcēm, piemēram, cepeškrāsnij vai citām ierīcēm, kas izdala siltumu. Ja ledusskapis stāv tiešos saules staros, tas uzkarst no ārpuses un patērē vairāk elektrības, lai atdzesētos līdz nepieciešamajai temperatūrai. Ledusskapi nevajadzētu piebīdīt arī tuvu sienai, bet atstāt apmēram desmit centimetrus no tās, lai notiktu gaisa cirkulācija. Ledusskapja aizmugurē atrodas dzesēšanas elements – ja tur sakrājas putekļi, ledusskapis darbojas neefektīvi. Tāpat saldētava, kurā izveidojusies ledus kārta, patērē vairāk elektrības, tāpēc to ieteicams regulāri atkausēt un iztīrīt. 

Aicinām uzzināt arī citus Elektrum Energoefektivitātes centra speciālistu ieteikumus, kā saimniekot videi un maciņam draudzīgāk, kā arī pieteikties bezmaksas konsultācijai energoefektivitātē.
Ilze Balcerbule @user_3213148
https://www.m.buvbaze.lv/user_3213148/
5 gadu 9 mēnešu 13 dienu portālā
Bija online 17 aprīlī 19:42
Meklētājs būvniecības nozarē