Labākās metināšanas iekārtas amatieriem Aktuālie padomi

Labākās metināšanas iekārtas amatieriem

Trešdiena, 28 aprīlī, 2021

Metināšana mūsdienās ir izplatītākais veids, kā savienot savā starpā metāla detaļas - tērauda, alumīnija, misiņa, nerūsējošā tērauda u.c. Šī procesa ietekmē materiāls kūst un vienmērīgi saplūst, veidojot vienu veselu virsmu. Tādā veidā tiek salaboti vai nostiprināti atsevišķi metāla elementi vai pat veselas konstrukcijas. Savienot caurules, saremontēt žogu, automašīnas virsbūvi – labs metināšanas aparāts veiksmīgi tiks galā ar vienkāršākiem un sarežģītākiem uzdevumiem. Turklāt, ja kādreiz šāda veida iekārtas bija tikai profesionāļu lietošanā, pašlaik Jums nebūt nav jābūt pieredzējušam metinātājam, lai tiktu galā ar nekomplicētiem sadzīves darbiņiem. Tirgū tiek piedāvāti tik vienkārši vadāmi aparāti, ka metināšanas darbi mājās, garāžā, vasarnīcā padosies Jums vien ar bāzes zināšanām šajā jomā. Un nevajadzēs saukt palīgā speciālistu. Protams, jāzina vien, kādu aparātu izvēlēties, jo to piedāvājums ir visai plašs un daudzas iekārtas paredzētas tieši profesionāļiem. Tādēļ apskatīsim, kuras iekārtas būtu piemērotākās amatieriem, lai lietotu tās sadzīves apstākļos.

Kāds iekārtas veids un metināšanas princips būtu piemērotāks?

Izplatītākie metināšanas aparātu veidi ir transformatori un invertori, kuri pārvērš strāvu no elektrotīkla par metināšanas strāvu.

 

Metināšanas transformatori ir nedārgas un izturīgas iekārtas. Taču to strāvas spēku nepieciešams regulēt ar spoli, - iekārta izmanto liela sprieguma maiņstrāvu, kura jāpārveido par mazāka sprieguma maiņstrāvu. Tas padara elektrisko loku visai nestabilu, kas var radīt daudz grūtību neprofesionāļiem – šuve būs zemas kvalitātes un notiks intensīva metāla izšļakstīšanās. Turklāt transformatori ir smagi (ap 25 kg un pat vairāk), tādēļ visbiežāk tiek lietoti stacionāri, piemēram, garāžā, ražotnēs utt.

 

Invertori šajā ziņā ir maksimāli mobili, jo ir ļoti kompakti un viegli (4-6 kg), kas ļauj lietot tos jebkuros apstākļos, tostarp veicot darbus augstumā. Un tā nav vienīgā invertoru priekšrocība. Savā būtībā šī iekārta ir elektroniskā sprieguma regulēšanas sistēma, kas stabilizē loku, ja notiek elektroenerģijas lēcieni. Tas ievērojami atvieglo iekārtas vadāmību. Turklāt metināšana notiek ar minimālu izšļakstīšanos, elektroenerģijas patēriņš ir 1,5-2 reizes mazāks nekā transformatoriem un kopumā lietderības koeficients ir ļoti augsts (līdz 90%).  Pielietojot bāzes zināšanas metināšanā, ar šādu aparātu Jūs dabūsiet precīzu šuvi ar teicamu konsolidāciju un apmierināsiet visas sadzīves vajadzības – savienosiet kā lielākus, tā smalkākus metāla izstrādājumus, piemēram, vārtus, siltumnīcas stabus utt. Un palīdzēs šajā darba dažas noderīgas papildfunkcijas, kuras minētas zemāk.

 

Tātad, skaidrs, ka labākā izvēle iesācējiem ir invertora aparāti. Taču maksimāli kvalitatīvam rezultātam jāizvēlas arī piemērotākais metināšanas princips – rokas lokmetināšana (MMA), MIG/MAG pusautomātiskā, argona (TIG), SPOT vai plazmas metināšana. Pēdējie trīs veidi jāatstāj profesionāļu ziņā. Jā, ar tiem var dabūt izcilākās kvalitātes šuvi, taču amatierim diez vai tas būtu pa spēkam. Neprofesionāliem piemērotākais būs invertors ar rokas lokmetināšanas funkciju MMA vai MIG/MAG. Kuram dot priekšroku? Tas ir atkarīgs no plānotajiem darbiem.

 

MMA (“manual metal arc”) metodē kausēšanai tiek izmantoti stikla elektrodi ar pārklājumu. Tie ir piemēroti biezākiem metāliem, izņemot alumīniju un sakausējumus uz tā bāzes. Attiecīgi visbiežāk MMA metināšanu izmanto biezāku metāla konstrukciju montāžai un remontam – cauruļvadiem, durvīm, žogiem, dažādiem režģiem utt. Plānākiem metāliem šis metināšanas veids nebūs piemērots. Kopumā MMA aparātam ir vispieejamākā cena. Arī ekspluatācijas izmaksas nav augstas – nepieciešama vien pati iekārta un elektrodi ar metināmajam metālam atbilstošu diametru un serdes materiālu.

 

MIG/MAG pusautomātiskās metodes pamatā ir metāla kausēšana ar stieples palīdzību (tiek padota un pievienota metināšanas zonai automātiski) aizsarggāzu vidē (argona, hēlija, slāpekļa utt.). Aparāta lietošanai attiecīgi vajadzēs iegādāties stiepli un gāzes balonu, kas no vienas puses saistās ar papildus izmaksām. Taču ieguvums ir vērā ņemams – MIG/MAG metode ļauj efektīvi tikt galā ar jebkāda veida metālu metināšanu (čugunu, varu, niķeli, mangānu utt.), tostarp alumīnija un tērauda sakausējumiem. Tādējādi varēsiet strādāt arī ar plānām metāla loksnēm, piemēram, sametināt automašīnas virsbūvi vai izveidot konstrukciju no plānlokšņu metāla. Pats aparāts ir kompakts, viegls, vienkārši vadāms - daudziem modeļiem tiek piedāvāta automātiskā vadība, kas ievērojami atvieglo darbu iesācējiem.

 

Tātad, ja nepieciešams nedārgs metināšanas aparāts biezākiem metāliem, piemērotākā izvēle ir MMA invertors. Savukārt, ja plānojat lielākoties strādāt ar plānākiem izstrādājumiem – vajadzīgs MIG/MAG pusautomāts. Tiem, kas vēlas universālu variantu, jāizvēlas invertors ar abiem metināšanas veidiem. Tas izmaksās dārgāk, taču iekārta apmierinās pilnīgi visas vajadzības, kas var rasties mājsaimniecībā laika gaitā.

metinasanas aparats

Svarīgākie novērtējamie parametri

Kad Jums ir skaidrs, kāda veida un metināšanas principa aparātu meklējat, noteikti novērtējiet arī tā svarīgākos tehniskos un ekspluatācijai būtiskos parametrus.

 

Metināšanas strāvas stiprums (A). Ierīcēm ar stiprāku strāvu ir vieglāk tikt galā ar biezākiem metāliem. Taču amatieriem diez vai būs vajadzīgs maksimāls strāvas spēks, līdz ar ko nav arī vajadzības pārmaksāt par to. Mājsaimniecībai parasti izvēlas iekārtu līdz 200 A. Tā spēs tikt galā ar metāliem līdz 6 mm biezumam. Varēsiet paveikt gandrīz visus nepieciešamos darbus garāžā, mājsaimniecībā, nelielā darbnīcā. Ja tomēr plānojat nākotnē strādāt arī ar biezākiem metāliem, izvēlieties pusprofesionālo modeli ar strāvu no 200 A līdz 300 A.

 

Amatieriem noderīgas papildfunkcijas. Tās palīdzēs tikt pie kvalitatīvas šuves bez īpašām iemaņām metināšanā.

  • Hot start – funkcija veiksmīgam metināšanas sākumam. Tā automātiski paaugstinās strāvu iekārtas darba sākumā, lai ātrāk un efektīvāk iekurinātu loku.

  • Forsage – darba procesā aparāts patstāvīgi paaugstinās strāvas stiprumu, lai pastiprinātu loku un nepieļautu elektroda “pielipšanu” un darba pārrāvumu, ja uz metāla, piemēram, būs kāds netīrums. Procesa stabilitāte un akurāta šuve – lielākais ieguvums no forsage funkcijas.

  • Antistick jeb “pretpielipšanas” funkcija. Ja elektrods “pielipst”, strāva tiek samazināta, lai vieglāk atrautu elektrodu un nesabojātu metināmo virsmu.

Svars un izmēri. Šajā ziņā jāatzīmē, ka nav racionāli dzīties pēc visvieglākās un kompaktās iekārtas, jo tai attiecīgi var būt krietni mazāks metināšanas strāvas stiprums. Invertori ap 4-5 kg būs optimāli jaudas un gabarītu attiecības ziņā.

 

Cena. Metināšanas aparātu cenas dažādās tirdzniecības vietās atšķiras. Ja vēlaties tikt pie kvalitatīva aparāta izdevīgi, apskatiet interneta veikala 220.lv piedāvāto sortimentu. Te par pieejamām cenām atradīsiet dažādu metināšanas principu invertorus (arī kombinētos modeļus), tostarp no augsti vērtētiem ražotājiem Dedra, Dnipro-M, Most, Hecht, Bester, Inwera. Tepat varēsiet izvēlēties arī visu nepieciešamo darbam – elektrodus (dažāda apjoma iepakojumos), stiepli, elektrodu turētāju, kā arī darba drošībai - metināšanas masku, brilles utt. Apskatiet un izvēlieties metināšanas iekārtu, lai varētu patstāvīgi tikt galā ar daudziem saimniecības darbiem. Gan ietaupīsiet, gan gūsiet gandarījumu par paveikto!

 

 

Antoņina Zalāne @pigu_latvia
https://www.m.buvbaze.lv/pigu_latvia/
4 gadi 2 mēneši 7 dienu portālā
Bija online 30 aprīlī 11:45
Meklētājs būvniecības nozarē