Viedās tehnoloģijas jūsu mājai Būvniecība

Viedās tehnoloģijas jūsu mājai

Trešdiena, 21 aprīlī, 2021

Aprīkot māju ar viedām tehnoloģijām mūsdienās var tik, cik vēlaties un līdzekļi to atļauj, jo iespēju ir ļoti daudz, turklāt automatizēt iespējams praktiski jebkuru ēku vai telpu. “Atbilstoši izvēlētas, kvalitatīvas un piemēroti uzstādītas viedās tehnoloģijas nozīmē ne tikai laika un resursu ietaupījumu, bet arī ērtības,” atzīst Elektrum Energoefektivitātes centra speciālists Toms Lācis. Aplūkojam būtiskākos jautājumus, uz ko jārod atbildes, ja plānots viedās mājas tehnoloģijas integrēt ēkā.

Atvieglo cilvēku dzīvi
Speciālistu novērojumi apliecina, ka patlaban populārāko viedo risinājumu vidū ir mājas apgaismojuma, temperatūras, vārtu un citu elementu attālināta vadība.


Domājot par līdzekļu ekonomiju un energoefektivitāti, tad vislielāko ieguvumu sniedz iespējas kontrolēt siltumapgādi, jo šī ir tā sfēra, kur visbiežāk meklējam enerģijas patēriņa samazināšanas veidus. Vācijā, Francijā un Skandināvijas valstīs viedās apkures vadības ierīces ir plaši izplatītas, jo tās ļauj ietaupīt līdz pat 30 % no patērētās siltumenerģijas. Arī Latvijā apkures vadības risinājumi ir pieprasīti, jo tie sniedz iespēju samazināt izdevumus, vienlaikus paaugstinot komforta līmeni. 


Kā skaidro T. Lācis, tad ar viedo tehnoloģiju palīdzību ir iespējams kontrolēt temperatūru mājoklī un apsildīt tikai tad, kad tas patiešām nepieciešams, piemēram, pazemināt temperatūru telpās tad, kad tajās neviens neuzturas un otrādi – zinot, ka drīzumā būsiet mājās, to paaugstināt. 


No energoefektivitātes skatupunkta raugoties, vēlamā temperatūra telpās apkures sezonas laikā ir no +20 °C līdz +22 °C dienā, savukārt naktī par 3 līdz 4 °C grādiem zemāka, bet vēl zemāka temperatūra ir ieteicama guļamistabā – labākam miegam piemēroti +18 °C. Programmējama sistēma to nodrošina, pazeminot temperatūru naktī un paaugstinot uz rīta pusi. Tāpat, ja ēkas iemītnieki atrodas darbā un skolā, telpās var būt ieprogrammēta zemāka temperatūra – pat +16 °C. Aizbraucot prom uz vairāk dienām, ieteicams samazināt mājokļa temperatūru un neilgi pirms atgriešanās temperatūru atkal paaugstināt ar viedtālruņa palīdzību.

Svarīgi darbavietās – ja telpu temperatūra pārsniedz +23 °C vai, tieši pretēji, temperatūra ir zemāka par +20 °C, tad darbinieku produktivitāte krītas par 10 %.

Popularitātes galvgalī pārliecinoši gozējas arī dažādas drošības sistēmas. Novērošanas kameras, kustību sensori, namruņi, detektori, piemēram, ūdens detektors, kas ļauj novērst ūdens noplūdi jau sākuma stadijā, ir vien daļa no visa daudzveidīgā klāsta.


Ļoti labi, ja atradīsiet laiku mierīgi apdomāt būtiskākos jautājumus, kas palīdzēs labāk saprast, kādi viedie risinājumi ir piemēroti tieši jūsu mājai:

  • Ko vēlaties panākt ar viedās mājas tehnoloģiju palīdzību: iebūvēt sensorus, uzstādīt video novērošanu, viedo apgaismojumu, attālinātu apkures vadību vai ko citu?
  • Vai svarīgi ir tikai vienreiz pieslēgt viedās mājas ierīces, vai tomēr pēc laika vēlēsieties papildināt viedo ierīču klāstu? Šeit jāņem vērā, ka viedās sistēmas var būt slēgtas un atvērtas. Slēgtas sistēmas nevarēs pēc tam papildināt, bet, nozarei pastāvīgi attīstoties, ar laiku var parādīties noderīgi jauni risinājumi, ko klients vēlēsies pievienot atvērtām sistēmām.
  • Cik daudz finanšu līdzekļu esat gatavs ieguldīt? No tā būs atkarīgi gan risinājumi un to daudzums, gan arī ražotāju izvēle.

Jāplāno un jāizpēta laicīgi
Nereti lielākais klupšanas akmens izrādās nepietiekoši detalizēta vajadzīgo savienojumu un tīklu izplānošana mājas projektēšanas stadijā. Tā, piemēram, ne visas drošības sistēmas ir tādas, ko var ierīkot ēkā pēc tās būvniecības, tādēļ, ja vajadzīgi speciāli vadi, kabeļi, tie ir jāatzīmē projektā, lai pēc tam nerastos problēmas ar iekārtu pieslēgšanu. 


Ne mazāk būtiski – tas attiecas uz jebkuru viedo sistēmu, ko plānojat ierīkot, – ir izpētīt izvēlēto risinājumu specifikāciju un savietojamību ar pārējām mājās izmantotajām vai plānotajām sistēmām. Tālāk jāsaprot, kuras no sistēmām var tikt savstarpēji savienotas viedās mājas vidē, lai atvieglotu to vadību. Jebkuru neskaidrību gadījumā rekomendējams konsultēties ar viedo tehnoloģiju speciālistiem.

Elektrum Energoefektivitātes centra speciālists Toms Lācis piekodina: izvēloties uzņēmumu, kam uzticēsiet viedās mājas tehnoloģiju ierīkošanu, noskaidrojiet, cik gadu garantija jūsu izvēlētajai sistēmai tiek piešķirta, un uzziniet, vai speciālisti, pie kuriem vērsāties, veic šo sistēmu apkopi, proti, ja kaut kas tomēr nefunkcionē kā nākas, vai nebūsiet šajā ķezā atstāti vieni paši.


Sarežģīti un dārgi?
Cilvēkiem ir priekšstats, ka viedās mājas tehnoloģijas ir sinonīms vārdu kombinācijai “dārgi un sarežģīti”. Speciālists Toms Lācis neslēpj, ka sarežģītības līmenis un izmaksas tiešā mērā saistītas ar klienta vēlmēm. Iebūvējamās profesionālās sistēmas, kuru pamatā ir sarežģītāka automatizācija, prasīs lielākus finanšu ieguldījumus, tomēr tirgū ir pieejami arī gatavi viedie risinājumi, ko var uzstādīt arī pēc tam, kad mājas būvniecība jau pabeigta, piemēram, virkni viedās mājas iekārtu var atrast 
www.elektrumveikals.lv sortimentā.

Vai viedās mājas sistēmas ir drošas?
Pilnībā pasargāts nav neviens – ne senāku tehnoloģiju, ne viedo risinājumu lietotājs. Risku var ievērojami samazināt, lietojot licencētu programmatūru un pērkot patentētas, sertificētas ēkas vadības sistēmas pie ražotāju oficiālajiem pārstāvjiem, kā arī izmantojot sertificētu uzņēmumu pakalpojumus iekārtu uzstādīšanai. Viedajām ierīcēm ir viens galvenais lietotājs, līdz ar to cits lietotājs nevar saņemt piekļuvi bez galvenā lietotājā atļaujas.  


Jāpiebilst, ka drošības apdraudējumu parasti rada pats cilvēks, kuram ir tendence parolēs un drošības jautājumos lietot ciparus, frāzes, nosaukumus un vārdus, kuriem ir būtiska nozīme viņa dzīvē. Jā, protams, tā ir vieglāk atcerēties, bet diemžēl šī informācija bieži vien ir arī publiski pieejama, tādējādi var rasties risks, ka kāds nelabvēlis var piekļūt viedās mājas sistēmai. Jāatgādina, ka, ievērojot drošības nosacījumus, paaugstināts apdraudējums nepastāv.


Elektrum Energoefektivitātes centrs jau vairāk nekā 20 gadus veido izpratni par energoresursu efektīvu izmantošanu, kā arī regulāri organizē izglītojošus bezmaksas seminārus un tiešsaistes vebinārus, kā arī centra speciālisti sniedz bezmaksas konsultācijas energoefektivitātē!

Ilze Balcerbule @user_3213148
https://www.m.buvbaze.lv/user_3213148/
5 gadu 8 mēnešu 23 dienas portālā
Bija online 28 martā 15:17
Meklētājs būvniecības nozarē