Šķiedrcementa dēļi - efektīvi, lēti, eleganti? Būvniecība

Šķiedrcementa dēļi - efektīvi, lēti, eleganti?

Otrdiena, 20 aprīlī, 2021

Iegādājoties vai būvējot mājokli, cilvēki bieži ņem kredītus, tomēr gadās, ka nepieciešami papildus ieguldījumi ēkas uzturēšanā. Šķiedrcementa dēļi Cedral eleganti izskatās, paildzina mājas ekspluatācijas laiku un ļauj ekonomēt, salīdzinājumā ar apmetumu vai koka apšuvumu.

 

Divu veidu dēļi

Ventilējamās fasādes priekšrocības ir samazinātas apkures, elektrības un tehniskās uzturēšanas izmaksas. Ziemā mazāk jāmaksā par apkuri, vasarā – dzesēšanu. Rasas punkts atrodas uz siltumizolācijas ārējās malas un gaisa cirkulācija nodrošina, ka siltinājums nepaliek mitrs. Samazinās pelējuma un mitruma riski telpās. Vienlaikus uzlabojas akustiskās īpašības, jo gaisa starpkārta samazina trokšņu līmenī ēkā. Būvdarbus var veikt jebkuros laikapstākļos, nav slapjo procesu. Rūpnieciski ražotajam materiālam raksts atkārtojas pēc 36 metriem, tāpēc praktiski nav iespējams atšķirt no koka apdares. Dizaina opcijas ir plašas – pieejamas 32 krāsas, Cedral Classic dēļus montē skujiņā, veidojot pārlaidumus, uzstāda vertikāli, horizontāli vai vienu otram blakus. Cedral Click vispirms uzstāda starta profilu, tad pieskrūvē pirmo dēli ar klipšiem un pēc tam uzstāda nākamos. Materiālu iespējams uzklāt uz alumīnija vai koka karkasa. Uz koka latojuma līmē EPDM lentu, lai mitrums nenonāk karkasā. Alumīnijs nav pakļauts korozijai, taču privātmājām vairāk tiek izmantots koka karkass, jo tas ir lētāk. Pašu spēkiem cilvēki biežāk uzstāda Click dēļus, klasiskie tiek skrūvēti pie karkasa, skrūves noslēpjot zem pārlaiduma vietām. Līdzīgi kā koka fasādei, iespējams izlabot neprecizitātes, mainot horizontālo līmeni.

 

Materiāls un darbi

Šķiedrcementa fasādes pārklājums pieejams lielās plāksnēs, kā koka dēļi un mazizmēra loksnēs, kas atgādina dabīgo šīferi u.c. Variējot materiālus, var iegūt oriģinālu fasādi un dažādus rakstus. Fasādi var mazgāt ar augstspiediena ūdens strūklu. Bojātos elementus viegli nomainīt, dēli izlauž ārā un ieliek jaunu. Koksnes fasāde jāpārkrāso reizi 3-5 gados, šķiedrcementa dēļu krāsai ir 10 gadu garantija. Latvijā vecākais zināmais objekts vairāk nekā 15 gadu laikā nav pārkrāsots. Skrāpējumus un citus defektus viegli piekrāsot un atjaunot. Koka fasādes dēļi mēdz sarauties un pēc laika parādās nenokrāsotas vietas, rūpnieciski krāsotiem elementiem šādu problēmu nav. Cedral sastāvā ir cements, celulozes šķiedra, smiltis un ūdens, kalpošanas laiks – 50 gadi. Montāžas laikā dēļus garina ar ripzāģi, izmantojot tam speciāli paredzētu ripu, kādas var nopirkt būvmateriālu veikalos. Cilvēki mēdz pieļaut kļūdas, zāģējot ar kokam paredzētu ripu un pēc tam vainojot materiālu. Ja nepieciešams veidot iegriezumus(logu ailes, durvis u.c.), materiālu var piezāģēt ar figūrzāģi.

 

Ērtai būvei

Produkcijas klāstā pieejami stūru profili no alumīnija. Logu aplodas var likt alumīnija vai skārda, vai veidot no Cedral. Dēļa platums ir 190mm, kas nodrošina labu vizuālo izskatu, koksnei šāds platums nav iespējams, dēļi plaisā, ir problēmas ar izlūztošiem zariem. Šķiedrcementa apdari bieži izvēlas ēku renovācijai, noņemot iepriekšējo apdares materiālu, vai veidojot latojumu uz esošā mūra. Risinājumu mēdz izvēlēties arī vējkastēm, pat pie apmestām fasādēm, jo dēļus nebūs jāpārkrāso, kas ir sarežģīts process. Lauvas tiesu no tirgus veido privātmāju sektors, piecos gados apgrozījums pieaudzis septiņas reizes. Ražotāja mājaslapā iespējams izvēlēties un pasūtīt kurjera piegādātus bezmaksas paraugus, kurus var novietot vēlamajā vietā un vidē lai pārliecinātos, kāda krāsa labāk derētu apdarei. Latvijā materiāls izmantots arī publiskos objektos – Ādažu Kultūras namā, Rojas brīvdabas estrādē, Madonas tiesu namā.

 

 Eternit Baltic ir Etex Group ir viens no pasaules lielākajiem materiālu ražotājiem, Latvijā nopērkamos dēļus ražo rūpnīcās Lietuvā un Beļģijā

 

-Cedral samazina ilgtermiņa ieguldījumus, nav nepieciešams pārkrāsot, viegli mazgāt un kopt

-Patentēta ventilējamās fasādes sistēma, droša pret vēju.

 

Vairak info: https://www.cedral.world/lv-lv/

Elviss Siliņš @elvis_silins
Tirdzniecības vadītājs
5 gadu 6 mēnešu 17 dienu portālā
Bija online 19 janvārī 15:34
Meklētājs būvniecības nozarē