SILTUMNĪCAS ATRAŠANĀS VIETA DĀRZĀ Ziņas

SILTUMNĪCAS ATRAŠANĀS VIETA DĀRZĀ

Pirmdiena, 21 jūnijā, 2021

Ja ir pieņemts lēmums par siltumnīcas būvniecību, ir svarīgi vispirms pareizi izraudzīties tās atrašanās vietu. Protams, var vienkārši novietot to tur, kur Tev liekas, ka tā vislabāk izskatīsies vai arī tur, kur  tā būs visērtāk pieejama, bet var arī izraudzīties vietu balstoties uz laika gaitā uzkrātām speciālistu zināšanām un tad rudenī nenāksies vilties par ražas kvalitāti un kvantitāti.

SILTUMNĪCAS PAGALMĀ

Siltumnīcu vajag novietot saulainā un atklātā vietā, izvairoties no lieliem kokiem un ēkām tās tiešā tuvumā.

Vietai, kurā atradīsies siltumnīca, jābūt līdzenai un sausai. Nav ieteicams to būvēt purvainā vietā. Protams, šādā gadījumā var palīdzēt meliorācija, bet tas ir salīdzinoši dārgs un laikietilpīgs process. Lai arī augi siltumnīcā tiek audzēti sezonāli, nav ieteicams siltumnīcu celt uz āderēm vai āderu krustpunktiem.

Siltumnīcas pagalmā

Siltumnīcu ir svarīgi pasargāt arī no valdošajiem vējiem. Ja tas nav iespējams, tad nepieciešams veidot masīvāku tās konstrukciju.

Ja plānots siltumnīcu būvēt blakus dzīvžogam, ieteicamais attālums no tā ir vismaz viens metrs dažādu apsvērumu dēļ – lai būtu iespējams apgriezt dzīvžogu un vajadzības gadījumā salabot pašu siltumnīcu, kā arī tādēļ, lai siltumnīcas augi tiktu vairāk pasargāti no dažādiem kaitēkļiem un parazītiem, kas var mitināties dzīvžogā (tīklērces, laputis, u.c.). Ja dzīvžogs ir ar stipru sakņu sistēmu, tad ir jādomā, kā pasargāt siltumnīcu no dzīvžoga “ielaušanās” tajā.

Siltumnīcas pagalmā

SILTUMNĪCAS ORIENTĒŠANA PĒC DEBESPUSĒM

Lai saprastu, kā pareizi novietot siltumnīcu, ir svarīgi saprast, kā tajā tiks plānotas dobes, jo, rekordražas iegūšanai, nepieciešams augus labi apgaismot. Un augu labas apgaismošanas pamatnoteikums ir to rindu orientēšana Ziemeļu – Dienvidu virzienā. Ir pieļaujamas novirzes no šīs ass 15-20%.
Protams, nekas traģisks nenotiks arī tad, ja rindas šajā virzienā neatradīsies. Loģiski domājošs siltumnīcas saimnieks saplānos savu augu stādīšanas vietas tā, lai saules pusē pirmajā rindā būtu paši zemākie augi un aiz tiem augstāki.

Vladimirs Klujevs @rubric
Руководитель проекта
5 gadu 3 mēneši portālā
Bija online 19 jūlijā 09:50
Meklētājs būvniecības nozarē